kam_tod написа:От известно време съм без кола по технически причини и ме развозват разни хора из София. Прави ми впечатление, че дори хора с дългогодишен опит зад волана допускат грешки при шофиране, които се отразяват на техническото състояние на автомобилите им във времето. Без да се опитвам да ги систематизирам, ето някои от нещата, които трябва да променим и да 'извадим' от шофьорските си навици, за да предпазим автомобила си от повреди и ускорена амортизация на отделни системи:
1. Неудоскоряване. Доста хора с цел пестене на гориво превключват от по-ниска на по-висока предавка при обороти на двигателя, по-ниски от необходимите. Оборотите, естествено зависят от типа на двигателя и неговата мощност и за това не може да се даде единен пример, но при всички случаи е по-добре за двигателя да се превключва при малко 'по-високи' обороти, отколкото при 'малко по-ниски'. Естествено зависи дали изкачваме налкон, дали сме на равен път или спускаме по надолнище;
2. Движение на висока предавка с ниска скорост. Свързан е отчасти с горния проблем;
3. Държане на колата на наклон на 'полусъединител';
4. Спускане по надолнище на неутрална предавка;
5. Плавно тръгване на първа предавка, при по-високите предавки съединителя се пуска без 'задържане' в точката на зацепване;
6. При неочаквано препятствие (като лежащ полицай) спирачката се рита и се държи дори при преминаване през препятствието. Важи и за дупките, трамвайните релси и др.;
7. Преминаване през препядствия като гореописаните с включена предавка или без да се натисне съединителя;
8. Ускоряване, а не намаляване при преминаване през такова препятствие. Общо разпространен мит е, че е по-добре да ускориш, вместо да намалиш като минаваш през трамвайни релси, например;
9. При коли с хидравлика на волана, навиване на волана докрай при извършване на маневра (особено характерно за неопитни шофьори);
10. Каране дълго време на ниска предавка на високи обороти (особено характерно за жени, примерно на втора с 50 км/ч в града);
11. Непрекъснати корекции с волана при плавен завой. Например плавен завой вдясно да се взима 'на етапи';
12. Палене на двигателя без да е натиснат съединителя;
13. Късно спиране (много лош навик, особено при лоши пътни условия);
14. Липса на чувство за дистанция при съответната скорост на движение;
15. Системно шофиране с лошо настроени огледала за обратно виждане, замърсени прозорци, нехайство по отношение на износени чистачки, липса на течност за чистачки, замърсени фарове и стопове.
Това се сещам засега, надявам се изнформацията да е полезна. Всеки, който има други впечатления за вредни навици е добре дошъл в темата.
Имаш доста неща, който не са много правилни. Едно от тях е навиването на волана докрай дето казваш, че се правело от неопитните. Кажи ми как се отразява това на колата. Това за корекцийте с вола в плавен завой също е малко глупаво. А да не говорим за карането във високи обороти. Няма зависимост от предавката, понеже за двигателя е все едно дали кара на високи обороти с 50 или 150. По-мощните двигатели не се трогват много от това, а и то си е до желание. Всеки си кара както е свикнал. Представям си ти колко грешки правиш докато караш.