За електронен подпис

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Електронен подпис

1. Имам и ползвам!
36
19%
2. Нямам си, но знам в детайли какво е това!
49
26%
3. Имам бегли познания в областта!
36
19%
4. Не знам, но ми е интересно!
50
26%
5. Не ме интересува........
20
10%

Общо гласове: 191
Потребителски аватар
Dessi
русият голф
Автомобил: VW Golf 2002
Двигател: 1.9 TDI ASZ
Контакти:

Мнениеот Dessi » Сря 18 юни 2008 10:51

dobrinb написа:Информационно обслужване също предлагат, при това на много добри цени.

:wink:

Последна промяна от Dessi на Пон 21 ное 2011 15:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Dessi
русият голф
Контакти:

Мнениеот Dessi » Сря 18 юни 2008 10:59

sick_fuck написа:
Roberta написа:За НОИ още не става :? !

Айди бе :lol: Иначе е голямо улеснение :wink:

Да НОИ работи през булстат а в личен сертификат влиза само ЕГН...до колкото разбрах повечето имате персонални...и ако решите да подавате данни на фирма например нямя да стане за НОИ :wink: но иначе няма проблем. поне с нашите Сертификати

Ако някой има и не му е ясно може да ме пита за каквото и да било.

Последна промяна от Dessi на Пон 21 ное 2011 12:48, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Сря 18 юни 2008 16:45

Dessi написа:
Да НОИ работи през булстат а в личен сертификат влиза само ЕГН...

Да те питам, защо ЕГН-то трябва да ми е в сертификата, респективно в публичните регистри на доставчика? Питал съм и КРС, ама греда, никой не казва ;-).

Потребителски аватар
Dessi
русият голф
Контакти:

Мнениеот Dessi » Сря 18 юни 2008 19:34

mladvampirTDI написа:
Dessi написа:
Да НОИ работи през булстат а в личен сертификат влиза само ЕГН...

Да те питам, защо ЕГН-то трябва да ми е в сертификата, респективно в публичните регистри на доставчика? Питал съм и КРС, ама греда, никой не казва ;-).

Задължително са впесва в сертификата ЕГН...независимо дали е персонален или фирмен.Но има възможност данните да се скрият и нещото ,което се вижда са трите имена сериен номер на сертификата и неговата валидност.
... можеш и сам да видиш едни ограничени данни и не ограничени

http://www.stampit.org/search_ngl.php?
избери си произволно име и ще видиш някои примери.
:wink: :wink: :wink:

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Сря 18 юни 2008 20:54

Dessi написа: ... можеш и сам да видиш едни ограничени данни и не ограничени

Дали? А като се сваля, отворя, получа сертификата?

Това е бъг на Бг законодателството в тази област, така, че нищо не може да се направо, ам е дразнещо да ми знаят всички ЕГН-то.....

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 19 юни 2008 16:32

mladvampirTDI написа:
Dessi написа: ... можеш и сам да видиш едни ограничени данни и не ограничени

Дали? А като се сваля, отворя, получа сертификата?

Това е бъг на Бг законодателството в тази област, така, че нищо не може да се направо, ам е дразнещо да ми знаят всички ЕГН-то.....

при самото подписване на договора за е-подпис трябва изрично да заявиш (ако те предупредят или си чел закона), че не искаш личните ти данни да бъдат публично достъпни. В закона много през пръсти е написано какво и как да бъде публично представено за удостоверяване на валидност, и позволява доста свободно тълкуване от страна на издателя. Вече той преценява кое как да направи, за да защити интереса на клиента, ако изобщо го съобрази. А най-лесното е това което се случва и с подписите и с тъговския регистър: лична информация, данни, телефони, месторабота, е-поща под път и над път в интернет и по разни страници. Добре, че поне гуугъл не рови чак там.

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Чет 19 юни 2008 19:25

Ок, аз ще заявя че не искам публично да са ми достъпни данните, ще ме чарджат с некви левчета. Това Ок, ама в сертификата, в DN-а в някой от OU-тата пак ще ми има ЕГН-то, адреса, телефона.... Това ме дразни в цялата схема.

Иначе няма добри, по-добри, най-добри. Сертификатите са им еднакви, дори и алгоритмите който ползват са еднакви, с мааалко отклонение в Инфонотари ;-).

Потребителски аватар
Dessi
русият голф
Контакти:

Мнениеот Dessi » Пет 20 юни 2008 9:41

VWGT написа:при самото подписване на договора за е-подпис трябва изрично да заявиш (ако те предупредят или си чел закона), че не искаш личните ти данни да бъдат публично достъпни. В закона много през пръсти е написано какво и как да бъде публично представено за удостоверяване на валидност, и позволява доста свободно тълкуване от страна на издателя. Вече той преценява кое как да направи, за да защити интереса на клиента, ако изобщо го съобрази. А най-лесното е това което се случва и с подписите и с тъговския регистър: лична информация, данни, телефони, месторабота, е-поща под път и над път в интернет и по разни страници. Добре, че поне гуугъл не рови чак там.

