И аз като запаля на студено и потрака на бензин (превключвателя е автоматичен на над 2000 оборота а логично няма веднага да я юрна на газ) ще подгрее достатъчно за да си работи добре ламбда контрол-а.
При това положение май няма смисъл да си правя гавра с колата и да насаждам неоригинална (за самата кола си е предвидена и монтирана обикновенна без подгрев) ламда сонда и да тегля кабели и т.н.
Благодаря!
Проблемче с Ламбда сондата - 1.8ABS
-
- Автомобил:
- Двигател:
За подгряването - все пак е по-добре да е с отделно реле, и това реле да се управлява от релето за бенз. помпа. Т.е. може да се вземе сигнал от единия извод за инжектора за управление на това реле. Предимството е че така подгряването няма да работи постоянно ако просто дадеш на контакт без да палиш, съответно няма да ти мори акумулатора.
Иначе за да заработи трябва да се загрее доста (200 градуса май беше), което от газовете не е чак толкова бързо, особено зимата.
С подгряване заработва много бързо - при мен, като запаля и доакто затворя вратите на гаража и тръгна - вече дава признаци на живот (имам индикатор за нея в купето).
Твоята наистина сигурно е сдала.
По принцип твърдят че тези с подгряване имат по-дълъг живот...
Иначе за да заработи трябва да се загрее доста (200 градуса май беше), което от газовете не е чак толкова бързо, особено зимата.
С подгряване заработва много бързо - при мен, като запаля и доакто затворя вратите на гаража и тръгна - вече дава признаци на живот (имам индикатор за нея в купето).
Твоята наистина сигурно е сдала.
По принцип твърдят че тези с подгряване имат по-дълъг живот...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Май на базата на тази схема го правих:
http://faq.ford77.ru/engine/jet/iwo2.htm
Чипа не е от най евтините, но мисля че в пулсатор го имат.
http://faq.ford77.ru/engine/jet/iwo2.htm
Чипа не е от най евтините, но мисля че в пулсатор го имат.
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Ще потърся..благодаря!
По повод сондата попитах доста познати а и по магазините и релано се оказва безсмислена инвестицията в такава с подгрев (няма особена разлика).
Само информативно ще споделя цените за да се знае по принцип.Говорим за ламбда без подгрев.
-Magneti Marelli (италианска) - 45лв
-EPS (пак италианска) - 46.20лв
-Bosch (истинска, а не от Киров) - 102.50лв
Аз лично съм се ориентирал към бош-овската.
До ден-два ще я взема и ще се мъча със смяната...
По повод сондата попитах доста познати а и по магазините и релано се оказва безсмислена инвестицията в такава с подгрев (няма особена разлика).
Само информативно ще споделя цените за да се знае по принцип.Говорим за ламбда без подгрев.
-Magneti Marelli (италианска) - 45лв
-EPS (пак италианска) - 46.20лв
-Bosch (истинска, а не от Киров) - 102.50лв
Аз лично съм се ориентирал към бош-овската.
До ден-два ще я взема и ще се мъча със смяната...

- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
Ами доколкото се консултирах и събирах информация излиза следното :
основната идея да се слага на коли без катализатор ламбда с подгряване е че сондата се намира по-далеч от двигателя (някъде долу била под барчето почти) и там се загрявала по-бавно.
При тези с катализатор понеже катализатора е долу (и по други ама не рабзрха какви точно съображения) сондата е горе при което се загрява за малко по-голямо време от тази с подгрев долу.При първоначално вграждане на нашите двигатели слагат такава без подгрев.Явно са го мислили защото по времето на моя Пасат е имало отдавна отдавна такива с подгрев а са му сложили без а и все още (15 години по-късно) си се продават такива без подгрев.
По повод времето на експлоатация преди да сдаде багажа това вече си зависи от конкретния двигател (доколко му се е запазила наред дюзата,състоянието на всички дтчици и на запалителната уредба) защото реално богатата смес и недоброто изгаряне я съсипва най-много от всичко.
това ми разясниха,допитах се и до vaskoto1 и той също ме посъветва да си взема каквато си е била понеже нямало голям смисъл да е с подгрев щом фабрично не е.
основната идея да се слага на коли без катализатор ламбда с подгряване е че сондата се намира по-далеч от двигателя (някъде долу била под барчето почти) и там се загрявала по-бавно.
При тези с катализатор понеже катализатора е долу (и по други ама не рабзрха какви точно съображения) сондата е горе при което се загрява за малко по-голямо време от тази с подгрев долу.При първоначално вграждане на нашите двигатели слагат такава без подгрев.Явно са го мислили защото по времето на моя Пасат е имало отдавна отдавна такива с подгрев а са му сложили без а и все още (15 години по-късно) си се продават такива без подгрев.
По повод времето на експлоатация преди да сдаде багажа това вече си зависи от конкретния двигател (доколко му се е запазила наред дюзата,състоянието на всички дтчици и на запалителната уредба) защото реално богатата смес и недоброто изгаряне я съсипва най-много от всичко.
това ми разясниха,допитах се и до vaskoto1 и той също ме посъветва да си взема каквато си е била понеже нямало голям смисъл да е с подгрев щом фабрично не е.
- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
Забелязах днес една странна аномалия за която нямам обяснение :
-докато беше закачена ламбда сондата ауспуха отзад ми беше като на кола с газова уредба - бял,чист без сажди.
Сега като я разкачих и карах известно време без нея отзад ауспух-а е целия черен и мизерен.
Честно казано единственото логично обяснение,което аз си измислям е че преди съм я карал все на късо разстояние и в града т.е. не много брзо а след като разкачих сондата я разходх малко по магистрала и карах известно време с 200 (вдигна си ги макар че от 190 до 200 с много мъка) за да изчистя каквато мизерия има по мотора (имаше ефект и то не малък,изразен в динамиката на колата след това).Дето се вика отприщих я
Ако тезата ми,че е заминала сондата е вярна няма логика да имам добро изгаряне при положение,че е закачена?!? (макар че може комп-а да я е отписал отдавна отдавна и да съм си карал реално пак без нея ама да си е била закачена просто и сега от продухването да изхвърля мизерия).
Благодаря!
-докато беше закачена ламбда сондата ауспуха отзад ми беше като на кола с газова уредба - бял,чист без сажди.
Сега като я разкачих и карах известно време без нея отзад ауспух-а е целия черен и мизерен.
Честно казано единственото логично обяснение,което аз си измислям е че преди съм я карал все на късо разстояние и в града т.е. не много брзо а след като разкачих сондата я разходх малко по магистрала и карах известно време с 200 (вдигна си ги макар че от 190 до 200 с много мъка) за да изчистя каквато мизерия има по мотора (имаше ефект и то не малък,изразен в динамиката на колата след това).Дето се вика отприщих я

Ако тезата ми,че е заминала сондата е вярна няма логика да имам добро изгаряне при положение,че е закачена?!? (макар че може комп-а да я е отписал отдавна отдавна и да съм си карал реално пак без нея ама да си е била закачена просто и сега от продухването да изхвърля мизерия).
Благодаря!
-
- Автомобил:
- Двигател:
"основната идея да се слага на коли без катализатор ламбда с подгряване е че сондата се намира по-далеч от двигателя (някъде долу била под барчето почти) и там се загрявала по-бавно. "
Аз съм без катализатор (фабрично) - сондата е съвсем близо до двигателя, малко под моното, с подгряване. Така че това не е съвсем вярно.
А за меренето - при всички положения трябва да се мери с високоомен уред.
Аз съм без катализатор (фабрично) - сондата е съвсем близо до двигателя, малко под моното, с подгряване. Така че това не е съвсем вярно.
- dimitarpetrov
- Автомобил: HONDA CR-V 2003
- Двигател: K20 i-VTEC - 150 hp
psstv18rp написа:"основната идея да се слага на коли без катализатор ламбда с подгряване е че сондата се намира по-далеч от двигателя (някъде долу била под барчето почти) и там се загрявала по-бавно. "

Същият съм и аз, с ABS мотор
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
zfa159 написа:Забелязах днес една странна аномалия за която нямам обяснение :
Ами не точно.
Ти нали сам каза, че ти дава високи нива сондата- т.е.- богата смес.
И компа се е мъчил да я обедни.
Сега, като си я разкачил, компа вече не я бръсне за с...ва и буха бензинче колкото си може!
Аз поне така си го обяснявам.
- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
А като постоянно я обеднява защо тогава колата харчеше много.....?
Иначе аз сам за себе си така си обясних идеята защо едните са с подгряване а другите - не.
Уреда,с който я мерих е високоомен (цифров а не стрелкови) и то даже е бързореагиращ (отчита изменението на напрежението за 200ms което значи до 5 изменения в секунда
т.е. ако работеше щях да видя 
Иначе аз сам за себе си така си обясних идеята защо едните са с подгряване а другите - не.
Уреда,с който я мерих е високоомен (цифров а не стрелкови) и то даже е бързореагиращ (отчита изменението на напрежението за 200ms което значи до 5 изменения в секунда