greda написа:категорично си реших проблема
силиконов спрей за 5 лева по всички уплътнения и се отваря по мазно от лятото

И аз се присъединявам към колегата, както и към следващия и към всички които са разбрали че силиконовия спрей е много подходящ за уплътненията.
Близо 3 зими мажех уплътненията с глицерин, или с течен парафин, но ефекта беше краткотраен и не на 100 %. Сега със силиконовия спрей, отварянето на вратите става безпроблемно през най-големите студове, даже и днес в тази поледица. Използването му е универсално, т.е. с него може да си напръскате уплътненията (става бързо и лесно за разлика от глицерина ), също така може да си напръскате/смажете бравите за да не замръзват и не на последно място - горната част на таблото става страхотна след като се напръска със спрея. Ако усетите че някое уплътнение започва да залепва, вадите спрея и за секунди сте решили проблема, а не тепърва да вадите гъбичка/парцалче и да мажете с глицерина.
Аз обаче искам да попитам друго. Когато купих Пасата от Германия, в казанчето му имаше течност за чистачки, която размразяваше леда през зимата. Чета тук за спирта, че той има свойства да размразява. Означава ли това, че ако налея в казанчето примерно спирт за горене, понеже е най-евтин, че ще мога да махам леда от предното стъкло? Или какви други начини бихте ми препоръчали за размразяване?