Иде зима, провери си алтернатора!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
GTspecial
Автомобил:
Двигател:

Re: Иде зима, провери си алтернатора!

Мнениеот GTspecial » Пет 10 юли 2009 21:59

Извинете , че питам тук , но нормалнолно ли е алтернатора на G3-1,8 GT да е 60А.. :oops: .Мислех си че е поне 90А ,ама днес проверих и .. :horror:

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Нед 12 юли 2009 11:28

GTspecial написа:Извинете , че питам тук , но нормалнолно ли е алтернатора на G3-1,8 GT да е 60А.. :oops: .Мислех си че е поне 90А ,ама днес проверих и .. :horror:

Според инженерите от VW - да.Аз съм с Пасат 1.8 и моя алтернатор е 60А

Потребителски аватар
GTspecial
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTspecial » Нед 12 юли 2009 14:47

bobcho написа:
GTspecial написа:Извинете , че питам тук , но нормалнолно ли е алтернатора на G3-1,8 GT да е 60А.. :oops: .Мислех си че е поне 90А ,ама днес проверих и .. :horror:

Питам ,защото съм гледал на Сеат-Ибиса ,няма ел.стъкла,нито ел.огледала...няма никакви консуматори освен ДВГ-то ,светлини и едно централно.Докато неговия алтернатор е 90А.
Някои от колегите ако може да сподели от личен опит какво става след подмяната му с по-мощен такъв (например от 60А на 90А) и дали не е опасно! Интересувам се ,защото докато си затварям стъклата ,фаровете светят малко по-силно от халогените.. :063: .Или като си включиш перката да вкарва повече въздух в купето и реотанчетата на задното стъкло ,просто може да забравиш за дълги светлини!!.. death

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот неодачник » Сря 12 авг 2009 18:08

L&R написа:Като запалиш провери напрежението на клемите B+ на алтернатора и акумулатора, ако е под 13,8V и да си вземеш нов акумулатор пак ще го съсипеш за нула време, което е и масова грешка.

13,8 - 14,4(5)V запомнете тези стойности :wink:

от какво зависи напрежението да е 14волта? кое трябва да се прегледа?

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Re: Re:

Мнениеот L&R » Сря 12 авг 2009 19:03

неодачник написа:от какво зависи напрежението да е 14волта? кое трябва да се прегледа?

Основният регулатор е така нареченият реле-регулатор, който се намира в самият алтернатор и най-често е комплект с четките, НО има и други извънредни фактори които могат да объркат сметките и реле регулатора остава безсилен да вкара напрежението на изхода B+ в релси, а те са:
-Прекалено голяма консумация.
-Износени контактни пръстени на ротора
-Контактни съпротивления , вследствие корозия и др.
-Пробил/прекъснал един или повече диоди от 6-те на основният изправител на алтернатора
-Пробил/прекъснал един или повече диоди от 3-те на спомагателният изправител за подмагнитването
-Приплъзващ ремък
и други неща от този род.
:horror:

Потребителски аватар
Жоро Делчев
BBS Collector
Автомобил: Golf GTI16V
Двигател: ABF 1994

Мнениеот Жоро Делчев » Сря 12 авг 2009 21:11

При мен незнайно защо алтернатора започва да зарежда с 14-14,5в след изфорсирване до 4000 1/мин,преди това зарежда само с 11,8-12,1в,реле-регулатора е сменен с чисто нов :roll:

Потребителски аватар
mitakathvp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitakathvp » Вто 29 сеп 2009 19:28

bobcho написа:

Аз съм с голф 1.8 АБС и съм с 90А някакъв британски с логото на ВАГ и е оригинален

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Сря 14 окт 2009 22:07

Колата ми е поло 1.3.Като включа фаровете и оборотите ми падат. Сутрин завърта трудно пали веднага,но сякаш стартера затяга.Акумулатора е читав,но явно не зарежда както трябва(реле регулатора е сменяван скоро) Мерих го преди месец зареждането и май беше от сорта на 13.8 и както аз си карам колата на къси растояния+фарчета и усилватели глупости ще скапя акумулатора беше паднал доста и утре ще меря.Как може да се разбере дали е релето освен да се смени?И от къде да купя "читав"?

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Чет 15 окт 2009 7:59

kaiser666 написа:Колата ми е поло 1.3.Като включа фаровете и оборотите ми падат. Сутрин завърта трудно пали веднага,но сякаш стартера затяга.Акумулатора е читав,но явно не зарежда както трябва(реле регулатора е сменяван скоро) Мерих го преди месец зареждането и май беше от сорта на 13.8 и както аз си карам колата на къси растояния+фарчета и усилватели глупости ще скапя акумулатора беше паднал доста и утре ще меря.Как може да се разбере дали е релето освен да се смени?И от къде да купя "читав"?

Евго сложи си регулатор на 14.5V, аз така направих. Релето трбва да държи постоянен тока независимо от оборотите (с малки изменения разбира се) - така разбираш че е наред. Около 14V ако държи е добре

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 15 окт 2009 9:32

Мерене с мултицета(дори и неверен) дава представа за цялата ел. системата,не само за алтернатор и реле.Дори те да работят коректно ,лошите връзки и кабели с повишено съпротивление водят до намаляване на тока(слаби фарове,бавно завъртане на стартера и трудно палене).Основно при измерване не трябва да има разлика м/у + акумулатор — алтернатор-стартер и след контактния ключ.Маса,акумулатор-купе -двигател.
Отнема 10 минути.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Чет 15 окт 2009 19:08

кво ли не сменяхме , докато не сменихме и динамото и пак си дава 13.8
така си стои еба* съм го върви си mhihi
много се вживявате ми се струва

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пет 16 окт 2009 16:11

Извинявам се че ползвам темата но при палене сега го замерих с мултицета акумулатора ми показва 10.01 V това означава ли, че ми е заминал акумулатора?

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пет 16 окт 2009 16:18

Adnan написа:Извинявам се че ползвам темата но при палене сега го замерих с мултицета акумулатора ми показва 10.01 V това означава ли, че ми е заминал акумулатора?
с колко зарежда алтернатора при включени консуматори ? на колко години е акумулатора ? провери ли за отечка ?

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Пет 16 окт 2009 16:20

Нормално е . Докато върти стартера дърпа доста ток и има пад в напрежението .

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пет 16 окт 2009 16:21

tdi fen написа:с колко зарежда алтернатора при включени консуматори ? на колко години е акумулатора ? провери ли за отечка ?

Хм. с консуматори не съм го гледал само на празен ход 14.3~2 V. Акумулатора е на няма и 10 месеца. Отивам да видя с пуснати вентилатори и музика колко ще покаже.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”