minimiro написа:боя се че може и да ти е по-сложен проблема....
писва ти алармата не когато нямаш масло, а като ти падне налягането на маслото горе в главата над 2000rpm под 0.9bar .... а пада щото има хлабини около биелни и основни лагери и от там изтърва....
като се сгрее повечко маслото и стане по-тънко точно тогава се проявява тоз ефект..... като е студена колата маслото е гъсто не избива под лагерите, съответно си държи налягането в норма и зумера си мълчи.....
Най-сигурния начин да провериш нещата е в сервиз, с манометър да ти измерят налагането на маслото, завиват манометъра на местото на датчика на главата, палиш и гледате...
докато е студена ше ти държи 1bar и нагоре
важното е като достигне работна температура (90°С) налягането да не пада под 0.7-0.5bar
Ако е надолу лошу - биелни/основни са за смяна.....
Верно е налягането на маслото, сервизната ми книжка е на италиански, но поне това разбрах, лейката е за наляагне на маслото.
Отидох с оплакване в Юнитрейд в Дружба и се обясних каквото можах. Казах че перката не върти. Провериха я - вътреше. Заграа двигателя, вътреше и на двете степени. Шашнах се, за първи път я виждам да върти, а колата съм я загрявал доста по-яко. Хубаво, съгласих се. Измериха налягането на маслото, ама вече не в мое присъствие, нали знаете че не е допустимо клиента да стои в халето. Но обяснението до което се докопаха е че помпата не бачка и ще се сменя. И после направо ми направиха списък с хиляда джаджи за смяна със чудесни цени, общо към 1000 лв... Абе тръгнах си с едно на ум.
Ама на 3 километра от сервиза изпод капака избълва яко пушек, отварям и гледам антифриза ври, кипи и пръска по жестоко нагорещения двигател. Обадих се тук-там подсетиха ме че вероятно термостата не отваря външния кръг. Ма сещате се, че в първия момент помислих да се върна в Юнитрейд и да пребия някого, щото след отварянето на двигателя при тях стана всичко, до тоя момент 2000 км водата не изкипя нито веднъж.
На другия ден я закарах на друг сервиз, при познат, оня смени термостата и ми обясни че това с проблема с маслото е от прегряването, а маслото и помпата са си ми наред. Нищо не каза за ония от Юнитрейд ама се усмихна по особен начин. Та сега колата трябва да върви. Ама проблема е че на мен проблема с маслото ми ставаше след като дълго време въм въртял над 3000 оборота. Хич не мога да намеря връзка с загряването, когато антифриза ми изкипя, с маслото нямах никакви проблеми. Когато имах проблеми с маслото и колата вървеше много зле - тогава антифриза не кипеше и перката не въртеше, датчика не показваше над 90 градуса.
Мистерия пълна, поне за мен. Некой може ли да обясни!