KingoftheROAD написа:Колега, предполагам че си наясно, че алуминиевия проводник може да "носи" два пъти по-малка плътност на тока от медния.
Благодаря за просвещението колега. Явно не съм съвсем наясно, защото за пръв път чувам това. Но нека да проверим все пак, дали е вярно?
Al: ρ = 2.65.10-8 Ωm
Cu: ρ = 1.67.10-8 Ωm
Резултат: Al проводник „носи” не 2, а 1.6 пъти по-малък ток, отколкото Cu, при едно и също напречно сечение. Разликата е значима. С такива „закръгления” колега, няма да стигнеш далеч в конструирането на заваръчния апарат.
И понеже електрическите и физичните характеристики на тези два материла, обуславящи определени предимства и недостатъци в едно конкретно приложение са известни отдавна, малко по-нагоре
stil написа:Алуминиевите намотки принципно не са проблем за подобно приложение, ако трафът е сметнат правилно.
Повече проблеми създава АС-то в комбинация с неумели ръце.
KingoftheROAD написа:За мен лично пък предпочитам да си купя и по скъпичък инструмент. Като го ползвам един, два пъти и свърша работа на някой приятел инструмента се изплаща и си остава.
Няма как 1300-1500 лева (за що годе добър инвертор от реномиран производител) да се изплатят чрез ползване един-два пъти годишно само да „прихванеш” нещо, без да се добавя стойност, демек не е спазена формулата П+С=П’. А пък приятелите защо ги намеси изобщо – не знам. При мен те не влиза в сметката, защото не печеля от тях.
Освен това, колега KingoftheROAD, съветът ми беше към автора на темата, а не към теб, защото ти видно е имаш съвсем други потребности.
ПП
Малееее, чак сега видях датата
Според мен, време е за промяна в правилата!. Трябва да се забрани достъпа до този форум за потребители с професия ФОРУМЕН АРХЕОЛОГ!