Г3 1,9TDI 1Z двигател подгряване на антифриза

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Чет 29 ное 2007 15:08

4oroi4o написа:Колеги, нека някой да пусне, снимчица на тези свещи!!!

Нещо за търсачка да сме чували ?
ЦЪК

Потребителски аватар
4oroi4o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 4oroi4o » Пет 30 ное 2007 10:11

gr_kanev написа:
4oroi4o написа:Колеги, нека някой да пусне, снимчица на тези свещи!!!

Нещо за търсачка да сме чували ?
ЦЪК

Благодаря, заядливко!!!
:wink:

Потребителски аватар
4oroi4o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 4oroi4o » Пет 30 ное 2007 10:36

Аз нямам подгреватели. :(

drju
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот drju » Пет 30 ное 2007 20:51

rallyfan написа:По ел. схемите съм виждал ,че релетата са две,на едното е закачена една свещ, а на другото две и в зависимост от нуждата се комбинират.Иначе и моята загрява много бавно и май нещо не се пускат
да, има 2 релета - LowHeat i HighHeat. но като гледам по AUTODATA - са в един корпус. преполагам, че LowHeat сработва всеки път, когато е по-студено от 5 градуса и свеща е заминала. не знам на колко градуса се пуска второто реле. за сега не съм намерил данни за това. утре ще си поиграя да видя състоянието на свещите

drju
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот drju » Съб 01 дек 2007 14:36

такааа, след кратко мърляне, свещите на антифриза са проверени. за щастие и нещастие - работят си нормално. за щастие, защото BERU струват 32лв./бр., а БОШ - 43лв./бр.
за нещастие, защото единственото, което остава, за да се подобри загряването е да се изпълни схемата от предишните ми постове. дано някой можещ да се навие на я изпълни

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Съб 01 дек 2007 23:06

drju, извинявай - може да си писал по-горе, ама темата стана много дълга. Каква е колата, и какъв е проблема със загряването ? Защото на моята (пише под аватара каква е) за 2 км в града парно се появява. Е, стрелката не е на 90*С, но пък се топля. Условието - тези 2 км са с изключено парно, и с макс. обороти 2000. Понякога минавам през един баир, ама то е силно казано - взема се и на пета.

drju
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот drju » Нед 02 дек 2007 1:51

gr_kanev написа:drju, извинявай - може да си писал по-горе, ама темата стана много дълга. Каква е колата, и какъв е проблема със загряването ? Защото на моята (пише под аватара каква е) за 2 км в града парно се появява. Е, стрелката не е на 90*С, но пък се топля. Условието - тези 2 км са с изключено парно, и с макс. обороти 2000. Понякога минавам през един баир, ама то е силно казано - взема се и на пета.
значи аз съм с 1,9ТДИ 1Z. и при мен парното се появява много бързо, но колата много трудно загрява. от порядъка на 10км докато загрее до 90 градуса. по принцип ТДИ-тата загряват малко, затова си имат допълнителен електрически подгревател за антифриза - 3 свещи, подобни на тези за нафтата. палят се при определени условия - темп. на въздуха под 9 градуса и на антифриза - под 43 градуса. в зависимост от датчица за темп на поемания въздух се палят 1 или повече свещи. има опция - с поставяне на съпротивление 10k, поставено между компа и датчика и реле, което да затваря или не веригата - компа да се лъже, че темп на въздуха е много по-ниска и респективно да го кара да пуска повече свешите. и като стигне 80 градуса - релето се изключва. има вариант за тази схема и с бутон в купето - натискаш, палиш свещите и на 80 градуса сами се гасят. това е.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 03 дек 2007 14:40

gr_kanev написа:drju, извинявай - може да си писал по-горе, ама темата стана много дълга. Каква е колата, и какъв е проблема със загряването ? Защото на моята (пише под аватара каква е) за 2 км в града парно се появява. Е, стрелката не е на 90*С, но пък се топля. Условието - тези 2 км са с изключено парно, и с макс. обороти 2000. Понякога минавам през един баир, ама то е силно казано - взема се и на пета.

:да: -в крайна сметка няма да варите яйца в тия коли я.Щом като на дълъг път си прави 90 какъв е проблема.Що за 5 км. до работа непремнно трябва да ти загрее колата :?

Потребителски аватар
Krasi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Krasi » Чет 13 дек 2007 11:49

Rabbit_TDI написа:Има-всички ТДИ имат.

Моята няма, гледах, и не видях, иначе местото е много ясно къде е, благодаря на др Канев за хубавото файлче което ми прати,има полезни неща в него за тди

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Съб 15 дек 2007 15:21

Пловдив - Добрич - двигателя не е гасен въобще около 420 км. 5 часа единственото място дето видях 90 гр. при това за около 5 минути е участъка Шумен - Варна едно изкачване по магистралата се движех с 160 км. в ч. ама печеше яко и слънце.През останалото време 60 - 70 - 80.При това бях закрил отвора на радиатора с мокет напълно да не влиза студен въздух към двигателя.Термостата е ОК долния маркуч е ледено студен.
И аз нямам подгреватели.

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Нед 16 дек 2007 12:52

а бе не знам аз ли не чета както трябва , ама някой каза ли каква мощност отвяват тези прочути свещи и няма ли някакъв теоретически разчет , та да се види какъв процент от топлината може да даде този елемент ..... не за друго , ама като чета ювелирния начин за включване на тази подсистема , започвам да се чудя колко де факто е нейната ефективност ....някакви цифри и графики има ли ? ( или пак не съм внимавал ) :oops:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 17 дек 2007 15:46

На вуйчо ми на Мерцедеса се беше разбило релето и грееха постоянно ,а били 6А.След време грамна плетката на алтернатора :cry: Така че те хората са го измислили колко да греят - не може да му сложеш на мотора барзовар постоянно да върви.

Потребителски аватар
marttyy
Автомобил: vw passat 5.5 1.9TDI
Двигател:

Мнениеот marttyy » Сря 19 ное 2008 12:01

Някои може ли да ми каже как работят тези свещи защото до сега не са ми работили никога

Потребителски аватар
pavlikianov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pavlikianov » Сря 19 ное 2008 16:44

Колеги, дайте да не се залъгваме, всяко ТДИ въпреки че загрява бавно стигне ли 90 градуса\ ако всичко е наред с термостата най вече\ няма мърдане от там и при минус 25 и при наклон при спускане, никой да не търси причина в тези свещи, аз съм с АФН и нямам такива свещи или поне не са на мястото като на 1З, не съм ровил на друго място но мисля че нямам.

Потребителски аватар
gicho76
Автомобил: VW Golf VI Variant
Двигател: 1600 tdi CAYC

Мнениеот gicho76 » Чет 20 ное 2008 17:52

Аз също нямам свещи на антифриза, дори няма ел.инсталация до мястото им, но мотора си загрява нормално.

Върни се в “Дизелови агрегати”