остатъчен вкус на вино

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
pavelkv
Мнения: 116
Регистриран на: Вто 28 ное 2006 17:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Чирпан
Контакти:

остатъчен вкус на вино

Мнениеот pavelkv » Пон 07 яну 2008 14:27


някой може ли да ми каже какво се прибавя на виното ,за да може да има остатъчен вкус на някакви плодове например?




Потребителски аватар
musura
Сър
Мнения: 7129
Регистриран на: Пон 28 мар 2005 21:01
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Голям Поровец

Мнениеот musura » Пон 07 яну 2008 19:15


обикновенно е достатъчно да използваш качествено грозде и да спазиш технологията на производството :idea:


Потребителски аватар
pavelkv
Мнения: 116
Регистриран на: Вто 28 ное 2006 17:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Чирпан
Контакти:

Мнениеот pavelkv » Пон 07 яну 2008 20:16


musura написа:обикновенно е достатъчно да използваш качествено грозде и да спазиш технологията на производството :idea:

е не мисля ,че е достатъчно .няма как да му предадеш остатъчен вкус на малини например?


Потребителски аватар
kaiser666
Мнения: 4670
Регистриран на: Вто 31 юли 2007 13:03
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20
Местоположение: South Of Heaven

Мнениеот kaiser666 » Пон 07 яну 2008 20:18


Еми това е вино,а не малинов сок :roll:

Баща ми прави от много години и не слага нищо освен захар :wink:


Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Мнения: 7924
Регистриран на: Пон 09 яну 2006 16:57
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот Ludia » Пон 07 яну 2008 20:19


pavelkv написа:
musura написа:обикновенно е достатъчно да използваш качествено грозде и да спазиш технологията на производството :idea:

е не мисля ,че е достатъчно .няма как да му предадеш остатъчен вкус на малини например?

сипи степче от малини в бурето...


Потребителски аватар
beck's
Мнения: 323
Регистриран на: Пет 04 яну 2008 20:03
Автомобил: Peugeot 307 2000 HDI
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот beck's » Пон 07 яну 2008 20:22


Остатъчния вкус на нещо-добро или лошо се получава желано или нежелано. Когато е желано зависи от доста неща-гроздето, съхранението на гроздето, машините, с които се мачка и дали се окислява при това мачкане, дали му се слагат ензими преди ферментацията или не, основна роля има самата фементаци и ДРОЖДИТЕ-те могат да придадат на виното доста остатаъни нюанси. Сега съществуват доста щамове дрожди, с които се постигат доста страхотни неща. Зависи от съхранението на виното, стабилността му. Ако искаш да кажеш, че директно искаш да вкараш такъв послепривкус-малко е сложно и не се знае какъв ще е резултата. Моя съвет-по-добре пробвай. Ако беше толкова лесно да направиш при домашни условия това, което искаш нямаше да се продават скъпи, имиджови и специфични вина. Това е от мен относно въпроса, но бъди и оптимист-всичко се постига с желание!


Потребителски аватар
chefito
Мнения: 9527
Регистриран на: Сря 02 фев 2005 12:41
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Пловдив

Мнениеот chefito » Пон 07 яну 2008 20:23


не говорим ли за послевкус?


Потребителски аватар
beck's
Мнения: 323
Регистриран на: Пет 04 яну 2008 20:03
Автомобил: Peugeot 307 2000 HDI
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот beck's » Пон 07 яну 2008 20:27


Ако искаш вземи в един малък съд и сложи малко есенция на каквото искаш, но едва ли ще стане добре и не се знае дали ще дълготраен ефекта. Другото важно нещо - есенция за безалкохолно не става за вино! Трябва специална есенция, която е само за вино. Не съм сигурен обаче от къде може да се намери. Знам, че винпромите си ги набавят от фирма "Бена", но мисля, че и в агроаптека може да има(но да не те потведа).


