подобрения и тунинг на въздушните двигатели и трансмисии
Re: подобрения и тунинг на въздушните двигатели и трансмисии
Чесно казано чета само разни калкулатори за пресмятане на смукатели ,рънове, колектори и не спирам да експериментирам, не вярвам на всичко в нета а на всичко в учебниците. Много хора се опитват да монтират разни карбове без дори да ги почистят правилно ,едно чистене с ултразвук спестява много главоболия после, и другото нямаш на представа кви работи се хвърлят.
- nik1302
- Автомобил:
- Двигател:
daka написа:Чесно казано чета само разни калкулатори за пресмятане на смукатели ,рънове, колектори и не спирам да експериментирам, не вярвам на всичко в нета а на всичко в учебниците. Много хора се опитват да монтират разни карбове без дори да ги почистят правилно ,едно чистене с ултразвук спестява много главоболия после, и другото нямаш на представа кви работи се хвърлят.
Дака, въобще не взимам на юнашко доверие всичко, което пише за въздухарите в нета. Но мисля, че мога да "отсея" повечето "плява", която е разхвърляна в нета по отношение на въздухарите. А и аз като теб обичам нещата да се случват в "реално време"... И не обичам особено много думата проект, че като я чуя тази дума си представям нещо безкрайно "разпънато" във времето. За съжаление те точно така и завършват (или по-скоро не зъвършват) много проекти в БГ.
В интернет обаче (най-вече в някои от читавите сайтове и форуми в Англия и САЩ) има доста информация, която може да ни спести ... откриването на топлата вода и мъките свързани с това. Част от тази информация не може да се намери в "чист" вид дори и в някои от иначе хубавите книги за тунинг на въздухари с които аз разполагам. Ето един конкретен пример относно присаждането на двойка Вебери 36/40 IDF на въздухар. Тези Вебери обикновено идват от алфите с емулсионна тръба F57 и е жива мъка да се настроят на въздухар точно с тази емулсионна тръба (проблеми в ниските обороти и не само). Разбира се тук всичко зависи от това кой какво разбира под настройка - ако някой смята, че въздухара просто трябва да запали и да тръгне с тези карбуратори ОК

Така или иначе наистина се радвам, че нещата при теб се случват... Надявам се до началото на лятото и аз да имам един палав 1300 (или нещо отгоре

Ето какви настройки се препоръчват за единичен централен Делорто 36 DRLA (мисля, че такъв ще монтираш на буса), когато се монтира на въздухар до 1.8 (над 1.8 въобще не се препоръчва монтирането на единичен делорто).
Единичен 40 DRLA или 36 DRLA
дифузьор - 28
главен жигльор - 145
емулсионна тръба - 9164.2
въздушен комп. жигльор - 180
жигльор за празен ход - 65
жигльор на ускорителната помпа - 50
иглен клапан - 150/170
При двойка 36/40 DRLA нещата изглеждат така.
28; 112; 9164.2; 180; 55; 33; 150;
Винаги постваш добро инфо, сега ако намериш и как да подготвя един вебер хоризонтален ф40 за турбина, равен няма да имаш, поздрави.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Дака дай по-точно модела на Вебера
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги , извинявам се за спама , но ако има възможност някой да светне как се смятат и правят тромпетки ще съм много благодарен - Карбораторите са Делорто 40 DHLA - C , a Двигателят Алфа 1.7 Боксер с Компресорно пълнене и същите кърборатори ето и линк: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=56083
Модела е weber 40 DCOE, имам и едно dellorto dhla 40 r не съм решил кой да ползвам още но за втория имам доста жигльори.
- BuGmaN
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
stratos написа:Колеги , извинявам се за спама , но ако има възможност някой да светне как се смятат и правят тромпетки ще съм много благодарен - Карбораторите са Делорто 40 DHLA - C , a Двигателят Алфа 1.7 Боксер с Компресорно пълнене и същите кърборатори ето и линк: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=56083
Видах проекта, поздравления, развам се, че си случил и на баща-помощник. Най са ми на сърце, такива ниско-бюджетни проекти...

-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за адмирациите колега. Ще имам в предвид какво казваш. Колкото до 150 коня - това е само на4алото. Поздрави и уважение.
- bonko
- Автомобил: Trike
- Двигател: CU 2000
Здравейте колеги, близо година не е писано в темата та рекох да я посъживя
и тъй като за последно са се коментирали карбуратори, реших в тази насока да попитам дали могат да станат смукателни колектори от тип 3 на мотор АД 1600 ? с оригинален карбуратор съм solex 34 но незнам на тип 3 какви са, ако може някой да помогне

- BuGmaN
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колекторите стават, с единичните Солекси, ще ти дадат към +5-10%, които ще усетиш още в ниските...
Карбовете са 32-34 PDIST, карбове се намират, но хубавите ремонтни комплекти са по 100-120лв , ако не си им фен, ще се оправиш лесно... Спортните филтри за тях са евтини... Управлението им е скъпо, идентично е с , това за Вебъри и Делорто, но имам, почти-произведено, по-евтино решение...
И карбове имам още за даване... 

- bonko
Благодаря колега, приятел ще ми ги даде окомплектовани, само исках да знам дали си пасват отворите за да неразглобявам напразно, благодаря ти, бъди жив и здрав 

- asentm
- airman
- Автомобил:
- Двигател:
не пасват, а заспиват
но да знаеш, ако сваляш мотора, трябва първо тях да свалиш заедно с колекторите. дано щангите ти паснат, че вече непомня. питай батеТони, ако помни, че отдавна сме баяли на такъв мотор и аз не момня

но да знаеш, ако сваляш мотора, трябва първо тях да свалиш заедно с колекторите. дано щангите ти паснат, че вече непомня. питай батеТони, ако помни, че отдавна сме баяли на такъв мотор и аз не момня
- bonko
А, това със заспиването ми хареса, остана само да ми ги дадат. Благодаря ! 

- asentm
- airman
- Автомобил:
- Двигател:
сетих се .... ако използваш "тип 3" задвижване на карбовете, ушите на турбината/т.н. кучешка колиба/, тези които дават въздух на калориферите ще ти пречат.
малко трябва да има ТНТМ по задвижването или да използваш колибка стил 30 коня
малко трябва да има ТНТМ по задвижването или да използваш колибка стил 30 коня

- BuGmaN
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Тва не го одобрявам, ма няма да го коментирам да не ми се разсърдиш, пък и нямам право, щот си ми един от учителите...
...и по дипломация... 

Върни се в “Air Cooled & Boxer”