Как да предпазим колите си от нас или маниери на шофиране?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Съб 15 дек 2007 13:52

Още няколко неща, особено важни за млади шофьори без опит, които не познават добре автомобила, който ще карат, но важи и за тези с опит. Преди тръгване на извънградско пътуване (а при курсове само в града се прави периодично, поне веднъж в седмицата), се проверява:
1. Ниво на маслото на двигателя;
2. Ниво на охладителната течност;
3. Налягане на гумите;
4. Ниво на течност за чистачки (особено за извънградско каране);
5. Ниво на хидравличната течност;
6. Изправност на светлини, стопове и мигачи.

Ако вземате кола от приятел или познат, не забравяйте да проверите дали всички документи са налице и са в ред, особено дали има валидна гражданска отговорност и преглед. Просто човека, който ви дава автомобила си може да е забравил да провери. Един приятел така си караше голфа около 11 месеца без преглед - просто беше забравил. Важното в случая е, че актът го отнася водача, а не собственика на колата.

Също така важно е, ако вземате чужда кола, карайте я малко по-спокойно в началото, за да си дадете време да свикнете с нея, как се ускорява, как спира, как е в завоите и т.н. На мен лично ми трябват около 5 минути и забравям, че съм в друг автомобил, независимо от марка и модел, но по-неопитните колеги трябва да покарат поне 10-15 км с повишено внимание, докато овладеят колата и се почувстват по-комфортно на пътя.

Потребителски аватар
vpg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpg » Нед 16 дек 2007 12:32

Аз лично когато минавам на по ниска предавка подавам междинна газ.Според вас това правилно ли е или не?

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Нед 16 дек 2007 18:20

веселин написа:Аз си го обяснявам като подаване на сигнал на този зад нас, че сме спрели и не се каним да тръгнем, а когато тръгваме стоповете изгасват и това подсказва и на колегата зад нас да включи на първа и да потегля... иначе сигурно доста бавно щеше да става изтеглянето на сфетофари.

Лично на мен ми се е случвало да гледам този пред мен, че стоп светлините му изгасват и той потегля. Инстинктивно и аз потеглям. И какво става след малко. Нашия пич решил, че не му се чака повече и тръгнал още докато е червено. Останалите би-бийп, после и на мен би-бийп. :? Та мисълта ми е никога не гледайте този пред вас какво прави! Друга постановка: Влизаш в кръстовище, светва зелено. Колоната тръгва, но докато дойде твоя ред, зеленото вече е червено. Гледаш тоя пред теб, че минава и си мислиш, че още е зелено.

Друго което не разбирам, какъв е смисъла да се лепиш зад някой на 2-3 сантиметра от бронята му. Такъв като ми се лепне, яко форсаж на прекъсвач, поне да се надиша на "планински въздух"

Друго: Спира пред вас жена/учебна кола на баир с намерение да потегли щом се увери, че е свободно. Спира се най-малко на два метра зад нея с готовност да се качвате на бордюра или да скачате в канавката!

Колега Веселин. Искам да се пофаля, че ти намерих една правописна грешка - пише се светофар, не сфетофар :)

Потребителски аватар
jetttlii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jetttlii » Нед 16 дек 2007 18:41

Колеги спираме на светофар с един приятел и след 20 - 30 секунди един се спира в нас изотзад :shock :evil: , ако кракът не е на спирачката и нямаш дистанция с колата пред теб картинката става по весела и освен, че ще пострада задницата отива и предницата :x

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Нед 16 дек 2007 18:47

jetttlii написа:... отива и предницата :x

Поне няма да те е яд, че само ти си пострадал. mhihi

Потребителски аватар
Wish_Master
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Wish_Master » Нед 16 дек 2007 18:57

Вчера ме блъснаша отзад на едноп Т-образно кръстовище. Аз съм в лявата лента, светва жълто, после червено и аз си спирам. Този в дясната лента си мина най-нагло на чисто червено. Този дето ме блъсна отзад явно си е мислил, че и аз ще мина. Е да ама не. И ся какво, тази вечер ще ходим в кат да му пишат акт, че като викнахме патрулката, на старшината му беше свършила смяната и само провери за алкохол и документи.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Нед 16 дек 2007 20:40

