обаче на лигав асфалт няма значение зимна-лятна - влага +прах=смазка.
Също и факта, че зимната гума е със състав, който я пази еластична и мека до мноооого по-ниски температури. Лятната гума на студено се удървя като на умрял циганин ръката

Aз имам ABS и си спира и с летните гуми без проблеми.
Имам чувството, че ако караш с 50в града и с ръчната само ще спреш, а ако вдигнеш 120 и с най- хубавите гуми- пак ще те дават по новините.
Пилето написа:Aз имам ABS и си спира и с летните гуми без проблеми.
Имам чувството, че ако караш с 50в града и с ръчната само ще спреш, а ако вдигнеш 120 и с най- хубавите гуми- пак ще те дават по новините.![]()
![]()
rado_mit написа:.. всички зимни гуми имат по лошо сцепление на мокро .. както и влошен спирачен път .. за първото основната причина е липсата на прави канали .. за второто ламелите които се огъват и влошават спирането .. дебатирал съм темата с един от петимата/май са/ експерти в Бг .. имащи TUV сертификат даващ им прави да определят един дефект на гума гаранционен ли е .. или се дължи на друго .. човека е специализирал в заводите на почти всички марки собственост на Гудиър в Европа .. та от него знам .. че са противоположности тези неща .. добро сцепление на сняг изисква дълбок грайфер много нарези под определен ъгъл .. за лед са ламелите колкото повече по добре и мека конструкция .. за сухо обратното за сняг и лед .. за мокро твърда конструкция и прави канали .. всяка зимна гума е някакъв компромис м/у тези качества .. вижте по тестовете в Аутобилд напр. .. най добрите в една от категориите /сняг, лед, сухо, мокро/ се дънят на другите и накрая печелят комплексно тези които са били в средата на отделните дисциплини .. и накрая като се прибави и компромисите по отношение сцелпение/съпротивление при търкаляне за по нисък разход на гориво и съдържание каучук/силикон за износоустойчивост .. вижте последния Автобилд от 28.12.2007 има тест за зимни гуми 8000км. тест .. тези с най добри показатели се износват най бързо ..
Зимните гуми увеличават безопасността при ниски температури при всякакви зимни условия.
Дори в страни, където няма законово изискване за употреба на зимни гуми, си заслужава да се помисли за тяхното използване през есента, когато климатичните и пътните условия силно се влошават и рискът от катастрофи се увеличава .
През зимата, върху хлъзгавите и студени зимни пътища, летните гуми губят сцепление много по-бързо вследствие на специалните технологии за летни гуми и на специалната лятна каучукова смес на протектора. Ако водачите оставят летните гуми през зимата, това може да означава по-дълъг спирачен път. Модерните зимни гуми, със специалните технологии, използващи ламели, са разработени по начин да осигурят по-добро сцепление не само на сняг и лед, но и на студени и покрити с киша зимни пътни повърхности. По-меката каучукова смес на протектора на зимните гуми осигурява по-добро поведение на автомобила при ниските зимни температури на студени повърхности, отколкото лятната каучукова смес.
Пример: Автомобил, снабден със зимни гуми, движещ се с начална скорост от 80 км/ч по снежна повърхност, спира след около 70 метра. При същата начална скорост, същият автомобил, но снабден с летни гуми, ще има нужда от повече от 110 метра, за да може да спре – 40 метра повече отколкото автомобил със зимни гуми.
Подобни тестове, направени при температури под 0° на мокра настилка показват същите предимства за автомобила, снабден със зимни гуми. По принцип, зимните гуми имат много по-добри показатели от летните при ниските зимни температури.
В райони, където никога няма сняг и лед, всесезонните гуми биха били добър компромис, освен ако водачът не използва автомобила си по време на зимната си ваканция или за дълги пътувания в райони с тежки зимни условия. Всесезонните гуми могат да бъдат подходящ избор за втората семейна кола, която се използва само в града и от която няма нужда в ранните утринни часове.
Това е мойта гума и на мокро се държи перфектно, даже по-добре от летните ми Goodyear Eagle NCT5, които са глупави гуми Mad Единственото лошо на тези гуми им е цената...355лв/бр.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 34 госта