Издръжливост на халогенни лампи ( луни ) в особен режим...

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Издръжливост на халогенни лампи ( луни ) в особен режим...

Мнениеот juve » Пон 10 дек 2007 20:25

Колеги , имам следното питане : халогенните лампи на 12 волта ( така наречените лунички ) по издръжливи ли са на често включване и изключване от другите лампи на 220 волта ? Проблема ми е , че след последния ремонт вече нямам ключове в коридорите , банята и тоалетната , гаража..... замених ги с сензори - имам малки деца и да не ги мисля ) ..обаче както знаете нажежаемите лампи много си падат да горят.... сменях Филипс , О-срам ... няма спасение :oops: После реших да мина на енергоспестяващи - хем скъпи , хем искат време да се "разгорят" като хората - в коридора това време го няма ..... и пак горят.... за луминесцентни - жената вече не дава - било грозно като ..а бе както и да е :oops: и остават тези на 12 волта ..... слагал съм тук там , ама все на места където светят дълго ..разправят , че били доста издръжливи в този режим , ама никъде не казват какво ще правят , ако започне да цъкат като мигачи :roll: Та на въпроса - има ли някой опит какво се случва в такъв режим или поне наблюдения спрямо обикновени лампи например ..... издръжливост , консумация ...такива неща :?:

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пон 10 дек 2007 20:28

Яки са от 1 година мигам с едни няма изгоряла и то на 14V.

Последна промяна от L&R на Пон 10 дек 2007 20:33, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 10 дек 2007 20:32

Единственото с което мога да ти помогна е, че 12 волтовите са хиляди пъти по - издръжливи от 220 волтовите. Имам такива които са в баня, там 220 волтовите устискаха около 2 месеца и в един ден се пръснаха и петте, след което ги замених с 12 волтови и вече 4 година никакви проблеми с тях. В детската стая пак са 12 волтови, но са с ключ от тия дето намалят осветлението. От играчка вече това е ключ номер 4, но от луните няма нито една сдала багажа.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 10 дек 2007 20:42

Благодаря , обнадежден съм ..сега остава да ме посъветвате ( ако ви се пише де ) някоя препоръчителна "гарантирана " марка на елементите ( сигурно има значение ) електронни трансформатори и лампите естествено .... вероятно правилният отговор винаги е "скъпите" и все пак както винаги има някакви със най- добро съотношение цена качество .....

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 10 дек 2007 20:53

За трансформаторите незнам какви марки, но аз купувам такива около 20 - 25лв. Китайските са по 7 лв.
Самите лампи SILVANIA от 20 до 50 вата на 12 волта мисля 3,85лв. за лампа.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 10 дек 2007 20:58

Благодаря колега, по интересното е тези 5000h или 2000h имат ли някакво практическо покритие .... че то като се замислиш на обикновените е 1000 ама от 1000 до 1000 - разлика голяма :)

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пон 10 дек 2007 21:06

Мойте са турсkи Филипс за по 2лв парчето, побъркал съм ги вЕрвай ми :D

Последна промяна от L&R на Вто 11 дек 2007 10:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Пон 10 дек 2007 21:16

за луните е важно да имат и въздух над тях, както и за трафа, че от прегряване също горят
иначе 12V е пъти по-добре от 220V

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 11 дек 2007 10:21

луни-филипс
трафове на 12 волта
в хола съм с такива вече 4 година нямам изгоряла
но да има ВЪЗДУХ около тях да не греят много и около трафа също

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Вто 11 дек 2007 10:42

juve написа:Благодаря , обнадежден съм ..сега остава да ме посъветвате ( ако ви се пише де ) някоя препоръчителна "гарантирана " марка на елементите ( сигурно има значение ) електронни трансформатори и лампите естествено .... вероятно правилният отговор винаги е "скъпите" и все пак както винаги има някакви със най- добро съотношение цена качество .....

