по-добри спирачки в дъжда,отколкото на сухо-!?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
kiko
Автомобил:
Двигател:

по-добри спирачки в дъжда,отколкото на сухо-!?

Мнениеот kiko » Пет 18 сеп 2009 19:00

:banghead: блъскам си главата и не мога да се сетя-голфа-1,8 абс 93г -спира отчетливо по-добре по време на дъжд ,отколкото на сухо...няма логика-би трябвало да е точно обратното...първите няколко пъти при дъждовно време си мислех ,че си въобразявам...но днес вече съм сигурен...един приятел ,който кара често тази кола-днес без да му кажа нещо също отбеляза този факт -учуден.в дъждовно време спира по стабилно,по-добре,кове-като нова кола е...гумите ми не са нещо особено-с 4-5 мм грайфер файърстоун...мислех си да не би да се натрупва прах по апаратите от накладките и после дъжда да го отмива и затова спира по-добре ...
целта на темата е не да се хваля какъв е велик дъртия ми голф ,а да разбера какво се променя в тази кола и как да направя така,че да спира така и в сухо време...
...нямам ABS..

Потребителски аватар
GTspecial
Автомобил:
Двигател:

Re: по-добри спирачки в дъжда,отколкото на сухо-!?

Мнениеот GTspecial » Пет 18 сеп 2009 19:08

Koлега и аз съм с 1,8 ABS '93 и моята в дъждовно време спира по-добре, но само с летните гуми.Та затова предполагам е заради каучука.... :roll:

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пет 18 сеп 2009 19:37

GTspecial написа:Koлега и аз съм с 1,8 ABS '93 и моята в дъждовно време спира по-добре, но само с летните гуми.Та затова предполагам е заради каучука.... :roll:

VW си е VW, aма VW с ABS мотор е нещо повече от VW love.vw mhihi
а сега сериозно по темата мисля че не е само до каучука,щото на теория е обратното, ами и до това че се мокрят и накладите и дисковете.
Гумата като е мокра има по-малко сцепление :deal от евтините сава интенза и дават почти еднакво сцепление на мокро и сухо, с такива карам и да вярно е :wink:
Повече се замислям да е от хубави дискове и накладки, защото преди да правя ремонта на спирачките в дъжд беше много зле спирането.

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Пет 18 сеп 2009 19:47

кико,май ще трябва да тестваш и моята барака mhihi ,щего оставим за сбирката :beer интересно да неби проблема дае в накладките :talk: предлагам на следващата сбирка,дая погледнем,пък и може и да открием от къде едва това рзминаване,друго следи прогнозата за времето и карай колата само когато вали mhihi

Потребителски аватар
GTspecial
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTspecial » Пет 18 сеп 2009 19:58

zdravko555 написа:
GTspecial написа:Koлега и аз съм с 1,8 ABS '93 и моята в дъждовно време спира по-добре, но само с летните гуми.Та затова предполагам е заради каучука.... :roll:

VW си е VW, aма VW с ABS мотор е нещо повече от VW love.vw mhihi
а сега сериозно по темата мисля че не е само до каучука,щото на теория е обратното, ами и до това че се мокрят и накладите и дисковете.
Гумата като е мокра има по-малко сцепление :deal от евтините сава интенза и дават почти еднакво сцепление на мокро и сухо, с такива карам и да вярно е :wink:
Повече се замислям да е от хубави дискове и накладки, защото преди да правя ремонта на спирачките в дъжд беше много зле спирането.

Добре де колега, накладки дискове....бъра,бъра....всичко си е еднакво....без промяна , а като сложа другите гуми,зимните(185/60/14 Eskimo), по-добро сцепление на мокаро ама нъцки....само с летните гуми е така (Michelin Exalto 195/50/15)

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пет 18 сеп 2009 20:38

е ама и при мен всичко си е еднакво, с едно и същи гуми :wink:
аз съм забелязал и друго нещо: как държат спирачките след автомивка по-добре или по-зле?
при мен е по-добре и знаеш ли защо, защото ти се изчистват спирачките от прахоляци от феродото дето падат и ти цапат джантите и после сцеплението е по-добро :wink: поне аз така си го обяснявам :)
между другато аз си ги мия специално дисковете през няколко дена след като смения накладки, щото докато сработят, че едвам спира и да има ефект
Не искам да умаловажавам факта че от качеството на гумите зависи дали ще спреш или не, нали се сещате че има серии гуми за дъжд специално :wink:
една седмица карах с навигаторите отпред и отзивите не са добри, на мокро си се пързалят, не знам мишелин как са сигурно са добри ама на мен са ми скъпички :(

