КАТ прави хайка за колани на задната седалка

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Re: КАТ прави хайка за колани на задната седалка

Мнениеот groznika » Съб 24 окт 2009 9:58

Ето един пример за НЕ ползване на колани:
http://www.toxicjunction.com/get.asp?i=V2141#

Твърдо съм ЗА употребата на колани навсякъде в автомобила. Когато аз карам държа всички да ги ползват. Това е моята кола и волята ми е закон. Който не му изнася може да запретне джапанките и да тича отзад :)
Ситуацията е аналогична с това да ми дойде някой на гости, да го помоля на вратата да се събуе, а той да откаже и да нахлуе с кални чепици...

Никога не съм карал без колан. Набих си тези навици докато живеех в Испания. Сега ако се кача на колата и не се закопчея не ми е удобно. Всичко е въпрос на навик и възпитание. Ще станат нещата, но трябва на твърдите тикви да им бръкнат в джоба за да им дойде акъла. Българина за жалост от друго не разбира.

А защо се дърпаме ли? Просто е. След десетилетията на комунизъм дойде промяната. Демокрация. Свобода... Тинтири минтири. Нещата бързо станаха криво разбрани и от свободна държава станахме държава на слободията. Манталитета на хората се промени. Всеки е голям, всеки е велик и никой не може да му каже копче за това как разполага с живота си. Държавата е виновна за всичко, да мразиш полицията и законите е въпрос на чест и национален спорт, да буташ рушветчета за щяло и нещяло се е превърнало в обикновено нещо все едно си поръчваш боза в сладкарницата. Всеки е тарикат на дребно и винаги е готов да скочи срещу ползването на колани и забраната за пушене на обществени места защото иначе хората ще решат че са му се свили каламбаците и ще го свалят от тарикатския му пиедестал...
Ей за това се дърпаме. Защото е модерно да рипаме срещу елементарните норми и порядки. После обаче се бием в гърдите и претендираме, че сме по-европейци от всички останали.
Пази Боже света от подобно племе!

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Съб 24 окт 2009 10:10

cosmo написа:Колкото до кампанията, струва ми се безмислено да се прави кампания на нещо, което е регулирано със закон. Защо винаги кампаниите на кат се отнасят до водача на МПС? Защо примерно няма кампании с теми: "липсата на маркировка по пътищата","състоянието на пътната настилка","липсата указателните табели","знаци които не са поставени адекватно на мястото си".
Явно според кат безопасността не е комплексно понятие
Съгласен съм 100% с това, което си написал и мисля, че трябва да се работи в тази насока.
Те щом не искат - ние ще трябва да ги накараме.

Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Мнениеот Gigabyte » Съб 24 окт 2009 10:42

ISRalien написа:Чичо ти ханс не е правил тая кола с мисъл, че ще доживее 21 век :idea: :idea: :idea:

Помислил е със сигурност ,това не са ти днешните кенефи дето като им мине гаранцията и ги пиши бегали :Mr Green Fun Имам право на избор каква кола ще карам(дали от 90та ,дали от 70та ,глей ги хамериканците(нали все взимате пример от тях) карат и разни хот-роди от преди втората световна mhihi ). Когато средностатистическия човек в БГ ,може да си позволи нова кола ,тогава едва ли някой ще предпочита да кара кола от преди 20 години без колани .

Потребителски аватар
Bubetooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bubetooo » Съб 24 окт 2009 10:53

Аз съм със смесени чувства за това с коланите,но като прочетох всички отговори на колегите,прецених че наистина е важно!Вчера цял ден се возих отзад и бях с колан,не беше толкова страшно,а имаше и плюсове не се търкалях по цялата седалка :lol:

Потребителски аватар
onion
R.I.P
Автомобил: Passat B3 1800 mono
Двигател: ABS 92

Мнениеот onion » Съб 24 окт 2009 11:10

Bubetooo написа:Аз съм със смесени чувства за това с коланите,но като прочетох всички отговори на колегите,прецених че наистина е важно!Вчера цял ден се возих отзад и бях с колан,не беше толкова страшно,а имаше и плюсове не се търкалях по цялата седалка :lol:

Разликата между това да си и това да си без колан е по-скоро психологическа. Има хора които ги дразни , но човек свиква ... ако иска. Аз возя разни шефове от време на време, и качат ли се и забравят винаги ги моля да си сложат коланите, никой не го е разбрал като обида. Возя и немци чат-пат ... качват се и това им е първата работа - цък колана. Всичко е до "искането" на човек. Ако иска - може.

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Съб 24 окт 2009 11:46

кви са тия глупости "няма да слагам колан" я одете се перете некъде! Като нема да слагаш колан книжката на трупчета и у градскио! Закона си е Закон и никой не е по-голям...камо ли па чичо Пройчо от Стърчи патка Видинско... нека ви бръкнат в джобчетата ама така харабийската. Като изкочите един път с 100кинта и ще почнете да ги слагате, че даже ще питате дали нема да вържете още некой. Големи борци за свобода сте бре, аман!

Колан винаги и на предна и на задна седалака!
Живота ми е по-ценен от газарията!

