странно биене на предни колела

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
rim
Автомобил: Ford Galaxy
Двигател: 1.9 AFN

странно биене на предни колела

Мнениеот rim » Пет 26 окт 2007 23:21

Здравеите!Понеже не намерих задоволителен отговор с търсачката и реших да попитам .Става въпрос за голф 3 .При ниска скорост до 50 км/ч във волана на колата с усеща биене на предните колела а при висока скорост всичко е наред не се усеща биене в предницата, предните гуми не са нови така дойдоха с колата от Италия вече са поизтъркани но имат грайфер около 3 мм.Ходих на гумаджия той качи предните колелета едно по едно на баланс машината , и каза че всичко е наред няма биене.Според вас какво може да е другата причина да бият предните колела така.Между другото регулираха ми и предният мост.

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Пет 26 окт 2007 23:30

Накрайници или Развита гайка на главина, според това което казваш.

Иначе при спиране осещащ ли волана да тресе или педала??? И вобще тресене ли осещащ или тропане???

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 27 окт 2007 0:08

А случайно да чуваш и леко цикане някъде отпред?
Едно такова гадно, като мишчица?
Като ми се криввнаха дисковете (беш_ли_що!), почна така да прави.
Още на следващата седмица ги смених и край!

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Съб 27 окт 2007 0:20

radotom написа:А случайно да чуваш и леко цикане някъде отпред?
Едно такова гадно, като мишчица?
Като ми се криввнаха дисковете (беш_ли_що!), почна така да прави.
Още на следващата седмица ги смених и край!

При следваща смяна сложи феродоооооооо ;)

Аз като слезнах един ден след бясно каране от двете страни пушеше..... свалих спецялно накладките да ги видя нищо им няма.... дисковете са огледало.... :)

Та колега пиши точно какво чуваш.... вдигни колата на крик разклати гумата виж дали няма лувт и ако има погледни къде е и пиши да помогнем.... ;)

rim

биене

Мнениеот rim » Съб 27 окт 2007 8:02

Когато я купих колата (понеже е на жена ми),смениха и един вътрешен накрайник и вътрешните втулки на предните носачи,след това я карах на реглаж на преден мост.Предните накладки бяха останали на 2 мм и смениха и тях с накладки феродо.При натискане на спирачки не се усеща вибриране във волана всичко е нормално. Само това биене на малка скорост, което изчезва при голяма скорост.На предното дясно колело леко се чува как накладките се опират в диска явно челюстите на спирачния апарат не се връщат до край но като натисна спирачката щумът изчезва.Аз си го обяснявам може би накладките са нови и затова апарата не ги връща до край.Иначе всичко е добре.

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: биене

Мнениеот Tinko » Съб 27 окт 2007 8:40

rim написа:Когато я купих колата (понеже е на жена ми),смениха и един вътрешен накрайник и вътрешните втулки на предните носачи,след това я карах на реглаж на преден мост.Предните накладки бяха останали на 2 мм и смениха и тях с накладки феродо.При натискане на спирачки не се усеща вибриране във волана всичко е нормално. Само това биене на малка скорост, което изчезва при голяма скорост.На предното дясно колело леко се чува как накладките се опират в диска явно челюстите на спирачния апарат не се връщат до край но като натисна спирачката щумът изчезва.Аз си го обяснявам може би накладките са нови и затова апарата не ги връща до край.Иначе всичко е добре.

Ами да!!! Там където е бил цилиндъра се е раздвижил а по към края му е пораждясал, и когато се сложат новите накладки тои се връща бая на вътре и в тази част е направил ръб и по-трудно се движи но след 1000км си улягва перфект. Ако чуваш този шум не се втелясвай при всички е така..... :) Биене вибрации и тресене на волан щом няма... ;)

Потребителски аватар
mamara
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mamara » Съб 27 окт 2007 9:21

виж си селеновите втулки да не са разхлабени или износени

Потребителски аватар
fury
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fury » Нед 28 окт 2007 8:22

Значи и аз го имах същия проблем, ходих при гумаджия - нямаше проблем с гумите, питах 1001 "маистора" от какво може да е, накрая качих на голфчето 4 новички гумета и заспа. Пробвай с други гуми/джанти. Биенето при ниска скорост обикновенно е от тях.

Потребителски аватар
slavi ivanov slavov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот slavi ivanov slavov » Нед 28 окт 2007 9:59

И според мене е от гумите 99% от предните гуми, оставам 1% да е от задните, но ако е от тях ще ти бие при по висока скорост 100-120км в ч.При такава скорост биенето от заде се прехвьрля вьрху предницата(дизбаланс,центробежни сили и те така)И аз отначало гледах така :shock но е доказано.Сьс 4 нови иокохами и заспа се едно слезе от конвеира барсак.Лошото е че ако караш така може и да се разхлопа и по предницата нещо.

rim

биене

Мнениеот rim » Нед 28 окт 2007 11:19

Тази седмица ще ходя да поръчвам 4 нови гуми Toyo vario V2, че във Варна за такива гуми става само с поръчка, да може жена ми да кара спокойнои се надявам биенето да изчезне.Благодаря на всички за съветите!

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Нед 28 окт 2007 12:25

Ако е гуми или джанти се осеща при висока скорост колеги.... над 120км... ако е много криво и на по малко.... Но това е границата 120 над 120 се осеща всяка кривина по тях.....

Потребителски аватар
Сашо Белята
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Сашо Белята » Нед 28 окт 2007 12:41

Колега "rim" не се претеснявай... моя савет е да смениш предните сас задните колела за да разбереш дали е от гумите или джантите....Аз съм със същия проблем и намене ми бие така волана и се оказа че е от гумите, а те наистина са стари и явно са се осукали теловете ама то лятото сварши такаче .. догодина нови.. :wink:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 28 окт 2007 12:52

Гуми....може и да е задна (поне на Пасат при крива задна усещам ама на 60км/час биене отпред).Гумаджиите ги качваха на баланс машина и уж нищо им няма ама аз я виждам,че от едната страна е плоска а не гръгла :)
Успех!

Потребителски аватар
slavi ivanov slavov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот slavi ivanov slavov » Нед 28 окт 2007 12:57

Само гумите- пак казвам :bishop натьркаляли са се.

Потребителски аватар
Kimi_Raikonen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kimi_Raikonen » Нед 28 окт 2007 13:57

Почукването (биене) по волана идва от вътрешните( дългите) накрайници, които са завити към рейката. Техните ябълки са скрити под предпазните маншони и трудно се вижда луфта при разклащане на колелото. Там обаче много по- малки хлабини от износени външни накрайниси се усещат осезаемо, защото са натоварени аксиално и предават всички трептения на волана.
Препоръка- смяна и на двата.
Ако се вземат 2- ра употреба- проверка на място още преди майстора да ги развие от рейката за аксиален луфт- усеща се при рязко придърпване на ръка.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”