:)
Напротив написано е савсем ясно и четливо лицето само преценява иска или не
Не е нужно да си чел зада питаш... винаги тази клауза се коментира с клиента...Някои дори не гледат,какво подписват :(
http://www.stampit.org/document/788
:wink: :wink: :wink:

Последна промяна от Dessi на Пон 21 ное 2011 12:11, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Dessi
русият голф
Контакти:

Мнениеот Dessi » Пет 20 юни 2008 9:44

mladvampirTDI написа:Иначе няма добри, по-добри, най-добри. Сертификатите са им еднакви, дори и алгоритмите който ползват са еднакви, с мааалко отклонение в Инфонотари ;-).

:? Ооо много бъркаш повярвай но няма да коментирам :wink:

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Пет 20 юни 2008 13:56

Dessi написа:
mladvampirTDI написа:Иначе няма добри, по-добри, най-добри. Сертификатите са им еднакви, дори и алгоритмите който ползват са еднакви, с мааалко отклонение в Инфонотари ;-).

напротив Младен е доста наясно ;)

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Пет 20 юни 2008 14:00

Dessi написа:

:bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
Casamia
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: За електронен подпис

Мнениеот Casamia » Вто 17 авг 2010 15:52

Имам и го ползвам. Заявленията в търговския регистър, осигуровките плащам с него през ЦКБ, а след това и поддавам в НАП декларациите за осигуряването.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 17 авг 2010 16:06

Dessi написа:
dobrinb написа:Информационно обслужване също предлагат, при това на много добри цени.

Най-ДОБРИТЕ СМЕ :wink:

като сте мн. добри защо не покривате:
http://technet.microsoft.com/en-us/libr ... 51157.aspx

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 17 авг 2010 17:54

Аз имам.

Ползвам ги за подаване на документи към НАП, НОИ и т.н., както и за онлайн банкиране. Спестява ми часове нерви и чакане по какви ли не опашки.

До колкото знам по закон всяка фирма с над 35 служителя е задължена да подава документи по електронен път.

Потребителски аватар
Dessi
русият голф
Контакти:

Мнениеот Dessi » Пон 21 ное 2011 12:39

Искам да актуализирам малко темата, за тези които се интересуват.

От 01.07.2011 г. влизат в сила изменения и допълнения в Закона за електронния документ и електронния подпис (ЗЕДЕП), приети със Закона да изменение и допълнение на ЗЕДЕП (обн. ДВ, бр.100/ 2010 г.).
Във тази връзка Ви информирам за следното:

От 01.07.2011 г. удостоверенията за универсален електронен подпис/УУЕП/ ще се наричат удостоверения за квалифициран електронен подпис/УКЕП/.

Основната разлика между удостоверенията за универсален и квалифициран електронен подпис касае вписването в него на персонален идентификатор - ЕГН, БУЛСТАТ, ЕИК, личен номер на чужденеца /ЛНЧ/. Тази информация задължително се вписваше в удостоверението за Универсален електронен подпис. Така доставчиците на различните електронни услуги /НАП и др./ можеха да знаят кой електронен подпис от кое лице се ползва. Съответно и регистрацията за ползване е без ходене на място.
От 01 юли 2011 г. въвеждането на персонален идентификатор в удостоверението за Квалифициран електронен подпис е възможно, но вече не е задължително.
Има две възможности:

- Да НЕ се впише персонален идентификатор:
В този случай получателите на подписаните с квалифициран електронен подпис документи няма да се вижда персонален идентификатор - ЕГН, ЛНЧ, БУЛСТАТ/ЕИК.
Но ще трябва да се удостовери пред съответния доставчик на електронни услуги /НАП например/, че именно Вие или Вашата организация с помощта на конкретния електронен подпис ще ползвате конкретната електронна услуга, т.е. това вече няма да може да става автоматично, както с универсалния електронен подпис.

- Да се впише персонален идентификатор:
Получателите на подписани с квалифициран електронен подпис документи ще виждат персонален идентификатор - ЕГН, ЛНЧ, БУЛСТАТ/ЕИК.
Регистрацията за ползване на е-услуги става автоматично, както беше и при универсалния електронен подпис, без да ходите до институцията, предлагаща конкретната е-услуга.

Вписването или невписването на персонален идентификатор се прави единствено при издаването на електронния подпис. Информацията, която се заявява за вписване в издадения електронен подпис, не може да бъде променяна.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”