Кое е по-вредно за двигателя - ниски или високи обороти?
- bgfreestyler
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Кое е по-вредно за двигателя - ниски или високи обороти?
Да караш на ниски обороти на двигателя или да караш на високи. Питам за бензинов мотор, под ниски обороти разбирам: 1000 - 2000, а високи 4000 - 5000.

- R@do
- Батето
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: ABK 1993
Re: Кое е по вредно?
Зависи и от предавката и скоростта разбира се. Когато мъчиш колата примерно на 5та със 60 км/ч е и по-вредно и по неикономично.
-
- Автомобил:
- Двигател:
защо?!
Не виждам проблем да поддържаш равномерно праволинейно движение, стига да не падаш под някакъв разумен минимум (1500 да речем). Виж, опита да ускориш без смъкване на предавка....
Най-щадящо би трябвало е оборотите да са над 2000 и под половината от прекъсвача
Не виждам проблем да поддържаш равномерно праволинейно движение, стига да не падаш под някакъв разумен минимум (1500 да речем). Виж, опита да ускориш без смъкване на предавка....
Най-щадящо би трябвало е оборотите да са над 2000 и под половината от прекъсвача
- kimif2008
- Автомобил:
- Двигател:
R@do написа:Зависи и от предавката и скоростта разбира се. Когато мъчиш колата примерно на 5та със 60 км/ч е и по-вредно и по неикономично.
Не съм съгласен, зависи от двигателя
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
2000 оборота не са ниски
аз рядка карам над 3000
аз рядка карам над 3000
- superemo
- Автомобил:
- Двигател:
Съгласен съм с @kimif2008,
оптималните обороти зависят от типа двигател, по-точно от товарната характеристика на двигателя:
оптималните обороти зависят от типа двигател, по-точно от товарната характеристика на двигателя:
- R@do
- Батето
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: ABK 1993
kimif2008 написа:R@do написа:Зависи и от предавката и скоростта разбира се. Когато мъчиш колата примерно на 5та със 60 км/ч е и по-вредно и по неикономично.
Ако движението е равномерно по абсолютно прав участък - да. Обаче минимален наклон или леко ускорение и компира започва да показва доста висок момнетен разход.Ако върна една назад и ускорението е по-добро и моментния е по нисък.
- kimif2008
- Автомобил:
- Двигател:
язе съм с компресор и турбина фабрично и няма проблеми, затова си зависи от моторчето а и един двигател е най добре да го държиш там където nm са най високиR@do написа:kimif2008 написа:R@do написа:Зависи и от предавката и скоростта разбира се. Когато мъчиш колата примерно на 5та със 60 км/ч е и по-вредно и по неикономично.
Ако движението е равномерно по абсолютно прав участък - да. Обаче минимален наклон или леко ускорение и компира започва да показва доста висок момнетен разход.Ако върна една назад и ускорението е по-добро и моментния е по нисък.
- propparo
- Автомобил:
- Двигател:
R@do написа:Ако движението е равномерно по абсолютно прав участък - да. Обаче минимален наклон или леко ускорение и компира започва да показва доста висок момнетен разход.Ако върна една назад и ускорението е по-добро и моментния е по нисък.
Точно така.Забравяте и в какви обороти обикновено бензиновия двигател достига номиналният си въртяш момент и мощност---все ми се струва че са далеч над 2000.Оборотите нямат нищо общо с консумацията на гориво,а по-скоро темпа на шофиране,релефа,наклона,общата маса на автомобила......Дори и при 200 км/ч разхода не е кой знае колко зверски /визирам наблюдения с АБФ/,когато се закрепи тая скорост,просто до момента на достигането и е голям.
При 200 км/ч въздушното съпротивление е огромно - съответно и разхода е голям, не знам какво се има предвид под не толкова зверски разход, но според мен не е под 15 литра на 100 км пробег. Може би колегата има предвид, че при ускорение от някаква скорост до 200 км/ч разхода е по-голям, отколкото когато колата стигне 200 км/ч и се спре ускорението, а само се поддържа скоростта.
- Dead man
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: Hyundai Sonata 2007
- Двигател: 2.0 16V 145HP
- Контакти:
За всяка кола си е строго индивидуално :
Според мен зависи от обема на двигателя,броя клапани,моно или многоточково ли е,вида на скоростната кутия,аеродинамиката на автомобила....
За каква кола и с какъв мотор става на въпрос ????
Според мен зависи от обема на двигателя,броя клапани,моно или многоточково ли е,вида на скоростната кутия,аеродинамиката на автомобила....
За каква кола и с какъв мотор става на въпрос ????
Истината е по средата в диапазона 2500 ~ 3500.
бтв, Голф с 200км/ч си е голямо приключение. Моля ви колеги не правете това сами в къщи
.
бтв, Голф с 200км/ч си е голямо приключение. Моля ви колеги не правете това сами в къщи

Последна промяна от morfei1 на Пет 23 яну 2009 23:51, променено общо 1 път.
- kimif2008
- Автомобил:
- Двигател:
morfei1 написа:Истината е по средата в диапазона 2500 ~ 3500.

- vaskoniracing
- Автомобил:
- Двигател:
Аз залагам на 4/5хил оборота,а причината е чe моят мотор там си върви прекрасно,а с 200кмч трудно ще се качи над 10л.верно с 6ск. и на автобан.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”