Изтеглени пари от Банкомат

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mileff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mileff » Пет 21 дек 2007 15:33

brabus написа:не искам да се хващам на никакви басове.
Казвам какво е в момента в Райфайзен и какво беше в Булбанк преди 6 месеца. В момента може да е променено вече за Булбанк.

Вече може :wink:

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 21 дек 2007 15:59

Някой може ли да обясни какво представляват тези устройства за сканиране на карти, и за какво трябва да гледаме?
По ТВ гледах за скрита камера, която се закача над банкомата, и прилича на неонова лампа, която уж е поставена там за да осветява клавиатурата. Под лампата обаче има и камерка, която записва ПИН-овете.

Mar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mar » Пет 21 дек 2007 16:21

ACCELERATOR написа:Някой може ли да обясни какво представляват тези устройства за сканиране на карти, и за какво трябва да гледаме?
По ТВ гледах за скрита камера, която се закача над банкомата, и прилича на неонова лампа, която уж е поставена там за да осветява клавиатурата. Под лампата обаче има и камерка, която записва ПИН-овете.

За да се "хакне" една карта ( говориме за карти с магнитна лента без чип ) и после да се източи на банкомат е необходимо да се знаят данните от магнитната лента и ПИН-а.
За данните от магнитната лента се поставя карточетящо устройство на входа на четеца на банкомата, така че когато се пъхне картата, тя първо преминава през него, сваля се информацията и се предава където трябва. Затова е хубаво преди ползване на картата на банкомат да се огледа четеца, може да има следи ( например тиксо ), че нещо е поставено на входа му.
За ПИН-а има два варианта. Първия е с миниатюрна камера, която е поставена над клавиатурата. От нея може да се предпазиме като се покрие ръката с нещо докато се въвежда ПИН-а. Друг вариант е допълнителна клавиатура поставена над истинската, която "запомня" въведените цифри. Така че, трябва да се следи дали има нещо нередно и при клавиатурата на банкомата.
Когато картата е с чип така откраднатите данни може да не са достатъчни за извършването на транзакции, защото при последващо ползване на банкомат който чете чипове, ще стане ясно че това е фалшива карта.

Lyubaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lyubaka » Пет 21 дек 2007 16:43

Добре де, колегата, който е пуснал темата казва, че картата е на ОББ. Как тогава може да се получи измамата по принципа
За данните от магнитната лента се поставя карточетящо устройство на входа на четеца на банкомата, така че когато се пъхне картата, тя първо преминава през него
, като на банкоматите на ОББ монтираха "човки" на процепа за вкарване на картата(май точно с цел да не може да се монтира такова карточетящо устройство)?

П.С. Всъщност колегата е казал, че картата е на ОББ, но не е казал, че и банкомата е бил техен...

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Пет 21 дек 2007 17:25

Хм.Темата е доста интересна и важна.
Ще помоля някой колега от форума който наистина разбира да се намеси и да каже някои неща по въпроса,че някои мнение си противоречат тук.Аз имам няколко карти,някойк с чип други без,а това лято даже ми откраднаха някои от тях и може би само навременното ми позвъняване ме отърва и от теглене от тях.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пет 21 дек 2007 18:07

картите с чип или т.нар. EMV са на този етап неразбиваеми.

Рабоят със цифрови сертификати. /или поне са базирани на подобни алгоритми/
Много са близки по структура и начин на работа на хардуерните носители на сертификати, СИМ карти и прочее..
от чипа не можеш да изкараш информация, която ти върши работа
можеш да му кажеш: подпиши вземи тази парола и той го прави.
Няма инструкция да му кажеш :дай си хеша, или частният ключ!
Тези чипове са разбивани... /има единични случаи/, в специални установки в някой университет, и то чрез подслушване на преходните процеси в транзисторите, което в други условия е невъзможно, а самите "условия" струват милиарди долари и надали някой може да си го позволи, за да седне да разбива чипове на карти....

Да на картата има магнитна лента за compatibility със стари устройства.. само че:
Ако чип карта се верифицира по магнитна лента, банката съдържател на ПОС или АТМ, ще покрие всички загуби дори и ти да си изтеглил парите при евентуален диспут... директно без да мърмори.

Ако картата е с чип.. то не следва да се процесва по магнитна лента.!!!

Как работи:
Пъхаш картата, казваш колко пари искаш:
АТМ се обръща към оторизационен център - според БИН на картата оторизационният център има схеми, по които се обръща към издателя /host2host/ на картата и го пита дали тази транзакция е ОК.
Ако онзи каже ОК - дават ти се парите, и транзакцията се осъществява.
Ако картата е издадена от собственият оторизационен център директно без въпроси към други АЦ.

Ако АТМ /банкомат/ загуби връзка към АЦ.. няма да процесне транзакцията...

При ПОС може да се направи offline транзакция, но в БГ посовете не правят такова нещо.

АЦ не бада.. има достатъчно фейловъри, DRP и други механизми за всякакви ситуации..
Дори да падне.. АТМ ите и ПОС в БГ няма да направят транзакцията.

С две думи ЧИП картата е сигурна засега.

Ако ви свият парите /явно са ви скимирали картата/ веднага се обаждате в банката издател.!!!! или в БОРИКА ако картата е тяхна.
Те я блокират, с опция за задържане.
След като крадеца има неблагоразумието да повтори, картата се задържа, и тогава банката ще изплати 100% сумата..
в противен случай горите с до 300 кинта.

