Здравейте, четох и търсих много (вкл. и в др. форуми) информация относно регулирането на уестгейт клапана на турбото, но не намерих това което ме интересува, а то е:
1.В какво положение на клапана, лопатките на пр.геометрия са затворени и съответно в кое отворени?
2.Дали регулирането има нещо общо с твърдостта на пружината в клапана?(в смисъл за налягането което е необходимо за затваряне и отваряне на клапана)
3.Има ли опасност при неправилно регулирането на палеца на този клапан, да се стигне до повреда на турбината?
Става въпрос за VW 2000г с AHF двигател (уестгейта се управлява посредством вакум).
Надявам се някой от колегите, които разбират повече да пояснят за какво става въпрос. Извинявам се предварително ако въпросите не са правилни или вече са коментирани тук във форума.

Регулиране на уестгейт
- Brezel
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
като начало турбината ти няма Westgate защото е с променлива геометрия. Известно регулиране се прави с лостчето (това което излиза от вакумния клапан) но най добрене го пипай. Понеже налягането на този мотор се контролира изцяло електронно с механично пипане нищо няма да с епостигне ...може да се стигне до повреда на турбината.
Регулиране уестгейт
Благодаря за пояснението. Аз мислих, че тоя клапан на турбото така се казва. Все пак въпроси 1 и 2 някой нещо ще каже ли?
Brezel написа:като начало турбината ти няма Westgate защото е с променлива геометрия. Известно регулиране се прави с лостчето (това което излиза от вакумния клапан) но най добрене го пипай. Понеже налягането на този мотор се контролира изцяло електронно с механично пипане нищо няма да с епостигне ...може да се стигне до повреда на турбината.
niks76
МнениеПуснато на: Съб Сеп 20, 2008 8:47 am Заглавие:
на напълно свит клапан геометрията е затворена(турбината работи на пълна мощност) а на отпуснат клапан ,като в угасено положение турбината е разтоварена
Както винаги точни в обясненията си

Малко спамя май , винаги се кефя на вашите мнения, точни и разбираеми .
КОЛЕГА слушай ги рядко се случва и двамата едновременно да пишат за жалост.

При неправилно настроен клапан може да постигнат доста неща , и той трябва да бъде регулиран като хората , защото електрониката прави промени по предварително зададени показатели.
Досега съм оправял доста коли с такъв проблем , и винаги са такива които са с рециклирани турбини , клапаните са отпуснати или пренатегнати и зададеното налягане и реалното се разминават доста.
Явно има майстори които не си правят труда да ги настройват както трябва когато рециклират турбини.
Досега съм оправял доста коли с такъв проблем , и винаги са такива които са с рециклирани турбини , клапаните са отпуснати или пренатегнати и зададеното налягане и реалното се разминават доста.
Явно има майстори които не си правят труда да ги настройват както трябва когато рециклират турбини.
- Brezel
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
RS-MAD написа:При неправилно настроен клапан може да постигнат доста неща , и той трябва да бъде регулиран като хората , защото електрониката прави промени по предварително зададени показатели.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Регулиране на уестгейт
Колеги имам едно питане...значи мембраната на моя вакуум клапан беше заминала вследствие на което Пасата ми забиваше...въпреки че отворих и оправих стария предпочетох да сложа нов и и утре ше ходя да го взема но незнам дали трябва да се регулира допълнително с Вагком или само да го монтирам и да карам ?
Става въпрос за Пасат 2,5 тди в6 99г.
Става въпрос за Пасат 2,5 тди в6 99г.
- niks76
- VW експерт
- Автомобил:
- Двигател:
много ясно 4е трябва да се регулира 

-
- Автомобил:
- Двигател:
мерси...аз си мислех че ще се размина само с регулиране на новото лостче спрямо старото. явно все пак ше трябва да се ходи на ваг ком 

- hobsy
- Автомобил:
- Двигател:
По ред причини и моето лостче беше разбазикано и ми правеше проблеми (забиваше колата) и го регулирах по следния начин: знчи бутнах лостчето което движи лопатките максимално на дясно (ако гледаме снимката , обозначение №1) след това регулирах лостчето на клапана да е в такова положение , че хем да не седи хлабаво но и хем да не е под напрежение и го законтрих с гайката (обозначение №2) и това беше цялата операция , дано сте ми разбрали обясненията ,не знам до колко е правилно това регулиране но сега нямам никакви проблеми с колата , тия дни ще я закача и на VAG-COM да видя всичко ли е в норми.Забравих да кажа двигателя е ALH. 

- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
Според мен точно така се прави,както колегата hobsy, въпреки че изглежда елементарно.Доколкото се ориентирам има ограничители на хода на оста,движеща лопатките,така че ако клапана си е за даденият мотор няма какво да се сбърка.Сподели ако Ваг-Кома кава друго.Никой от колегите не казва как се регулира това лостче, а говорят само колко е опасно
!!!!!Важното според мен е хода на лостчето след реглаж да е по цялата дължина - отворени до затворени лопатки при закачен вакуум и работещо управление на турбото, а това предполага и чиста геометрия.

- djdaka
- Автомобил: VW Tiguan R-line
- Двигател: CUV 150hp
Ако колата е стокова, за правилното регулиране на турбината се проверява по начина описан в сайта на ваг-ком :
http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/tdi.html
Поздрави.
Поздрави.
- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
djdaka написа:Ако колата е стокова, за правилното регулиране на турбината се проверява по начина описан в сайта на ваг-ком :
Поздрави.
МНОГО ПОЛЕЗНО!!!

Поздрави.
Върни се в “Дизелови агрегати”