веселин написа:Ами - не знам дали някоой го спомена - според мен при изчакване на светофар е излишно да се държи натиснат спирачния педал при положение , че колата не е под наклон - а ако се налага с ръчната е по-удачно май!

bachest написа:Колега Веселин. Искам да се пофаля, че ти намерих една правописна грешка - пише се светофар, не сфетофар :)

А аз искам да ти се похваля , че съм добре все още със зрението - това,че ти си цитирал не моето мнение си е твой проблем! :wink:
Освен , че съм написал - някоой, друга грешка нямам , апропо - в твоята реплика към мен - не се пише поФаля , а поХВаля :deal mhihi mhihi mhihi

EFG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EFG » Нед 16 дек 2007 23:07

имам предложение темата да се премести в ПОЛЕЗНИ, защото наистина е много полезна.

Искам да добавя нещо за пазенето на спирачките. При дълго спускане на наклон го правете винаги на скорост ( иначе има опасност след спускането да останете без феродо :shock ). Винаги на предавката на която бихте изкачили наклона (например при много стръмен наклон които бихте изкачили на 1ва се спускате на 1ва, аналогично и за останалите предавки)

Потребителски аватар
snoopgod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snoopgod » Нед 16 дек 2007 23:42

vpg написа:Аз лично когато минавам на по ниска предавка подавам междинна газ.Според вас това правилно ли е или не?
правилно ако не искаш да ти "продруса" двигателя :wink:само че май не е много полезно за скоростите :roll:

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Пон 17 дек 2007 0:18

snoopgod написа:
vpg написа:Аз лично когато минавам на по ниска предавка подавам междинна газ.Според вас това правилно ли е или не?
правилно ако не искаш да ти "продруса" двигателя :wink:само че май не е много полезно за скоростите :roll:

Напротив, така се щадят скоростите, инак , без междинна газ много натоварваш валовете вътре и лагерите им, а да не говорим за синхронизаторите на зъбчатките(ако има такива)!

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Пон 17 дек 2007 0:18

веселин написа:... си е твой проблем! :wink:

Аз проблеми нямам.

веселин написа:... не се пише поФаля , а поХВаля :deal mhihi mhihi mhihi

Не хвана уловката. Никога нямаше да ти се похваля, ако не се връзваха така добре - пофаля и сфетофар :wink:

Нека модераторите да пратят този пост по някое време в небитието, защото темата е супер!

Потребителски аватар
greda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот greda » Пон 17 дек 2007 12:01

kam_tod, идеята ти за тази тема е гениална :handshake
:deal на половинката за да види, че не и говоря празни приказки mhihi . И аз се поприсетих за някои неща. Например на последък рядко вдигам щеката :evil: .

Някои колеги писаха, но и аз да добавя - не пестете от крушки и електричество. Още не съм виждал кола с електромер, а за много колеги по пътищата мигачите са просто аксесоар, а фаровете се използват само в краен случай :evil:
Много елементарна икономия :idea:

Мисля, че е редно тази тема да остане във "важни", за да е под ръка на всички, без да "иползват търсачката" mhihi

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 17 дек 2007 12:35

Лично аз след 27 години шофьорски стаж намирам за абсолютно безсмислена междиннта газ при съвременните добре синхронизирани скоростни кутии......

restless
Автомобил:
Двигател:

Re: Как да предпазим колите си от нас или маниери на шофиран

Мнениеот restless » Пон 17 дек 2007 12:54

kam_tod написа:5. Плавно тръгване на първа предавка,
9. При коли с хидравлика на волана, навиване на волана докрай при извършване на маневра (особено характерно за неопитни шофьори);

2 въпроса:
т.5 - това какво означава, че трябва с въртене на гуми ли да се тръгва
?! т.е. не ми става ясно какъв е проблема с плавното тръгване

т.9 - колко е "вредно" и защо? то понякога при паркиране просто се налага да се върти волана до упор...

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пон 17 дек 2007 13:16

може би е имал на предвид да тръгнеш лекичко а не 20 метра да сурнеш на полусъединител :roll: както доста хора правят

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”