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Съб 19 сеп 2009 8:59

И при мен е такова чувството с Пасата!Обаче залагам на това,че при дъжд дисковете и накладките са по-добре охладени(с плътни дискове съм!) спрямо сухо време! :roll:

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Съб 19 сеп 2009 14:10

GTspecial написа:..........................................................затова предполагам е заради каучука.... :roll:

:да:

Абсолютно, за сцеплението на летната гума имат значение няколко фактора, в това число температура на асвалта, въздуха, налягане в гумите, състояние на грайфер и качество - години.
Когато вали съотношението на тея всичките фактори се променя и сцеплението явно при теб става по-добро. При мен също е така и според мен е нормално да има някаква разлика.
Не мисля че спирачките имат кой знае колко голямо значение в случая.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Нед 20 сеп 2009 18:30

ПриСутрин дисковете са ръждясали от влагата - чудесно. Като позагреят дисковете водата по тях веднага става на ръжда. Общо взето ако ползваш по-интензивно спирачките по диска винаги има малко ръждичка и затова колата спира супер.

Пък по-трудно да блокира - това вече не ми се вярва. Казвате мек каучук, ама зимните ми гуми са меки като локум и на сняг са брутални, но на дъжд са трагични.

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Нед 20 сеп 2009 19:02

Какво общо има каучука бе хора!!!!!
Вие как спирате с педла на спирачката до край и черни ленти от гума!
Аз мисля, че момчето казва за по-добро спиране което няма нищо общо с гумите!
Демек при по-леко натиснат педал спрямо сухо време с същия натиск на педала спира по-добре!
Намокри предните дисковете и пробвай пак!

Потребителски аватар
GTspecial
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTspecial » Нед 20 сеп 2009 19:12

doaiena написа:Какво общо има каучука бе хора!!!!!

Ми то каучука със сцеплението и от там и по-добро спиране нищо общо си няма....явно колата му предпочита по-лашо време.. :063:

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Нед 20 сеп 2009 19:26

GTspecial написа:
doaiena написа:Какво общо има каучука бе хора!!!!!

Ми то каучука със сцеплението и от там и по-добро спиране нищо общо си няма....явно колата му предпочита по-лашо време.. :063:

В час ли си брато!
Момчето не казва с мокри гуми имам по-малко спирачен път при напълно натисната спирачка!
Пича казва, че спира по добре!
Демек с едно и също усилие на педала при мокро време спира по-добре!
Никой не говори за дрифтове влизане в завой с ръчна и сцеплението на каучука!

Потребителски аватар
kiko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiko » Нед 20 сеп 2009 21:33

Демек с едно и също усилие на педала при мокро време спира по-добре

май това трябваше да напиша и в първия пост...но си мисля ,че всички дефакто са прави и съчетанието на тези фактори допринася за по-доброто спиране.днес е сухо-и не съм се объркал-спирачките ми вече не са толкова добри...значи е нещо,което не мога да контролирам и променя...
днес един познат просто ми вметна -ами те всички коли с барабани отзад са така..а доста разбира от коли... :roll:

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Нед 20 сеп 2009 21:43

кико,монтирай една система за водно пръскане mhihi в слънчево време,като се наложи да спираш по рязко,пускаш системата и хоп спираш по бързо :063: щеси позволя да и дам име,воден абс :063: ей от фолсваген щени завидят,пък и може даго вкарат ив серийно производство :deal

Потребителски аватар
simon
Автомобил: Hyundai Tucson
Двигател:

Мнениеот simon » Нед 20 сеп 2009 21:52

И аз съм го забелязал това отдавна,със старите дискове и с новите го има/нямам АБС/.Гумите в случая нямат значение като спираш полека-валяло ли е и колата е била навън първите няколко спирания педала е "по-чувствителен"ако мога така даго опиша,но мисля,че е само ако е било хладно времето.Не съм бил в този час по физика

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”