За гражданска в скапана компания

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Вто 04 дек 2007 8:57

Темата е стара но понеже има промени в Застрахователния кодекс информирам:
До сега Невинния съдеше Виновния и след това се търсеха парите от Застрахователя на Виновния.Големи застрахователни компании като ДЗИ и Алианц си позволяваха да изплащат само част от присъденото обезщетение.В такъв случай Виновния трябваше първо да изплати оставащата част от обезщетението и тогава да заведе ново дело към Застрахователя си!
Промяната е че, вече директно ще може да се съди застрахователна компания за обезщетение.Освен това една застрахователна компания ще си иска директно парите от друга, без да намесва Виновния.

Потребителски аватар
4oroi4o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 4oroi4o » Вто 04 дек 2007 9:22

Lawyer написа:

Предположение:

Би трябвало Гаранционният фонд по Закона за застраховането да поеме нещата, но трябва да задълбая, за да съм сигурен. В момента движа един случай, свързан с Фонда, но е различен.

Колегата е прав. Гаранционния фонд е за тази работа!

Потребителски аватар
stanislav_s
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот stanislav_s » Вто 04 дек 2007 12:35

4oroi4o написа:

Колегата е прав. Гаранционния фонд е за тази работа!

Да, но преди 3 години май нямаше такъв фонд, така че много гадна работа, човечеца ще трябва да си плати като поп заради някакъв застраховател, който ей така го няма вече :shock

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Вто 04 дек 2007 13:11

stanislav_s написа:Да, но преди 3 години май нямаше такъв фонд,

Гаранционният фонд е юридическо лице със седалище в София и има предмет на дейност извършване на плащания на обезщетения по задължителните застраховки “Гражданска отговорност” на автомобилистите и “Злополука” на пътниците в обществения транспорт.

Създаден е през 1997 г. със Закона за застраховането, извършва своята дейност съобразно действащото законодателство и разработен правилник за устройството и дейността.

Фондът е институция с 10-годишна история и доказана стабилност, която има сериозно превантивно въздействие върху задължителното застраховане.

Гаранционният фонд изпълнява функции и задачи, възложени по закон, насочени към защита на интересите на гражданите на РБългария и на Европейския съюз, и към осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие в организацията.

http://guaranteefund.bg/bg/

Потребителски аватар
Dragon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dragon » Вто 04 дек 2007 13:25

Направо се чудя понякога как като си некомпетентен даваш съвети на останалите! Та нали ги заблуждавате с мнения, които са "чух от стринката на вуйчото на леля ми"! Все пак, колеги, умолявам ви, не пишете ако не сте убедени в истинността на това, което пишете! Видях около 10 такива лъжливи мнения в тази тема. И умишлено няма да взема участие и аз, не защото не знам какъв е отговора, а поне малко да се засрамите! Виждам, че има и начетени колеги, но техните мнения се губят сред останалите, или точно към тях се подхожда с недоверие!!!

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 04 дек 2007 14:22

К22 е прав
вече няма да има проблемите, за които бота писа
па и менте компании все по-малко на пазара

