подгревен горивен филтър
- fichtenweg
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AHH
хубавото при тези филтри е че самия филтърен елемент може да се подменя отделно - като част от целия филтър и струва доста евтино. Отделно май съществува механизъм за дрениране на филтрираната вода. Предполагам няма да се намери никой с такъв/подобен филтър че да даде малко впечатления за стартирането през зимата и обслужването на филтъра.
- fichtenweg
MAHLE/KNECHT
Diesel Fuel Filters
"In order to prevent paraffin separation and clogging of the filter at low ambient temperatures, pre-warming with electric heating elements is used in our fuel filters"
изглежда MAHLE вече са помислили за вграждане на електрически подгревни елементи във филтрите си за дизелови двигатели (чрез които се избягва сепарирането на парафина при по-ниски температури на околоната среда, водещи до запушване на филтъра). От чисто любопитство поисках от MAHLE Австрия информация дали се произвеждат такива за Passat B5 (3B) и евентуално да ми дадат някакъв модел/номер.
Diesel Fuel Filters
"In order to prevent paraffin separation and clogging of the filter at low ambient temperatures, pre-warming with electric heating elements is used in our fuel filters"
изглежда MAHLE вече са помислили за вграждане на електрически подгревни елементи във филтрите си за дизелови двигатели (чрез които се избягва сепарирането на парафина при по-ниски температури на околоната среда, водещи до запушване на филтъра). От чисто любопитство поисках от MAHLE Австрия информация дали се произвеждат такива за Passat B5 (3B) и евентуално да ми дадат някакъв модел/номер.
- Adnan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
MamaMy написа:Аз ползвам такъв филтър. Фабрично е вграден. Има нагревател ( дебела букса на корпуса) и термодатчик (по-тънки кабели). Този нагревател работи само когато датчика отчете температура под -6 градуса във филтъра. До сега нафтата не ми е замръзвала отпред. Замръзва един път на изхода на резервара.
Но това е за Опел.
А дали имаше и фабрично къде да му ръгнеш кабелите за подгряване ? Аз лично нямам идея на Глоф да има такова нещо.
-
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: 1.9 TDI AFN
Adnan написа:MamaMy написа:Аз ползвам такъв филтър. Фабрично е вграден. Има нагревател ( дебела букса на корпуса) и термодатчик (по-тънки кабели). Този нагревател работи само когато датчика отчете температура под -6 градуса във филтъра. До сега нафтата не ми е замръзвала отпред. Замръзва един път на изхода на резервара.
Но това е за Опел.
Isuzu

- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
fichtenweg написа:сподели някои по-подходящи средства срещу желирането. Също няма да е лошо ако посъветваш дали има такива, които трябва да се избягват. Винаги съм искал да ползвам такива, но същевременно съм се опасявал от някакви последващи отрицателни ефекти (и последващи ремонти). С други думи какви е наи-безопасно да се ползват.
Откакто карам дизелов автомобил (скоро ще станат 3 години) ползвам на Liqui Moly - Diesel Fleiss Fit. Препоръчвам да е специализирана добавката за предотвратяване на желирането, и да не е от световно неизвестна марка. По съвети на стари дизелджии се слага (в краен случай) бензин, или газ за горене, но аз не бих рискувал. Особеността е, че добавката се слага преди нафтата да се е желирала - след това няма ефект. Последно когато си я купувах продавача ми обърна внимание (и тогава прочетох) че и самата добавка трябва да се държи на топло (в смисъл да не замръзва), но вече трета зима си я возя в багажника, и нямам проблеми.
- fichtenweg
DIESEL fließ-fit
Verhindert das Wachstum von Paraffinkristallen im Diesel, die im Winterbetrieb zum Versulzen des Dieselkraftstoffs führen und Filter sowie Kraftstoffleitungen verstopfen. Diesel fließ-fit macht den Dieselkraftstoff wintersicher bis -- 31 °C. Für hohe Wirtschaftlichkeit und Betriebssicherheit.
Einsatz: Für alle Dieselkraftstoff-Qualitäten zum sicheren kältebedingten Winterbetrieb. 150 ml ausreichend für 40 bis 75 l Dieselkraftstoff. Die Zugabe ist nur wirksam, wenn es vor dem Versulzen des Dieselkraftstoffes (um 0 °C) zugegeben wird.
Звучи много добре,
ето как се препоръчва ползването му: 150 мл. на 40 до 75 литра гориво. Предотвратява растежа на кристалите парафин по цялата горивна магистрала, които са явно причината за желирането на горивото през зимата . Защита до -31 градуса °C.
(тук в указанията също не пише нищо препаратите да се държат на топло)
DIESEL fließ-fit k (това е всъщност първата картинка (без мерилната приставка))
за този продукт дават разреждане 1:1000
Verhindert das Wachstum von Paraffinkristallen im Diesel, die im Winterbetrieb zum Versulzen des Dieselkraftstoffs führen und Filter sowie Kraftstoffleitungen verstopfen. Diesel fließ-fit macht den Dieselkraftstoff wintersicher bis -- 31 °C. Für hohe Wirtschaftlichkeit und Betriebssicherheit.
Einsatz: Für alle Dieselkraftstoff-Qualitäten zum sicheren kältebedingten Winterbetrieb. 150 ml ausreichend für 40 bis 75 l Dieselkraftstoff. Die Zugabe ist nur wirksam, wenn es vor dem Versulzen des Dieselkraftstoffes (um 0 °C) zugegeben wird.

Звучи много добре,
ето как се препоръчва ползването му: 150 мл. на 40 до 75 литра гориво. Предотвратява растежа на кристалите парафин по цялата горивна магистрала, които са явно причината за желирането на горивото през зимата . Защита до -31 градуса °C.
(тук в указанията също не пише нищо препаратите да се държат на топло)
DIESEL fließ-fit k (това е всъщност първата картинка (без мерилната приставка))
за този продукт дават разреждане 1:1000
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
- fichtenweg
-
- Автомобил:
- Двигател:
Rabbit_TDI написа:Аз нещо обаче не му схващам идеята на тоя филтър.Ква ти е далаверата в филтъра нафтата да е течна ,като по горивопроводите и резервоара замръзне.Ще запалиш ще изкараш 3-4 километра и ще загаснеш със суха помпа.
Затова при студен климат задължително се ползват антижелиращи добавки. По принцип рафинериите трябва да добавят такива химии към горивото, но за да сме 100% застраховани срещу желиране е добре да слагаме и ние подобни добавки. Относно електрическото затопляне на филтъра, това е просто още една застраховка, която си струва парите, мисля.
- fichtenweg
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
- MamaMy
- Автомобил: Galaxy
- Двигател: AUY 2003г
Според наблюдения на Пасата на колегата, при него замръзва редовно и само във филтъра. Явно това е слабо звено. Той припалва само за 5-10 секунди сутрин и гасне. Гледа въздуха в тръбите и тича за шишета с топла вода. При мен е фабрично монтиран подгряващия филтър. Аз не съм пипал нищо. Проверявам всяка есен дали е здрав нагревателя и толкова. Може би по моргите може да се намерят такива тела и едва ли са много скъпи като ги гледам.
PP Ето и схемата. Оказа се, че датчика е прост термо ключ който управлява едно реле. Гледайте в дясно U12 :

PP Ето и схемата. Оказа се, че датчика е прост термо ключ който управлява едно реле. Гледайте в дясно U12 :

Върни се в “Дизелови агрегати”