Само за справка: най-силносветещите диоди, на които съм попадал са с ф10 и 12lum (обаче са с много малък ъгъл) и на всичкото отдолу консумират и бая (около 350-400mA всеки), цената им е около 4.60лв/бр и най-кофтито е че горят по-често от повечето силносветещи диоди.
Вариант остават светодиодите, монтирани на радиатор (оригинално) с мощност 3...5W (консумацията също е подобаваща, ама поне са по-трайни), като за съжаление цената им определено си е фактор - в конрад им искат по 30евра и време за доставка - до два месеца.
Според мен, най-добрия вариант е закупуването на по-голямо количество светодиоди с ъгъл на осветяемост 120*, които са в основата си ф5 мм и нареждането им да речем по 20бр от всяка страна, навързани по 4 последователно (т.е. 5 секции) и с ограничително съпротивление около 40-50 ома/секция (тока им трябва да се установи на макс 40mA).
С така направената схема ще се получи достатъчно голяма яркост, за да бъде видяна колата и същевременно надежност и евтиния
Една бройка 120* бял светодиод е от порядъка на 0.80лв в м-н на Пасат (предполагам за по-големи количества цената може да варира).
Вариант е закупуването на повечко запалки със светодиоди (около 0.50лв/бр), но за съжаление остава бая труд после... както и по-трудно намиране на запалки с бели светодиоди.
Мен най-вече ме вълнува пълната подмяна на светлините, генерирани от нажежаема жичка с такива с LED изпълнение, но за съжаление в нашето подобие на общество и държава всеки гледа да те излашка и компоненти, които на западните пазари струват шепата $5, тук се продават единично по толкова и без почти никаква информация, т.е. трябв да се прежалят няколко светодиода за да им се намери оптимума.