Темата е стара но понеже има промени в Застрахователния кодекс информирам:
До сега Невинния съдеше Виновния и след това се търсеха парите от Застрахователя на Виновния.Големи застрахователни компании като ДЗИ и Алианц си позволяваха да изплащат само част от присъденото обезщетение.В такъв случай Виновния трябваше първо да изплати оставащата част от обезщетението и тогава да заведе ново дело към Застрахователя си!
Промяната е че, вече директно ще може да се съди застрахователна компания за обезщетение.Освен това една застрахователна компания ще си иска директно парите от друга, без да намесва Виновния.

За гражданска в скапана компания
- stanislav_s
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- Geleto
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 1.8 MI 1994
- Контакти:
stanislav_s написа:Да, но преди 3 години май нямаше такъв фонд,
Гаранционният фонд е юридическо лице със седалище в София и има предмет на дейност извършване на плащания на обезщетения по задължителните застраховки “Гражданска отговорност” на автомобилистите и “Злополука” на пътниците в обществения транспорт.
Създаден е през 1997 г. със Закона за застраховането, извършва своята дейност съобразно действащото законодателство и разработен правилник за устройството и дейността.
Фондът е институция с 10-годишна история и доказана стабилност, която има сериозно превантивно въздействие върху задължителното застраховане.
Гаранционният фонд изпълнява функции и задачи, възложени по закон, насочени към защита на интересите на гражданите на РБългария и на Европейския съюз, и към осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие в организацията.
http://guaranteefund.bg/bg/
Направо се чудя понякога как като си некомпетентен даваш съвети на останалите! Та нали ги заблуждавате с мнения, които са "чух от стринката на вуйчото на леля ми"! Все пак, колеги, умолявам ви, не пишете ако не сте убедени в истинността на това, което пишете! Видях около 10 такива лъжливи мнения в тази тема. И умишлено няма да взема участие и аз, не защото не знам какъв е отговора, а поне малко да се засрамите! Виждам, че има и начетени колеги, но техните мнения се губят сред останалите, или точно към тях се подхожда с недоверие!!!
- stanislav_s
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Geleto написа:stanislav_s написа:Да, но преди 3 години май нямаше такъв фонд,Гаранционният фонд е юридическо лице със седалище в София и има предмет на дейност извършване на плащания на обезщетения по задължителните застраховки “Гражданска отговорност” на автомобилистите и “Злополука” на пътниците в обществения транспорт.
Създаден е през 1997 г. със Закона за застраховането, извършва своята дейност съобразно действащото законодателство и разработен правилник за устройството и дейността.
Фондът е институция с 10-годишна история и доказана стабилност, която има сериозно превантивно въздействие върху задължителното застраховане.
Гаранционният фонд изпълнява функции и задачи, възложени по закон, насочени към защита на интересите на гражданите на РБългария и на Европейския съюз, и към осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие в организацията.
http://guaranteefund.bg/bg/

- K22
- Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
- Двигател: 2200 Д 2005
Гаранционния фонд влиза в ролата на Застраховател, когато има нанесени неимуществени вреди (блъснат човек) от неизвестно МПС, или имуществени и неимуществени щети, причинени от водач без или с невалидна застраховка Гражданска отговорност на МПС.
Работата му не е да плаща, вместо некоректни или фалирали Застрахователи.Всички съченители да си изтрият мненията
Работата му не е да плаща, вместо некоректни или фалирали Застрахователи.Всички съченители да си изтрият мненията

Последна промяна от K22 на Сря 05 дек 2007 8:27, променено общо 1 път.
- Geleto
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 1.8 MI 1994
- Контакти:
K22 написа:Гаранционния фонд влиза в ролата на Застраховател, когато има нанесени неимуществени вреди (блъснат човек) от неизвестно МПС, или имуществени и неимуществени щети, причинени от водач без застраховка Гражданска отговорност на МПС.
Не знам каква му е работата,но преди 3 години един бастун с бусче закачи един кабел и върху стъклто на на старата ми кола падна една улична лампа. Дойдоха от КАТ и му написаха акт . От ДЗИ обаче ми отказаха да изплатят щета по неговата застраховка ГО, защото се водела на друга фирма. От там те изпратиха молбата ми в Гаранционния фонд. След 3 години писма до КАТ и ДЗИ от Гаранционния фонд ми изплатиха парите за стъклото.
- biostrong
- Автомобил:
- Двигател:
много интересно наистина по каво съдите коя компания е истинска и коя не ? - "на оня моя приятел не му дадоха нищо щото еди к'во си и тия са п*дер*сти" ми аз само да отбележа че си има критерий по които се оценят и изплащат щетите - има овехтяване - амортизация и какво ли не и всички тия критерий са като в ЕС защото са от там, нали и ние сме в ЕС - е то затова и се вдигат в момента цените на застраховките примерно но това е друга тема - не може да се съди за дадена компания по единичен частен случай (в който сте пристрастни) - много ясно че всеки ще иска да прибере някакви пари за да си оправи колата ама в дадения случай може да не е точно така. Така че обидни изказвания до девето коляно мисля че са малко ненужни и прибързани. А относно гаранционния фонд ами да той е за това когато нещо не ти е в ред с застраховката за да може потърпевшия да бъде обезщетен и затова всеки от нас плаща 10лв гаранционен фонд като сключва гражданска + 1,40 за смотания стикер които също е към гаранционния фонд а не към гражданската - само че някои застрахователи просто не те уведомяват че в цената влизат и тия парички
- santo_trafficante
- Автомобил:
- Двигател:
наблюдавам го и аз тоя трик че се пускат цени в нета без тея 10 кинтаbiostrong написа: и затова всеки от нас плаща 10лв гаранционен фонд като сключва гражданска + 1,40 за смотания стикер които също е към гаранционния фонд а не към гражданската - само че някои застрахователи просто не те уведомяват че в цената влизат и тия парички

- Shnorhel
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
и аз имам същият проблем,преди 4 години направих ПТП в което аз бях виновен.ГО ми беше в Юпитер(после Хидлън) който ги обявиха за несъстоятелност и фалираха.Преди една седмица ми простигна призовка за съд от БулИнс(там е била ГО на пострадалата кола) за 2000лв.Делото е за февруари месец.Обаждах се на Гаранционен фонд,Комисия за финансов надзор и на кой ли още не.След пресъединяването ни към ЕС има обезпечителен фонд които се занимава точно с това.....но още никои няма яснота по този въпрос(поне аз такава инф. поличих)
не знам дали има и други като този случай,ако има кажете
не знам дали има и други като този случай,ако има кажете
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”