Въпрос за експлоатация на турбо-дизелови двигатели

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
longora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Въпрос за експлоатация на турбо-дизелови двигатели

Мнениеот longora » Пет 16 ное 2007 15:46

Колега kam_tod искам да те питам за нещо което не си написал в темата си, а именно какво ще стане ако колата е била в обороти ( на магистрала примерно ) и се наложи да заредя на бензиностанция. Опасно ли е ако колата не е оставена да работи 5 минути или не е карана в 2000 оборота известно време преди да изгася колата на бензиностанцията. Има ли опасност във времето в което зареждам ( да кажем 5 минути ) нещо да се прецака по двигателя ? Благодаря !

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 16 ное 2007 16:04

Опасноста /то трудно може се нарече опасност-не става отведнъж ,а от системно гасене/ си е все същата - квото има да се случва/неравномерни температурни натоварвания/ се случва първите няколко минути в най-голяма сила.То на 5та-10та минута вече всичко се е охладило.

Потребителски аватар
longora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот longora » Пет 16 ное 2007 16:10

Значи не е препоръчително да се гаси колата ... а нещо пречи ли да се сипва на запален двигател ... Напоследък се натъквам на доста хора които не си гасят двигателите ... та дали е възможно да не го гася за да не си прецакам турбината ( ПАК ) и докато сипвам колата да си работи ?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пет 16 ное 2007 16:16

По принцип на бензиностанция, до колонките е забранено двигателят да работи, още повече докато зареждаш. Затова като ще зареждаш, не натискай "до ламарината" докато стигнеш - обикновено бензиностанциите се виждат отдалеч. Ако толкова внезапно е изскочила пред погледа ти, спри преди колонките - обикновено има места за паркинг, почивка, и т.н.; в краен случай, на аварийната лента (но така, че да не пречиш на останалите !!!).
Питанката е какво правим като ни спрат полицаи - е това вече е внезапно, и "по правило" когато сме на високи обороти. Някак си не върви да изслушваме представянето на работещ двигател - още повече, че преди време излезе в закона (и не знам дали е отменяно) че като те спре полиция, трябва да угасиш двигателя, да сложиш ключовете на таблото (горе - така, че да се виждат), и ръцете ти да са на волана (и двете, също горе, за да се виждат).

Потребителски аватар
kombito-tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kombito-tdi » Пет 16 ное 2007 17:35

колега искам да ти напиша нещо от сьрце ;
не се вживяваи в експлоатацията на чудното возило да неби да си мислиш че си по-умен от онези вьв волфсбург те горките докьто извадат тази дрьнкачка по улиците са я подложили на множество тестове а и предишните и собственици са я тествали достатьчно .
КОЛАТА Е ЗА КАРАНЕ
с едно гасене или не ти няма да промениш нищо

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 16 ное 2007 18:01

Според мен като се говори за каране "в обороти" се има предвид 160км/ч+ а ако се потдържа разрешената скорост от 120-130 преди да решиш да спреш едва ли нещо ще се случи с двигателя в противен случай нямаше да са останали TDI-та в движение :wink:

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Пет 16 ное 2007 19:02

gr_kanev написа:...Питанката е какво правим като ни спрат полицаи - е това вече е внезапно, и "по правило" когато сме на високи обороти. Някак си не върви да изслушваме представянето на работещ двигател - още повече, че преди време излезе в закона (и не знам дали е отменяно) че като те спре полиция, трябва да угасиш двигателя, да сложиш ключовете на таблото (горе - така, че да се виждат), и ръцете ти да са на волана (и двете, също горе, за да се виждат).

Аз не знам да има такова нещо в закона, но може и да съм в грешка. Колега, ако наистина има такова изискване, я го извади от ЗДП и го пусни тука, да го видим.
А иначе имах един случай, когато едно ченге се опита да ме накара да изключа двигателя, когато бях напичал печката зверски, точно на кръстовището на Патриарха и Раковски, но не успя, въпреки че стана скандал. Написа ми само акт за неправилно престрояване и създаване на предпоставки за ПТП, но нищо не написа за това, че не съм гасил двигателя.
Както каза по-горе Rabbit_TDI, не става отведнъж, ама всяко такова гасене допринася с весели подскоци до състоянието, от което боли глава и душа после.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пет 16 ное 2007 21:08

longora прекалено навътре вземаш написаното тук :)
Радвам се, че си от тези, които дават мило и драго, за да си поддържат колата, но недей да издребняваш...
Все пак това е просто една кола, както kombito-tdi е казал...
Не виждам проблем да си караш на магистралата и като решиш да зареждаш да спреш като нормален човек, а не да киснеш по 10 минути безмислено в колата... Все пак няма да караш колата на 2-ра или 3-та на прекъсвач постоянно, нали :wink:
Не искам да се замислям тези преди нас как са карали нашите возила, особено в периода, когато е решено, че колата отива в автокъщата :?

