Как да проверя дали работи захранване за PC ??
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Как да проверя дали работи захранване за PC ??
Става въпрос как да разбера дали работи дадено захранване с мултицет без да го слагам на компютъра? Знам че има някакъв момент на голямата букса едни от крачетата да се дадат на късо за да завърти вентилатора ,ако някой може да обясни като на лаик 

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Re: Как да проверя дали работи захранване за PC ??
Stivi написа:Става въпрос как да разбера дали работи дадено захранване с мултицет без да го слагам на компютъра? Знам че има някакъв момент на голямата букса едни от крачетата да се дадат на късо за да завърти вентилатора ,ако някой може да обясни като на лаик
Окъсяваш зелено с кое да е черно и трябва да тръгне

Бръкваш

Но без товар (компютъра) напреженията е възможно да са малко различни от номиналните

Колегата е дал някакво решение, но и аз да кажа едно. Свързваме зелен с бял на буксата и ако захранването не е дало фира вентилатора му ще тръгне. Меренето на напрежения без товар е доста недостоверно.
- milmar
bobidi написа:Колегата е дал някакво решение, но и аз да кажа едно. Свързваме зелен с бял на буксата ....
Защо пък с бял

Нещо , не трябва да е бял във всеки случай

Пробвай, преди време съм го чел из нета като начин за проверка, на заминало захранване вентилатора не тръгва по този начин.
milmar написа:Stivi написа:Става въпрос как да разбера дали работи дадено захранване с мултицет без да го слагам на компютъра? Знам че има някакъв момент на голямата букса едни от крачетата да се дадат на късо за да завърти вентилатора ,ако някой може да обясни като на лаик
Окъсяваш зелено с кое да е черно и трябва да тръгне! До зеленото непосредствено мисля , че имаше маса (черно) .
Бръквашв буксата с пинсета или тикваш парче проводник .
Но без товар (компютъра) напреженията е възможно да са малко различни от номиналните!
точно така е, зелено и черно и трябва да тръгне вентилатора.
- petarkolev
- Автомобил: Jetta II 1.8
- Двигател: RP
Понякога обаче има значение кой се дава на късо с черния. Аз едно захранване от Фуджицу Сименс го подкарах като свързах черен и сив, защото със зеления не тръгна.
- milmar
petarkolev написа:... свързах черен и сив, защото със зеления не тръгна.
Странно , сивото е за съвсем друго ....
- petarkolev
- Автомобил: Jetta II 1.8
- Двигател: RP
И аз останах учуден доста, но тръгна така със сивия. Може би има някаква заигравка производитела, защото работех в Сименс навремето и компирите идваха директно оттам, че може да е някаква серия особена за вътрешно ползване.
- Mihailov78
- Автомобил: T3 Caravelle
- Двигател: DG 1900cc Petrol
Този метод със зелената е универсален за всички стандартни комп. захранвания. Обаче за марковите машини, работата е сложна. Виждал съм една педя
захранваща букса на Делл, там паленето е по няколко признака и усет. 

- icemenn
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
колеги защо говорите зелен черен кажете кои пинове на буксата да окъси и готово.Не е станало щото вместо зелен е бил сив на същия пин.
Двата основни тип букси на захранването към дъното са
и при двете картинки цвета накабелите които трябва да се свържат са черен и зелен ,но по буксата може да се ориентирате ако не тръгне кой пин с кой трябва дасе свържи за съответната букса
при Букса v.1 най-често от захранването излиза още една букса която е с 4 пина(квадратна) Която се свързва на дъното.Това нещо при v.2 е вградено в самата букса.
Ето я и междинката за която говорих по горе

Двата основни тип букси на захранването към дъното са
и при двете картинки цвета накабелите които трябва да се свържат са черен и зелен ,но по буксата може да се ориентирате ако не тръгне кой пин с кой трябва дасе свържи за съответната букса
при Букса v.1 най-често от захранването излиза още една букса която е с 4 пина(квадратна) Която се свързва на дъното.Това нещо при v.2 е вградено в самата букса.
Ето я и междинката за която говорих по горе

- amikus
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Че всички сте ровили из гугъл да се направите на разбирачи е ясно ама какво става като се шунтират зелена жица и маса дали знае някой?
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
Аз без да знам ги окъсих тея двете, и ми изгоря мрежовата карта и биоса се ресетна. В сервиза ми сложиха лепенки на кутията, да не пипам повече. 

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
bobocamaro написа:Аз без да знам ги окъсих тея двете, и ми изгоря мрежовата карта и биоса се ресетна. В сервиза ми сложиха лепенки на кутията, да не пипам повече.
Е,аз не бих правил експерименти със включено към каквото и да е захранване,въпроса беше да се пробва такова преди да се слага на компа !
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”