Тиянчо.. твоите методи в БГ не важат.!!!!

В БГ понеже банките тепърва ще страдат...при все, че имат силно лоби в парлямента... не вземат достатъчно мерки.
Да речем в БГ 90% от банкоматите /NCR/ имат опция /естествено се доплаща/ която се води антискиминг..
Този метод е прост: вкарват картата неравномерно, връщат я малко после прибират повече, с някаква скорост после променят скоростта, като това става достатъчно бързо, така, че да не го видите..
по този начин евентуално скимиращо устройство не разбира за какво става въпрос и записва всичко друго но не и читави данни.

но споко.. с навлизането на кредитни карти.. ще започнат да ни бомбят и през интернет ;)

В случай на открадване на картата.. физически, риска е минимален /освен ако не се записали ПИН кода на гърба и/ щото е случайно, и имат точно 3 опита ;)

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Пет 21 дек 2007 18:35

Нямам вяра на никакви карти и затова моята си стои празна :roll:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 21 дек 2007 18:43

Stefan написа:Нямам вяра на никакви карти и затова моята си стои празна :roll:

:да: парите ако може- в брой,кеш или на ръка :)) Не отричам картите,но ако се наложи да ползвам такава по мое желание,бих си взел само такава с чип !

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 21 дек 2007 18:52

Stefan написа:Нямам вяра на никакви карти и затова моята си стои празна :roll:

Да кажа и аз две три думи по темата :) Не подценявайте елетронните платежни инструменти, в един момент те може да се окажат много по-сигурни от .. кеша :) Ако загубите кеш никой няма да ви го върне, докато електронните пари се следят и могат да се блокират и възстановят (при добър контрол и желание).
Сигурността им се гарантира чрез технически средства, които до определено време са прекалено скъпи за "разбиване", и ако не се допуска моралното им остаряване, както това се случи с магнитните карти, нямаше да я има тази психоза. От интернет пари се крадът много по-лесно, например :)

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 21 дек 2007 18:58

На мен пък джобът ми е пълен с карти :lol: "plastic money"

Kредитните са с чип. Преди едната не беше, но ми я преиздадоха. Обаче дебитните са магнитни само. :roll: Когато тегля пари, винаги много внимавам за нещо съмнително около банкомата.

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Пет 21 дек 2007 20:12

Прочетох всичко до тук, но честно казано малко неща ми станаха ясни, sorry.
Но имам конкретен въпрос - да си представим следната ситуация: Другата седмица заминавам в чужбина - изключително удобно е с карта, а не да нося големи суми със себе си. И през това време някой тук си тегли от моята карта определена сумичка. Какво трябва да направя? Какви действия да предприема, да не говорим, че трудно ще разбера че е теглена сума, ако ползвам картата в магазини и не проверявам баланса.
Моля ви да ми дадете съвет - ако не дай боже се случи нещо подобно какво да правя, за мен въпросът е актуален - точно днес заредих картата си - заминавам след няколко дни.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пет 21 дек 2007 20:28

Aneto написа:............

За да си следиш наличноста и транзакциите има интернет банкиране.
Удобно е..
Има телефонно банкиране,
има call центрове..

Зависи каква е картата, но дебитните карти имат опция да си видиш баланса..

някой банки предлагат СМС уведомяване...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 22 дек 2007 10:37

Aneto написа:Прочетох всичко до тук, но честно казано малко неща ми станаха ясни, sorry.
Но имам конкретен въпрос - да си представим следната ситуация: Другата седмица заминавам в чужбина - изключително удобно е с карта, а не да нося големи суми със себе си. И през това време някой тук си тегли от моята карта определена сумичка. Какво трябва да направя? Какви действия да предприема, да не говорим, че трудно ще разбера че е теглена сума, ако ползвам картата в магазини и не проверявам баланса.
Моля ви да ми дадете съвет - ако не дай боже се случи нещо подобно какво да правя, за мен въпросът е актуален - точно днес заредих картата си - заминавам след няколко дни.

Попринцип ако картата ти е чужда, в този случай операторът на картата би трябвало или да ти се обади или да я блокира автоматично. Неудобно за теб, но сигурно за парите ти. Има определени логики заложени в картовия оператор, като например ползване на картата от различни локации, на които ти реално не можеш да бъдеш физически едновременно:
Теглене на ATM в София
Плащане на POS в чужбина
Теглене на ATM в Пловдив
Плащане в чужбина

за издадените в БГ карти не знам дали горното важи

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Съб 22 дек 2007 17:17

Картата ми е българска, с чип - имам и дебитна и кредитна. Ползвала съм ги ,но само в БГ за сега. За мен ще е по-удобно като пътувам да не нося като кеш много пари, а да ползвам карта в магазините. Мисля че все пак ще попитам в банката какви мерки за сигурност имат.

Потребителски аватар
valcosel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valcosel » Съб 22 дек 2007 20:21

Хубаво е да си направите регистрация ,когато ви теглят от картата да ви съобщават с sms.Аз съм такаи съм си намалил сумата (максимум) на 200лв.Когато ми трябват повече пари си ги тегля от пост на ДСК!Много хора изгоряха !!!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”