Потребителски аватар
chy
Мнения: 1585
Регистриран на: Пет 02 фев 2007 23:04
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chy » Пон 07 яну 2008 21:13


beck's-фирмата БЕНА,преди по известна като БЕНАКС прави БЕзалкохолни НАпитки(Кооперативен Съюз) :idea: :idea:
Та това малко противоречи с тва което пишеш-не мислиш ли?
По въпроса на колегата-режи ябълки в каната с вино и наздраве...е нее бяло(предполагам)...но нали всички знаем какво се казва за бялото вино?


Потребителски аватар
beck's
Мнения: 323
Регистриран на: Пет 04 яну 2008 20:03
Автомобил: Peugeot 307 2000 HDI
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот beck's » Пон 07 яну 2008 21:37


chy написа:beck's-фирмата БЕНА,преди по известна като БЕНАКС прави БЕзалкохолни НАпитки(Кооперативен Съюз) :idea: :idea:
Та това малко противоречи с тва което пишеш-не мислиш ли?
По въпроса на колегата-режи ябълки в каната с вино и наздраве...е нее бяло(предполагам)...но нали всички знаем какво се казва за бялото вино?

Не казвам, че съм разбирач, но имам малко повече данни отколкот трябва :wink: Аз съм работил във Винпрома 1 година и бях Входящ контрол(иначе съм Технолог), а жена ми е текущ Технолог там...прав си, че правят есенции и емулсии основно за безалкохолните напитки, но така също и за вино. Още утре мога да проверя даже откъде е заредена есенцията на Винпрома...едва ли има някакво значение, защото никой няма да достави есенция от голяма фирма за лични нужди


Потребителски аватар
pavelkv
Мнения: 116
Регистриран на: Вто 28 ное 2006 17:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Чирпан
Контакти:

Мнениеот pavelkv » Пон 07 яну 2008 22:22


chefito написа:не говорим ли за послевкус?

ами според мен е едно и също


Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Мнения: 30039
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 20:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 07 яну 2008 23:31


Послевкусът се определя от редица фактори, които в съвкупност дават конкретният резултат. Ако трябва да се опише с подробности, ще е необходим цял учебник по сомелиерство, или поне помагало за начинаещи. В общи линии цялостният вкус /т.нар. тяло/ на виното, ароматът /т.нар. нос/ и съпровождащите или остатъчният нюанси /т.нар. послевкус/ се определят от сорта вино, възрастта на лозите, моментът на беритба, наличие или не на изкуствено ограничаване на добива от декар, климатичният район, в който е лозовият масив, климатичните влияния от съседни райони, до колкото са значителни /близо до море или планина/, климатичните особености на конкретната година /количество дъжд, слънце, температура и т.н/, почвата /тероар/, начинът на обработка на гроздето, смесването на различни сортове /блендиране/, майсторлъка на сомелиерите, времето за отлежаване и т.н.
Въпреки всичко, има някой основни сортове, които по-ярко и лесно дават определен послевкус от други поради специфичните си характеристики. Най-често по плодови са вината от сорта кабене совиньон, но естествено от това правило има и изключения. Колкото е по-младо едно вино, толкова по-ясно може да се усетят такива съпътстващи и послевкусове, и обратно.
Изобщо, винопроизводството, винопознаването и виноупотребата са наука, изкусктво, което много малко хора познават.


Потребителски аватар
VW-fenka
Мнения: 3007
Регистриран на: Съб 31 мар 2007 20:34
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: London
Контакти:

Re: остатъчен вкус на вино

Мнениеот VW-fenka » Вто 08 яну 2008 8:21


pavelkv написа:някой може ли да ми каже какво се прибавя на виното ,за да може да има остатъчен вкус на някакви плодове например?

Прибавя .... смисъл някакъв синтетичен аромат т.е химия.:? Синтетиката не е хубаво нещо :wink: , ако може без нея ще е чудесно. Няма смисъл , така ще се развали виното . Такива добавки се слагат към водката примерно, за това има толкова различни вида...ябълка, ванилияяя и т.н , но нямам идея как тези аромати ще подействат на виното, което е доста по-различно питие от водката...процесите са съвсем различни.
dobrinb ти е дал много добър отговор на въпроса ти.Това си е цяла наука :)
Ето един сайт, който може да ти е интересен :wink:
:arrow: http://www.vinoto.com/



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 43 госта