Проблем с климатика на Polo AEF

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Nesh
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Проблем с климатика на Polo AEF

Мнениеот Nesh » Пет 20 авг 2010 16:37

Проблемът се появи от няколко дни и се изразява в следното:

Когато включа климатика , той работи около 1-2 минути и започва постоянно да изключва и да включва , все едно си играеш с копчето. Смених релето , но проблемът остава. Когато се изключва и се включва се чува щракане. :roll:

Потребителски аватар
Boian
Автомобил: Поло
Двигател: AEF Дизел 1998

Re: Проблем с климатика на Polo AEF

Мнениеот Boian » Съб 21 авг 2010 7:17

Колега, много е неприятно аз имам в момента също проблем с климатика! Моя не включва компресора и перката на радиатора не се върти. Куцо са ги направили тия климатици :twisted: Има много проблеми с тях защото са слагани допълнително. А за конкретно твоя проблем не ми се е случвало на мен подобно нещо! Виж копчето да не се е бугнало нещо, защото имах подобен проблем, с ел. пакета :wink: Днес ще ходя на сервиз да видят и моя проблем. Но ако ти неможеш да се справиш най-добре на сервиз я закарай :idea:

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Съб 21 авг 2010 7:56

Nesh написа:Проблемът се появи от няколко дни и се изразява в следното:

Когато включа климатика , той работи около 1-2 минути и започва постоянно да изключва и да включва , все едно си играеш с копчето. Смених релето , но проблемът остава. Когато се изключва и се включва се чува щракане. :roll:

Недостатъчно количество фреон във системата и пресостата за ниско налягане изключва компресора. Ако не си го зареждал скоро, ще минеш тънко. Ако си , търси от де шурти.

Потребителски аватар
Nesh
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nesh » Съб 21 авг 2010 9:39

Благодаря за отговорите . Странното е , че като се покара повече се оправя. Чувал съм , че някакъв датчик прави номера ?

Потребителски аватар
todor radev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот todor radev » Чет 26 авг 2010 21:42

Системата няма вакуум или недостатъчно фреон.

Потребителски аватар
Nesh
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nesh » Нед 29 авг 2010 15:11

Изстудява си както трябва . Но просто онзи бендикс , които върти компресора си захапва когато иска. Сигурно от него е проблема , но незнам на какъв принцип е . Развивам гайката , но не иска да излезе.

Потребителски аватар
Nesh
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nesh » Сря 01 сеп 2010 19:12

Проблемът е решен. Оказа се , че перката за охлаждането на радиатора не работи заради някакво съпротивление с една пружинка (незнам за какво са сложили съпротивление там) и за това и климатика не работи .
Общо взето с един куршум два заека.

Потребителски аватар
Jores
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Jores » Вто 14 сеп 2010 22:22

Съпротивлението е за да има ниски обороти на охлаждащата перка, а при по-висока температура не минава през съпротивление и перката е на максимални обороти. Проблемът с климатика се получава от защита в него. При недостатъчно охлаждане от перката, налягането в компресора стига 20-25 атмосфери и повече, дори може да пръсне системата отнякъде. Тогава се включва и защитата и спира климатика. Като свали налягане пак се пуска. А в движение го няма толкова тоя проблем, тъй като радиатора се охлажда от въздушната струя почти сам без развалената в твоя случай перка.

Потребителски аватар
Nesh
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nesh » Сря 15 сеп 2010 7:13

Благодаря за информацията . И аз стигнах до сходен извод , след като разбрах къде е проблема. Само незнам защо са го сложили толкова малко съпротивление (под 1 ом). :)

Потребителски аватар
martom
Автомобил: Polo
Двигател: 1.4AEX

Мнениеот martom » Чет 10 май 2012 20:32

При мен проблема е следния.Пускам климатика и компресора цъква.След малко се пуска перката.След 15сек.перката спира,от компресора не чува нищо.Май не изключва.Итака постоянно.Спира се и се пуска през 15сек.А иначе си духа студено постоянно.Дали е това съпротивление на перката?Къде се намира да го прегледам?

milenski_77
Автомобил: Passat B7 variant
Двигател: CFFB

Мнениеот milenski_77 » Пет 11 май 2012 9:08

martom написа:При мен проблема е следния.Пускам климатика и компресора цъква.След малко се пуска перката.След 15сек.перката спира,от компресора не чува нищо.Май не изключва.Итака постоянно.Спира се и се пуска през 15сек.А иначе си духа студено постоянно.Дали е това съпротивление на перката?Къде се намира да го прегледам?

По принцип перката се включва при определено налягане на фреона, а именно около 15 бара.
След като се включи перката и охлади радиатора налягането пада и тя се изключва.
После пак се вдига налягането и тя пак включва и така докато не изключи компресора.
Ако си в движение и радиатора се обдухва добре перката изобщо няма да се включи.

Върни се в “Дизелови агрегати”