п.п. 6 страници мрънкяници ебаси :bishop

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 24 окт 2009 12:27

винаги си слагам
като съм пиян забравям понякога
на дълъг път в моята кола се слага задължително колан , даже и в багажника
както каза чичи , на който не му цък в електричката и да се оправя

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 24 окт 2009 14:09

Сега...за да не бъда погрешно разбран,винаги карам с колан и не виждам никаква причина да се спори по темата за-против.Всеки в автомобила би трябвало да си го ползва по една съвсем елементарна причина-при евентуална катастрофа по застраховката на местата НЕ СЕ ИЗПЛАЩА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ на пътниците без колан...само,че за тая цел застрахователите трябва някой ден да започнат изобщо да изплащат такива обезщетения,както го правят в белите държави които все даваме за пример mhihi Начинът,по който КАТ организира вече дълго време кухи медийни кампании показва че там все още работят твърде много милиционери-стари и нови.
Това,което се опитвам всъщност да кажа е,че гледайки напъните на оня смешко инспектор Дю-Дю се чувствам като пациент в "Пирогов"със счупен крак на когото предлагат брошурка за ползата от калция за костите...

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 24 окт 2009 19:06

Аз съм категорично против колан за градски условия , ако се кара сопределената скорост от закона.
Какво ме пази колана ?? да не си ударя главата като пропадне колата в някоя яма ли ?? Ами я се замислете за тия които карат из града и им се налага да през 100-200м или 500м да слизат от колата да ходят до някой клиенти - примерно разносна търговия . На машинките на коланите им се разказва играта от закопчаване и разкопчаване. На някоя кола в Европа може да се наложи смяна на колан/ машинка , едва след 10-15 години когато дойде в България. Вече ми се наложи на 2 лизингови коли да се сменят десните колани заради скапани автомати.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Съб 24 окт 2009 20:41

А бе няма ли някой да заключи тая простотия?

ЗАПОВЕД! Изпълнява се и толкоз!! Аман от дървени философи!
Те за тва са глобите - да им омекнат кратуните.Всеки кеф, включително и да се правиш на ГОЛЯМАТА РАБОТА се плаща- 50 + 50лв .Те за това пътищата ни са от двете страни са се в паметници и китки като военни гробища - щото всеки е катил и за него не се отнася!

Последна промяна от bayspiro на Нед 25 окт 2009 8:28, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Съб 24 окт 2009 20:51

насока към друга посока:
при ПТП с пострадали пътници контролните органи дошли на местопроишествието винаги задават въпроса :
-Ще съдите ли шофьора?

изхождайки от това едва ли някой от пътниците ще успее да ви се опъне и няма да си сложи колана :wink:

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Съб 24 окт 2009 23:42

kris11 написа:Аз съм категорично против колан за градски условия , ако се кара сопределената скорост от закона.

Ако имаш предвид каране из квартала да. Ама в София по булевардите се кара доста бързо, не е като да не можеш да се пребиеш.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 25 окт 2009 0:49

golfer написа:насока към друга посока:
при ПТП с пострадали пътници контролните органи дошли на местопроишествието винаги задават въпроса :
-Ще съдите ли шофьора?

изхождайки от това едва ли някой от пътниците ще успее да ви се опъне и няма да си сложи колана :wink:

Тук като че ли се крие ключа от бараката :) Инспекторът Костов всъщност е казал и нещо умно:
„Има едно неразбиране, че коланът в градски условия е излишен, защото скоростта видите ли не била толкова висока – аз веднага оборвам това твърдение – коланите са най-полезни за скорости до 60 км в час”, каза още Костов и даде пример „При удар с по-ниска скорост, травмите, които можете да получите са изключително тежки и понякога необратими”.
Не случайно и краш-тестовете се правят при подобна скорост.При челен удар с 90 км.ч,какъвто гледам е описан някъде по-нагоре,вече е от значение дали се казваш Максим и дали караш "Хамър" да речем,коланът сам по себе си помага да изглеждаш малко по-добре на церемонията :bishop

Потребителски аватар
Garion
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Garion » Нед 25 окт 2009 12:29

Аман от философи и разбирачи.
Работя във фирма, която се занимава със софтуеър за коли (всичко каквото се сетите). Пращаха ни на обучения всякакви - включително и за сигурността в колите. 90% от хората в България идея си нямат колко много не знаят по въпроса.

Не мога да си обясня как може да има толкова прост (без извинение) народ да тръгне да си премахва коланите от колите. Всички много разбират, нямало нужда от колан в града, тъпо било колани отзад и не знам какви простотии още... осъзнайте се хора, не сте по-умни от 100 години разработки на инженерите от цял свят.

Сега по темата - задните седалки НЕ СА ПО-БЕЗОПАСНИ от предните.
Към шофьорите, които не ги *** дали пасажера отзад е с колан - обадете ми се като катастрофирате и пасажерът Ви смачка между седалката и волана със сила 500кг/см2. Като ми звъннете пак ми кажете, че коланите отзад са глупост.. ако можете да говорите.

И понеже ние в България от добра дума не разбираме, ето едно клипче, радвайте му се и си демонтирайте коланите от колите, щото катаджиите щяли да вземат подкупи.

http://www.youtube.com/watch?v=PU3Gd0RjDr0&hl=bg

assd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот assd » Нед 25 окт 2009 18:28

трябва да се ползват! аз почти винаги на дълъг път карах който се вози отзад да си слага колана
обаче ако возиш 3ма как ще се сложат 3 колана, моята имаше само два

Върни се в “ОФФ-Топик - други”