остатъчен вкус на вино
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- pavelkv
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
остатъчен вкус на вино
някой може ли да ми каже какво се прибавя на виното ,за да може да има остатъчен вкус на някакви плодове например?
- beck's
- Автомобил: Peugeot 307 2000 HDI
- Двигател:
Остатъчния вкус на нещо-добро или лошо се получава желано или нежелано. Когато е желано зависи от доста неща-гроздето, съхранението на гроздето, машините, с които се мачка и дали се окислява при това мачкане, дали му се слагат ензими преди ферментацията или не, основна роля има самата фементаци и ДРОЖДИТЕ-те могат да придадат на виното доста остатаъни нюанси. Сега съществуват доста щамове дрожди, с които се постигат доста страхотни неща. Зависи от съхранението на виното, стабилността му. Ако искаш да кажеш, че директно искаш да вкараш такъв послепривкус-малко е сложно и не се знае какъв ще е резултата. Моя съвет-по-добре пробвай. Ако беше толкова лесно да направиш при домашни условия това, което искаш нямаше да се продават скъпи, имиджови и специфични вина. Това е от мен относно въпроса, но бъди и оптимист-всичко се постига с желание!
- beck's
- Двигател:
Ако искаш вземи в един малък съд и сложи малко есенция на каквото искаш, но едва ли ще стане добре и не се знае дали ще дълготраен ефекта. Другото важно нещо - есенция за безалкохолно не става за вино! Трябва специална есенция, която е само за вино. Не съм сигурен обаче от къде може да се намери. Знам, че винпромите си ги набавят от фирма "Бена", но мисля, че и в агроаптека може да има(но да не те потведа).
- beck's
- Двигател:
chy написа:beck's-фирмата БЕНА,преди по известна като БЕНАКС прави БЕзалкохолни НАпитки(Кооперативен Съюз)![]()
![]()
Та това малко противоречи с тва което пишеш-не мислиш ли?
По въпроса на колегата-режи ябълки в каната с вино и наздраве...е нее бяло(предполагам)...но нали всички знаем какво се казва за бялото вино?
Не казвам, че съм разбирач, но имам малко повече данни отколкот трябва

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Послевкусът се определя от редица фактори, които в съвкупност дават конкретният резултат. Ако трябва да се опише с подробности, ще е необходим цял учебник по сомелиерство, или поне помагало за начинаещи. В общи линии цялостният вкус /т.нар. тяло/ на виното, ароматът /т.нар. нос/ и съпровождащите или остатъчният нюанси /т.нар. послевкус/ се определят от сорта вино, възрастта на лозите, моментът на беритба, наличие или не на изкуствено ограничаване на добива от декар, климатичният район, в който е лозовият масив, климатичните влияния от съседни райони, до колкото са значителни /близо до море или планина/, климатичните особености на конкретната година /количество дъжд, слънце, температура и т.н/, почвата /тероар/, начинът на обработка на гроздето, смесването на различни сортове /блендиране/, майсторлъка на сомелиерите, времето за отлежаване и т.н.
Въпреки всичко, има някой основни сортове, които по-ярко и лесно дават определен послевкус от други поради специфичните си характеристики. Най-често по плодови са вината от сорта кабене совиньон, но естествено от това правило има и изключения. Колкото е по-младо едно вино, толкова по-ясно може да се усетят такива съпътстващи и послевкусове, и обратно.
Изобщо, винопроизводството, винопознаването и виноупотребата са наука, изкусктво, което много малко хора познават.
Въпреки всичко, има някой основни сортове, които по-ярко и лесно дават определен послевкус от други поради специфичните си характеристики. Най-често по плодови са вината от сорта кабене совиньон, но естествено от това правило има и изключения. Колкото е по-младо едно вино, толкова по-ясно може да се усетят такива съпътстващи и послевкусове, и обратно.
Изобщо, винопроизводството, винопознаването и виноупотребата са наука, изкусктво, което много малко хора познават.
- VW-fenka
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: остатъчен вкус на вино
pavelkv написа:някой може ли да ми каже какво се прибавя на виното ,за да може да има остатъчен вкус на някакви плодове например?
Прибавя .... смисъл някакъв синтетичен аромат т.е химия.

dobrinb ти е дал много добър отговор на въпроса ти.Това си е цяла наука

Ето един сайт, който може да ти е интересен

Върни се в “ОФФ-Топик - други”