Потребителски аватар
sashoskiora
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashoskiora » Пет 16 ное 2007 21:26

Опасност за двигателя е ако е много жестоко експлоатиран и го пуснеш непосредствено след това по енерция.Получава се бързо охлаждане и промяна на температурата и възможност от спуквания по цилиндровите глави.
Но новите TDI-та едва ли имат този проблем.Наблюденията са ми главно от Шкода 1.9SDI;1.9TDI-90к.с.;1.9TDI-131к.с. те си поддържат 90градуса зиме лете независимо как ги караш,за турбо двигателите е добре след високи обороти продължително по магистрала да се охлади турбината,а това става като изключиш от скорост преди бензиностанцията и влезеш на празен ход.

Потребителски аватар
Tougi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tougi » Пет 16 ное 2007 21:40

sashoskiora написа:Опасност за двигателя е ако е много жестоко експлоатиран и го пуснеш непосредствено след това по енерция.Получава се бързо охлаждане и промяна на температурата и възможност от спуквания по цилиндровите глави.
Но новите TDI-та едва ли имат този проблем.Наблюденията са ми главно от Шкода 1.9SDI;1.9TDI-90к.с.;1.9TDI-131к.с. те си поддържат 90градуса зиме лете независимо как ги караш,за турбо двигателите е добре след високи обороти продължително по магистрала да се охлади турбината,а това става като изключиш от скорост преди бензиностанцията и влезеш на празен ход.

Колега, айде реши кое от двете :)

А тези с автоматите какво да правят?

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Пет 16 ное 2007 21:57

Tougi написа:
sashoskiora написа:Опасност за двигателя е ако е много жестоко експлоатиран и го пуснеш непосредствено след това по енерция.Получава се бързо охлаждане и промяна на температурата и възможност от спуквания по цилиндровите глави.

Колега, айде реши кое от двете :)

А тези с автоматите какво да правят?

mhihi

Потребителски аватар
sashoskiora
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashoskiora » Пет 16 ное 2007 23:06

Съжалявам че не сте ме разбрали добре.Практика при българските шофьори е да пускат по енерция,старите дизелови двигатели имат по голям температурен диапазон и когато е бил напечен яко един дизелов двигател и температурата е била 95+,следва при пускането по енерция по продължително време интензивно охлаждане и разлика от повече от 20градуса което е предпоставка за съответната повреда характерна за цилиндровите глави/спукани предкамери/бренери//,при новите двигатели поради подобрени конструктивни промени такова голямо колебание в температурата не се появява,а конкретно за турбината е характерно при продължително каране по магистрала в продължение на часове при по висока скорост и съответно обороти на двигателя и натоварване на турбината при спиране да се остави колата да поработи на празен ход или да се изключи от скорост за да се охлади турбината.
Един пистолет за горещ въздух до 700градуса примерно ако като го изключваш постепенно на по слаба степен ще изкара по дълго е такава е логиката и с турбината.

Потребителски аватар
longora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот longora » Съб 17 ное 2007 1:12

Ясно. Благодаря много за съветите !!

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Съб 17 ное 2007 6:28

sashoskiora написа:Съжалявам че не сте ме разбрали добре.Практика при българските шофьори е да пускат по енерция,старите дизелови двигатели имат по голям температурен диапазон и когато е бил напечен яко един дизелов двигател и температурата е била 95+,следва при пускането по енерция по продължително време интензивно охлаждане и разлика от повече от 20градуса което е предпоставка за съответната повреда характерна за цилиндровите глави/спукани предкамери/бренери//,при новите двигатели поради подобрени конструктивни промени такова голямо колебание в температурата не се появява,а конкретно за турбината е характерно при продължително каране по магистрала в продължение на часове при по висока скорост и съответно обороти на двигателя и натоварване на турбината при спиране да се остави колата да поработи на празен ход или да се изключи от скорост за да се охлади турбината.
Един пистолет за горещ въздух до 700градуса примерно ако като го изключваш постепенно на по слаба степен ще изкара по дълго е такава е логиката и с турбината.

Сашо - дай малко по-сериозно със сравненията :wink:

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Съб 17 ное 2007 10:19

я не се втелясваите;единственото което е важно е да се из4ака малко да се стопли мотора и тогава да се пържи,а за изстиването-ако маслото е хубаво ,няма никакви ядове дали ще гасиш веднага или не

Върни се в “Дизелови агрегати”