Колко милиметра трябва да е грайфера на гумите?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Сря 24 окт 2007 13:34

И пак не е домислено , ако е вярно :( Ще сложа некви зимни със 7 мм грайфер - но на 15 години примерно :wink: - и ква ми е файдата като е станал каучука на пластмаса :gruebel mhihi

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Сря 24 окт 2007 15:09

Прав си веско, ама какво да измислят - анализ на еластичността ли...или коефицинт на напукване.

Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Мнениеот Gigabyte » Сря 24 окт 2007 15:56

Обуваш колата с две заплати
Колелата удариха хилядарка, пуснаха ги на лизинг

И тази година първият сняг ни завари неподготвени. Циганското лято в началото на месеца подлъга българина да не бърза с отоплението на апартамента през зимата и подмяната на летните гуми. Скокът на цените пък допълнително затрудни подготовката за предстоящата зима. Оказа се, че новите гуми за колата излизат колкото два климатика. Цените на колелата са скочили средно с 15-20 на сто за година и сега излизат колкото 2 средни заплати, обясниха гумаджии. Въпреки това сумите варират в зависимост от размера, марката и модела. Цените на 13-цоловите гуми са между 50 до 150 лв. 14-цолови започват от 64 и стигат до 220, 15-цоловите са от 100 до 500 лв., а 20-цоловите започват от 1000 лв.
Час след падналия в страната сняг хиляди шофьори окупираха гумаджийниците. Пред сервизите се извиха километрични опашки, а монтьорите започнаха да записват предварително часове на водачите за подмяна на гумите. Със съпругата ми решихме гумите да платим кеш, а климатиците да вземем на изплащане, обясни 33-годишният Кирил Стоилов, който чака повече от 2 часа, за да подмени колелата си вчера. Гумаджиите от сервиза обаче му обясниха, че може да вземе зимните си гуми също на изплащане. Повечето фирми тази година дават на лизинг колелата над 500 лева. Те са два пъти по издръжливи от летните гуми, обясниха монтьори. През зимата, върху хлъзгавите и студени пътища, летните гуми губят сцепление. Зимните колела са направени от по-мека каучукова смес. Те се отличават от летните и по дълбочината на грайфера и шарката. Твърдата основа на протектора разпределя равномерно натиска, който гумата оказва върху заснеже ната настилка. Модерните зимни гуми с ламели осигуряват отлично сцепление не само на сняг, но и на лед, обясниха гумаджии. Препоръчително е зимните гуми да се поставят на стоманени джанти. Въпреки че алуминиевите също са здрави, те се окисляват и изкривяват. При смяната на летните гуми със зимни водачите трябва да спазват две основни правила. Първо, задължително е да сменят всички гуми, а не само тези на задвижващите колела, за да реагират по един и същи начин на хлъзгавата настилка.

Източник: StandartNews

КАТ започва да мери грайферите

Катаджии започват да мерят грайферите по гумите на колите. Хайките за зимни "обувки" на автомобилите започват заедно с акция "Светлина" на 1 ноември, съобщиха от Пътна полиция вчера. Катаджиите ще проверяват дали всеки шофьор е пуснал светлините на колата си, когато е в движение, и дали вече е поставил зимни гуми. Според новия закон за движение по пътищата водачите са задължени да управляват автомобилите си на къси светлини и през деня. През първата седмица от акцията КАТ няма да глобява шофьорите, а само ще ги предупреждава. След това обаче пътните полицаи ще пишат актове. Зимните гуми не трябва да имат по-малък грайфер от 4 мм, обясниха още от Пътна полиция. Всеки заловен с износени гуми шофьор ще плаща по 50 лева глоба. Освен това КАТ ще отнема и по 6 точки от контролния му талон. За непуснати къси светлини пък глобата е 20 лева.

Източник: StandartNews

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Чет 25 окт 2007 13:41

добре де а защо в листовките за кандидат-шофьорите има въпрос които гласи че минималния грайфер трябва да е 2 мм?

