съвет за електрожен

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пон 17 дек 2007 23:29

stil написа:..Алуминиевите намотки принципно не са проблем за подобно приложение, ако трафът е сметнат правилно...

Колега, предполагам че си наясно, че алуминиевия проводник може да "носи" два пъти по-малка плътност на тока от медния.:!: :!: :!: Освен това теглото не ми е проблем. Другото което е че на мен ми трябва поне до 250-260 Ампера. Понякога се налага да заварявам и по-дебели железа. Освен това като падне напрежението можеш да компенсираш с една степен нагоре, съответно надолу...

stil написа:Лично за мен покупката на скъпа заваръчна машина от реномиран производител не е икономически оправдана за hobby приложение.

За мен лично пък предпочитам да си купя и по скъпичък инструмент. Като го ползвам един, два пъти и свърша работа на някой приятел инструмента се изплаща и си остава. Понякога ми се отваря работа и на парче така че ми требе по якичък електрожен. За момента мисля да се пробвам да си направя нещо сам. Само ми трябва читава схема - писал съм по-горе каква...

Потребителски аватар
Perso
Автомобил:
Двигател:

:))

Мнениеот Perso » Вто 18 дек 2007 0:00

Провери и във фирма - Струна АД, ползвам тяхно телоподаващо и съм много доволен.
Ако пък те интересува мога да те уредя с импулсен 200 амп електрожен, пича ги продава за около 500 кинта - нови с гаранция.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Re: :))

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 18 дек 2007 1:02

Perso написа:Провери и във фирма - Струна АД, ползвам тяхно телоподаващо и съм много доволен.
Ако пък те интересува мога да те уредя с импулсен 200 амп електрожен, пича ги продава за около 500 кинта - нови с гаранция.

Изображение
И аз ползвам това на Струна и съм доволен. Познавам техен представител в Пловдив и по празниците може и да проверя да видим какво ще предложат, но 500 кинта нещо не ми аресват като цена. :roll: 300-400 по се ядва. Пък може и да потърся онзи майстор, да видим той какво ще каже.

Потребителски аватар
valcosel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valcosel » Вто 18 дек 2007 13:23

Електрожена ми е кракра TSF 160 черен за износ.Пет степени 50-75-100-125-160.Последният път правих лозница с електроди 3.25 около 4ч няма ядове.И с сигурност не му трябва вентилатор :) Ако се спреш на тоя вид недей да взимаш жълт-син или червен.Черен или зелен те са по силнички!Ако намеря схема ще ти се обадя.

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Вто 18 дек 2007 13:33

KingoftheROAD написа:Колега, предполагам че си наясно, че алуминиевия проводник може да "носи" два пъти по-малка плътност на тока от медния.

Благодаря за просвещението колега. Явно не съм съвсем наясно, защото за пръв път чувам това. Но нека да проверим все пак, дали е вярно?
Al: ρ = 2.65.10-8 Ωm
Cu: ρ = 1.67.10-8 Ωm
Резултат: Al проводник „носи” не 2, а 1.6 пъти по-малък ток, отколкото Cu, при едно и също напречно сечение. Разликата е значима. С такива „закръгления” колега, няма да стигнеш далеч в конструирането на заваръчния апарат.

И понеже електрическите и физичните характеристики на тези два материла, обуславящи определени предимства и недостатъци в едно конкретно приложение са известни отдавна, малко по-нагоре
stil написа:Алуминиевите намотки принципно не са проблем за подобно приложение, ако трафът е сметнат правилно.

Повече проблеми създава АС-то в комбинация с неумели ръце. :wink:

KingoftheROAD написа:За мен лично пък предпочитам да си купя и по скъпичък инструмент. Като го ползвам един, два пъти и свърша работа на някой приятел инструмента се изплаща и си остава.

Няма как 1300-1500 лева (за що годе добър инвертор от реномиран производител) да се изплатят чрез ползване един-два пъти годишно само да „прихванеш” нещо, без да се добавя стойност, демек не е спазена формулата П+С=П’. А пък приятелите защо ги намеси изобщо – не знам. При мен те не влиза в сметката, защото не печеля от тях. :D

Освен това, колега KingoftheROAD, съветът ми беше към автора на темата, а не към теб, защото ти видно е имаш съвсем други потребности. :wink:

ПП
Малееее, чак сега видях датата :oops: :oops: :oops:
Според мен, време е за промяна в правилата!. Трябва да се забрани достъпа до този форум за потребители с професия ФОРУМЕН АРХЕОЛОГ!

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 18 дек 2007 22:13

valcosel написа:...кракра TSF 160 черен...Ако намеря схема ще ти се обадя.

:да: Благодаря колега.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 18 дек 2007 22:24

stil написа:...Благодаря за просвещението колега... С такива „закръгления” колега, няма да стигнеш далеч в конструирането на заваръчния апарат.