колега, отиди до тмт елком и ще ти свършат работа. не помня марката на трафовете, които ползвам, но са бели с оранжеви надписи - предполагам, че ще се сетят. а луничките мисля че са осрам - повече от година (при нормална експлоатация) не съм имал никакви проблеми.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Вто 11 дек 2007 13:59

Благодаря колеги . Мисля , че получих отговор на това каквото попитах.... можете да му ударите един катинар за идеята ...

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Издръжливост на халогенни лампи ( луни ) в особен режим...

Мнениеот iGolf » Сря 19 яну 2011 19:58

Малко да съживя на колегата темата ,но само бих искал да попитам нещо.В мойта баня сложих 3х35 вата лунички(екстра си ветят) но трансформатора(който ми дадоха в магазина) е 105 вата(казаха че стигал за трите),притеснява ме че доста грее,днес ги вързах и оставих да посветят,пипнах трафа-много грее,откачих едната луничка,и пак го пуснах-същата работа!Трафа не е над тавана ами е извън банята на метър от първата луничка,банята е 2 х 1,6м разположени са през 50тина санта!
Та интересно ми е ,нормално ли е да грее толкова или да търся друг?този е немски ама не помня марката!

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 20 яну 2011 7:59

Грее ,защото е "слаб".

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 20 яну 2011 9:11

i.e.i написа:Грее ,защото е "слаб".

Това в какъв смисъл!? Колегата го е оставил само на две лампи 70 вата, което би трябвало да не е проблем за трафа. В интерес на истината в къщи имам вече 7 трафчета от различни марки и модели и по различна мощност и седемте откак съм ги монтирал си стоят на таваните и не съм ги пипал за температура или заради някакви проблеми.

Потребителски аватар
mickoff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mickoff » Чет 20 яну 2011 10:38

Колеги , имам следното питане : халогенните лампи на 12 волта ( така наречените лунички ) по издръжливи ли са на често включване и изключване от другите лампи на 220 волта ? Проблема ми е , че след последния ремонт вече нямам ключове в коридорите , банята и тоалетната , гаража..... замених ги с сензори - имам малки деца и да не ги мисля ) ..обаче както знаете нажежаемите лампи много си падат да горят.... сменях Филипс , О-срам ... няма спасение :oops: После реших да мина на енергоспестяващи - хем скъпи , хем искат време да се "разгорят" като хората - в коридора това време го няма ..... и пак горят.... за луминесцентни - жената вече не дава - било грозно като ..а бе както и да е :oops: и остават тези на 12 волта ..... слагал съм тук там , ама все на места където светят дълго ..разправят , че били доста издръжливи в този режим , ама никъде не казват какво ще правят , ако започне да цъкат като мигачи :roll: Та на въпроса - има ли някой опит какво се случва в такъв режим или поне наблюдения спрямо обикновени лампи например ..... издръжливост , консумация ...такива неща :?:

Варианта, който си избрал със сензори е много удобен, но при всички положения ще намали живота на лампите, каквито и да са те /в случая с 12V също и на трафовете, ако са електронни/. Честите комутации са вредни - но тов ане значи, че ще робуваме на техниката - комфорта преди всичко. За 220V лампа с нажежаема жичка /Е27 и Е14/ и халогенна лампа /G9 и GU10/ препоръчвам димер - вместо обикновен ключ. На 12V ако се сложи обикновен трансформатор /електромагнитен/ димера пак върши работи и удължава живота на лампата /а на трафа не се отразява/. Ако трафовете са елктронни трябва да си димируеми и да са съвместими си димерите - тогава живота на халогенните лампи ниско напрежение се удължава.
А все пак всичко зависи и от напрежението /то варира 220V + - 10%/, ако е по-високо - това е по-лошо. От друга страна зависи и от електроснабдителаната мрежа - какви комутационнни пренапрежение ще ни подари...
А относно електронните трафове - всички са произведени в Китай вече независимо какво пише на опаковката, но качеството е различно. Повечето лампи също са с такъв произход. Но големите фирми имат контрол над производството си.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”