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 25 окт 2007 14:41

Gigabyte написа:[КАТ започва да мери грайферите Зимните гуми не трябва да имат по-малък грайфер от 4 мм, обясниха още от Пътна полиция. Всеки заловен с износени гуми шофьор ще плаща по 50 лева глоба. Освен това КАТ ще отнема и по 6 точки от контролния му талон.Източник: StandartNews

тва да мое минаваме през дълбоките дупки по-лесно mhihi
абе що... дееба и КАТ-а
да дое ми премери колко ми тропа предницата от спаканите им пътища, малииииииии

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 25 окт 2007 14:43

аз ли съм ТЪП, но не мога да намеря в закона точно колко мм требе да са грайферите, мисля че съм го чел :twisted:

Потребителски аватар
batmilko
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 25 окт 2007 14:44

Pichaga написа:аз ли съм ТЪП, но не мога да намеря в закона точно колко мм требе да са грайферите, мисля че съм го чел :twisted:

тъп си :wink:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 25 окт 2007 14:46

batmilko написа:
Pichaga написа:аз ли съм ТЪП, но не мога да намеря в закона точно колко мм требе да са грайферите, мисля че съм го чел :twisted:

дай цитат, че ще изперкам
а че съм тъп си знам, кво ми го повтаряте постоянно :cry:

Потребителски аватар
batmilko
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 25 окт 2007 14:51

Pichaga написа:
batmilko написа:

дай цитат, че ще изперкам
а че съм тъп си знам, кво ми го повтаряте постоянно :cry:

ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата
Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
9. по колелата и гумите:

а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката и модела на моторното превозно средство;

б) гумата има разкъсвания;

в) джантата е повредена или деформирана, липсва или е повреден елемент за закрепване на джантата към главината на колелото;

г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е по-малка от 1,6 мм;

д) има вулканизирани или регенерирани предни гуми;

е) не са балансирани колелата на лекия автомобил;

и още нещо
12. по осветителната уредба: б) светлините не са регулирани;

искам да видя как глобяват 70% от бакшишите с фарове дигнати до небесата :evil:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 25 окт 2007 14:56

това е правилника, към ОТМЕНЕНИЯ закон за ДВ П от 1973 година
толкова ли не можеха да го турнат у закона деа
а да ми слагат §10 в закона, който да казва че подзаконовите нормативни актове по отменения закон от 1973 действат, ако не противоречта на насотящия закон
кво требва да чета и двете и да се чуда кое на кое или на кое не противоречи
тъпотии само

с две думи е 1,6 мм
а някой да знае на колко мм е издатината на гумата дето се слага от производителя, все си мисля че е поне 2 мм

Потребителски аватар
flash
Автомобил: Golf III GT TDI
Двигател: 1z 1994

Мнениеот flash » Чет 25 окт 2007 15:04

Pichaga написа:това е правилника, към ОТМЕНЕНИЯ закон за ДВ П от 1973 година
толкова ли не можеха да го турнат у закона деа
а да ми слагат §10 в закона, който да казва че подзаконовите нормативни актове по отменения закон от 1973 действат, ако не противоречта на насотящия закон
кво требва да чета и двете и да се чуда кое на кое или на кое не противоречи
тъпотии само

с две думи е 1,6 мм
а някой да знае на колко мм е издатината на гумата дето се слага от производителя, все си мисля че е поне 2 мм

мисля че е точно 1.6 mm ;)

Потребителски аватар
SnowMaster
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот SnowMaster » Чет 25 окт 2007 15:30

а пише ли някъде че е задължително да си със зимни гуми и колко на брой трябва да са(зимните)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 25 окт 2007 15:36

SnowMaster написа:а пише ли някъде че е задължително да си със зимни гуми и колко на брой трябва да са(зимните)

не, или съм много ТЪП

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Чет 25 окт 2007 15:41

Pichaga написа:
SnowMaster написа:а пише ли някъде че е задължително да си със зимни гуми и колко на брой трябва да са(зимните)

не, или съм много ТЪП

Сутринта четох (ама не мога да го намеря), че НИКЪДЕ не пише че си длъжен да си с зимни гуми. Даже човек от СБА коментираше, че КАТ нямат право да спират да гледат какви са. Ако си решил може и с летни да караш, Копе не мгат да ти кажат

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Чет 25 окт 2007 15:42

Pichaga написа:

не, или съм много ТЪП

нещо на вдлъбване ми мяза вече ... баси откачената държава ...

ПС искам да ми направят баланс на гумите кат ме спрат ...

Последна промяна от Милослав на Чет 25 окт 2007 15:43, променено общо 1 път.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”