Потребителски аватар
~~~~~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~~~~~ » Вто 04 дек 2007 14:26

Pichaga написа:такъв е закона, ще го гонят, щото юпитер ги няма, а като ги имаше не плащаха

Добре де, нали има разни гаранционни фондове. Не поемат ли те при изчезване на застрахователя?

Потребителски аватар
stanislav_s
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот stanislav_s » Вто 04 дек 2007 14:43

Geleto написа:
stanislav_s написа:Да, но преди 3 години май нямаше такъв фонд,

Гаранционният фонд е юридическо лице със седалище в София и има предмет на дейност извършване на плащания на обезщетения по задължителните застраховки “Гражданска отговорност” на автомобилистите и “Злополука” на пътниците в обществения транспорт.

Създаден е през 1997 г. със Закона за застраховането, извършва своята дейност съобразно действащото законодателство и разработен правилник за устройството и дейността.

Фондът е институция с 10-годишна история и доказана стабилност, която има сериозно превантивно въздействие върху задължителното застраховане.

Гаранционният фонд изпълнява функции и задачи, възложени по закон, насочени към защита на интересите на гражданите на РБългария и на Европейския съюз, и към осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие в организацията.

http://guaranteefund.bg/bg/

:oops: май се изказах неподготвен :oops:

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Вто 04 дек 2007 15:27

Гаранционния фонд влиза в ролата на Застраховател, когато има нанесени неимуществени вреди (блъснат човек) от неизвестно МПС, или имуществени и неимуществени щети, причинени от водач без или с невалидна застраховка Гражданска отговорност на МПС.
Работата му не е да плаща, вместо некоректни или фалирали Застрахователи.Всички съченители да си изтрият мненията :wink:

Последна промяна от K22 на Сря 05 дек 2007 8:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Вто 04 дек 2007 16:56

K22 написа:Гаранционния фонд влиза в ролата на Застраховател, когато има нанесени неимуществени вреди (блъснат човек) от неизвестно МПС, или имуществени и неимуществени щети, причинени от водач без застраховка Гражданска отговорност на МПС.
Работата му не е да плаща, вместо некоректни или фалирали Застрахователи.Всички съченители да си изтрият мненията :wink:

Не знам каква му е работата,но преди 3 години един бастун с бусче закачи един кабел и върху стъклто на на старата ми кола падна една улична лампа. Дойдоха от КАТ и му написаха акт . От ДЗИ обаче ми отказаха да изплатят щета по неговата застраховка ГО, защото се водела на друга фирма. От там те изпратиха молбата ми в Гаранционния фонд. След 3 години писма до КАТ и ДЗИ от Гаранционния фонд ми изплатиха парите за стъклото.

Потребителски аватар
~~~~~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~~~~~ » Сря 05 дек 2007 11:25

Ами според мен при фалирал застраховател става точно случая "без или с невалидна застраховка". Има компания - имаш застраховка, изчезва компанията - застраховката ти става една хартия без обезпечение.

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Сря 05 дек 2007 12:28

Прав си , но още сме в БГ и под невалидна се разбира, невалидна по вина на водача :twisted:
Има европейска директива №4 според която Гаранционен фод изплаща обезщетението и после си търси парите от водач или Застраховател, ама тя е в сила сред влизането ни в ЕС и още не съм чул да е заработила у нас...

Потребителски аватар
biostrong
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот biostrong » Сря 05 дек 2007 13:36

много интересно наистина по каво съдите коя компания е истинска и коя не ? - "на оня моя приятел не му дадоха нищо щото еди к'во си и тия са п*дер*сти" ми аз само да отбележа че си има критерий по които се оценят и изплащат щетите - има овехтяване - амортизация и какво ли не и всички тия критерий са като в ЕС защото са от там, нали и ние сме в ЕС - е то затова и се вдигат в момента цените на застраховките примерно но това е друга тема - не може да се съди за дадена компания по единичен частен случай (в който сте пристрастни) - много ясно че всеки ще иска да прибере някакви пари за да си оправи колата ама в дадения случай може да не е точно така. Така че обидни изказвания до девето коляно мисля че са малко ненужни и прибързани. А относно гаранционния фонд ами да той е за това когато нещо не ти е в ред с застраховката за да може потърпевшия да бъде обезщетен и затова всеки от нас плаща 10лв гаранционен фонд като сключва гражданска + 1,40 за смотания стикер които също е към гаранционния фонд а не към гражданската - само че някои застрахователи просто не те уведомяват че в цената влизат и тия парички

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Сря 05 дек 2007 16:12

biostrong написа: и затова всеки от нас плаща 10лв гаранционен фонд като сключва гражданска + 1,40 за смотания стикер които също е към гаранционния фонд а не към гражданската - само че някои застрахователи просто не те уведомяват че в цената влизат и тия парички
наблюдавам го и аз тоя трик че се пускат цени в нета без тея 10 кинта :lol: и после изненадаааа :lol:

Потребителски аватар
Shnorhel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Shnorhel » Сря 19 дек 2007 22:11

и аз имам същият проблем,преди 4 години направих ПТП в което аз бях виновен.ГО ми беше в Юпитер(после Хидлън) който ги обявиха за несъстоятелност и фалираха.Преди една седмица ми простигна призовка за съд от БулИнс(там е била ГО на пострадалата кола) за 2000лв.Делото е за февруари месец.Обаждах се на Гаранционен фонд,Комисия за финансов надзор и на кой ли още не.След пресъединяването ни към ЕС има обезпечителен фонд които се занимава точно с това.....но още никои няма яснота по този въпрос(поне аз такава инф. поличих)
не знам дали има и други като този случай,ако има кажете

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”