Не е място да спорим тук колега. Благодаря за информацията все пак.

stil написа:..Няма как 1300-1500 лева...

Толкова няма да дам, предложиха ми по-евтино и импулсен електрожен по-горе. Добре си разбрал че моите нужди са по-различни. Извинявам се за недоразумението.

stil написа:...пък приятелите защо ги намеси изобщо – не знам...

Аз също не прихващам нищо от приятели на които държа. Целта ми не е печалбата. Но и на тях спестявам съответната сума която биха дали на майстор да им свръши същата работа. Не че аз съм кой-знае колко ГОЛЕМ майстор. Освен това знам, че те биха сторили същото за мен.
stil написа:ПП.
М потребители с професия ФОРУМЕН АРХЕОЛОГ!

:търсачкаа ползвах търсачката и намерих тази тема, вместо да пускам нова, предпочетох да продължим тази ....

Последна промяна от KingoftheROAD на Вто 18 дек 2007 23:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Вто 18 дек 2007 23:10

Приятно съм изненадан, че сте възобновили темата.
Колегата stil както винаги е изчерпателен и точен.Много благодаря за съвета му но е малко закъснял.Навесът на дядото го направих с от онези българските мисля че бяха 160 А.
В последствие си взех един einhell за което съжалявам.Някъде прочетох - "Щанда за детски играчки на einhell".Е много правилно се е изразил човека.
Определено е добре човек да инвестира малко повече пари ама това което закупи да му върши работа.

и Въпреки всичко ако човек знае как да работи с него и го пази ще върши работа!!!

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 18 дек 2007 23:28

ANNIHILATOR написа:..Някъде прочетох - "Щанда за детски играчки на einhell".Е много правилно се е изразил човека...
Въпреки всичко ако човек знае как да работи с него и го пази ще върши работа!!!

Съгласен съм колега. И аз не съм чувал добри думи за einhell. Мой колега има такова телоподаващо и не е доволен, но успя да си закърпи жигулката. моето съм писал по-горе какво е-с него нема лабуу. За електрожен предпочитам да не ми изключват термозащити през половин час....

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Вто 18 дек 2007 23:33

Малко извън електрожените, но все още в духа на заваръчните апарати... Този месец мисля да си направя подарък от доста нужен инструмент - едно телоподаващо... от Редко ми обявиха цена от 665 лв без ДДС за Practic 150 - казват, че ще ми върши работа, но за дребносерийно производство ще трябва да почива...
Някой да има информация за цени на Струна или други добри техники в клас полу-профи или профи някъде в този ценови клас - 500-700 лв с включен шланг (редуцир вентили и бутилки си имам).
Или някой ако има някоя оферта за втора ръка(интересуват ме само монофазни)?
С Ейнхел не ща да се занимавам и подобните от техния калибър... трябва ми за тенекеджийски работи по колите главно.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 19 дек 2007 0:01

Ето линка колега. Моето е Leader 200/220 . Купих го миналото лято за около 900-950 лева. Отделно редуцир вентил и бутилка. Преди около месец си заварявах ламарините на гаража с него и никви грижи и пей сърце. :yeaha: Няма почивка, но времето беше хладно. Препочетох да е монофазно, защото трифазен ток няма навсякъде...

Потребителски аватар
eos
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eos » Сря 19 дек 2007 17:37

ANNIHILATOR написа:Приятно съм изненадан, че сте възобновили темата.
Колегата stil както винаги е изчерпателен и точен.Много благодаря за съвета му но е малко закъснял.Навесът на дядото го направих с от онези българските мисля че бяха 160 А.
В последствие си взех един einhell за което съжалявам.Някъде прочетох - "Щанда за детски играчки на einhell".Е много правилно се е изразил човека.
Определено е добре човек да инвестира малко повече пари ама това което закупи да му върши работа.

и Въпреки всичко ако човек знае как да работи с него и го пази ще върши работа!!!

einhell е най-големият боклук,който може да се намери на пазара.И това дето го пише 140А или 160А тва даже не достига до 100А
Просто няма как в такъв кожух да се сложи трансформатор 160А,камо ли за другите чаркове/дросели,контактори.../
Това е все едно в поло да се сложи V12 :lol:

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Чет 27 дек 2007 18:33

Да се разпиша, взех Харко 150А за 710 лв , като коледен подарък получих ролка тел, спрейче против залепване и редуцир-винтил. :yeaha:

Изображение

Последна промяна от The_Machine на Чет 27 дек 2007 19:16, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stoqn_g60
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA

Мнениеот stoqn_g60 » Чет 27 дек 2007 18:55

провери ли в КИРОВ :roll:

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Чет 27 дек 2007 19:03

stoqn_g60 написа:провери ли в КИРОВ :roll:

Анатема! :lol:
Бош са невероятно скъпа техника ако не си забелязал :)

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”