Колеги, мъча се да си обясня едно явление:
ритмично почукване (потропване) при движение на коя да е предавка, като честотата на почукването е съответстваща на оборотите на двигателя (на ниска предавка е по на често) . На празен ход отсъства (дори при форсиране). Звука е слаб и приглушен, но за тренираното ми ухо е нов и необичаен. Колата ми е Голф 1,6 бензин, 5 скорости, 1988ма.
Ще се радвам да споделите вашите предположения!

Ритмичен шум при движение на скорост- що е то?
- slavi ivanov slavov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
aspirin написа:По инерция- не се чува, т.е. едва ли е каре.
Да, едва ли е нещо по ходовата част, но по инерция... със запален мотор и натиснат съединител, или загасен мотор и на свободна (натиснат съединител)?
aspirin написа:Тази пружина за която говориш не знам какво представлява, част от съединителя е вероятно? Не знам, дано не е скъпа.
Да, това са пужини, разположени на феродовия диск (поне при нас, на някои са на оледалния). Оправя се със смяна на поне този феродов диск.
За това разпитвам за съединителя дали е натиснат или не. Имах Г2, на който имаше счуена такава пружина и удряше в корпуса на ск. кутия. Като натисна педала и освободя диска явно пружинката се отпускаше и не закачаше вече.
slavi, ako e динамо или ангренажна ролка колегата нямаше да напише 'при движение'
-
- Автомобил:
- Двигател:
понеже имам подобен проблем реших да не отварям нова тема,дано колегата не е против.При мен има едно биене все едно някой рита по колата,освен че се чува и се усеща,биенето идва от дясната страна,смених лагер на главината,полуоска и вътрешно каре.Това е при движение независимо дали е на скорост или на свободна,според мен остава да е лагер в скоростната кутия,възможно ли е?
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
radotom имам същия проблем които си описал при твоето Г2.когато натисна съединителя тракането от кутията спира.когато го пусна се разтраква доста сериозно.за демпферните пружини разбрах но дима и друго.на 1 2 3 предавка се чува едно като виене от кутията и в сравнение с на един познат колата моята е доста по-шумна?намислям ремонт(или смяна) по пролет.ако мога да си оправя моята то ще сменяме феродов диск но дали виенето ще се оправи?
пп.сори че ползвам темата
пп.сори че ползвам темата
- radotom
- Модератор
Точно твоето (и на още няколко човека) мнение едва ли бих оспорвал, ама...niks76 написа:аз залагам на балансъора на дясната полуоска
aspirin написа:По инерция- не се чува,...
pacohaker написа:има едно биене все едно някой рита по колата
Това е при движение независимо дали е на скорост или на свободна,според мен остава да е лагер в скоростната кутия
Едва ли!
По-скоро крива гума/джанта (моята задна дясна гума е крива в момента, но се чува само, не се усеща). Ако не е балансирана - също!
Началото на лятото смених предни дискове по тази причина. Левия (кой знае защо) изведнъж толкова изметна, че опираше в накладките и волана ми биеше. Странното е, че като оберях леко спирачките и се оправяше (явно накладките тръгваха да обикалят по водачите на апарата)
Нямам си на идея! Може и лагер да се окаже при теб.Smoke написа:...има и друго.на 1 2 3 предавка се чува едно като виене от кутията и в сравнение с на един познат колата моята е доста по-шумна?
Ама пък може да се окаже, че същата тая пружинка така се е загнездиля, че опира някъде и 'цвирика' като се върти.
100% ли си сигурен, че на 4-а го няма шума?
- radotom
- Модератор
aspirin написа:Засега гледам никой не заподозря скоростна кутия...
Ами би трябвало да няма значение дали по инерция се движиш или не. Тя винаги си върти, щом се движат колелата.
Поне не се сещам причини да се заподозре кутията.
Smoke написа:4 5 го няма тоя шум
сам ко си я правя?
И представа си нямам от скоростни кутии, ама... само V предавка е на отделна ос... Някак си не ми се връзват IV и V скорост с еднакви проблеми.
За правенето сам... аз бих се пробвал

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”