Предимство при знак Б1 и Б2

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Кой е с предимство?

Синият автомобил
147
70%
Червеният автомобил
64
30%

Общо гласове: 211
Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Re: Предимство при знак Б1 и Б2

Мнениеот RANOPILE » Съб 14 май 2011 16:17

ЧЕТЕТЕ!!!
Има изписани 7 пълни страници, а вие виждате темата и без да поглеждате и ред започвате цялата дискусия водена с дни отначало! :не:

Потребителски аватар
Skruji
Автомобил: Golf 6 Variant
Двигател:

Мнениеот Skruji » Съб 14 май 2011 16:29

Barboukov написа:
Skruji написа:
steli написа:Правилото за дясностоящия не е ли при не регулирано кръстовище,а това е регулирано с пътни знаци :stll think:

Понятие нерегулирано кръстовище на практика не съществува. Кръстовището винаги е регулирано, било то и по правилото на дясностоящия.

Я пак :bowdown

Е как не съществува бре? Щом е нерегулирано, значи не е регулирано с пътни знаци, светофари, досадни регулировчици и т.н. Затова са решили на такива кръстовища дясностоящият да е с предимство в определени ситуации.

Пак, не пак, това е положението, на практика няма нерегулирани кръстовища, думата на практика е много. Винаги е регулирано по някакво правило. Ако е нерегулирано всеки трябва да си минава, както си реши. Това е меко казано недопустимо. Знам правилника отлично и за разлика от много други водачи съм си взел листовките с 0 грешки, ходил съм на теория, също съм ходил и на възстановяване на точки, с което не се гордея (препоръчвам на всеки да отиде, научават се неща, каквито не сте и подозирали).
Отдавна казах, че темата е изчерпана и аз спирам до тук.
Поздрави на всички.
:да:

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Нед 15 май 2011 6:26

Изображение
Незнам как да го разбирам, но тези 72% изглежда, че са си купили книжките...

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Нед 15 май 2011 11:44

RANOPILE написа:Изображение

За това със сигурност, но автора продължава да има само едно мнение.
И е влязъл веднъж след пускането на темата mhihi

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 15 май 2011 13:54

RANOPILE написа:Изображение

Преди 20 години търговията с книжки не беше толкова развита, освен това текста на знаците не беше толкова мъгляв и подобен спор щеше да е невъзможен. Щом имаш СТОП значи трябва да чакаш всички. Голяма част от тези 72% (и аз съм в тези проценти) са учили стария правилник, а той беше категоричен и ясен по този въпрос.
Единия знак беше: Спри! Осигури предимство! А другия просто предупреждаваше: Пресичане на път с предимство.
При такива текстове кой е с предимство според теб?
Правилото на дясностоящия важи само за нерегулирано кръстовище - такова на което няма регулировчик, светофар или пътни знаци.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 15 май 2011 14:09

ktamen написа:Правилото на дясностоящия важи само за нерегулирано кръстовище - такова на което няма регулировчик, светофар или пътни знаци.

Я вземи помисли пак, ако пътя с предимство си сменя направлението, и на другите две улици има знак стоп, дали пак не важи правилото за дясно стоящия! това не е нещо ново, аз съм взел книжка 96 г. и още тогава си го имаше правилото за дясно стоящия, при промяна на посоката на пътя с предимство, а да не говорим, че и тези които се движат по него също се ръководят от това правило!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 15 май 2011 14:22

Правилото на дясностоящия вероятно го има от сто години.
Дай ми пример за реално кръстовище където пътя с предимство си сменя направлението, а другите имат СТОПове.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 15 май 2011 15:02

ktamen написа:Правилото на дясностоящия вероятно го има от сто години.
Дай ми пример за реално кръстовище където пътя с предимство си сменя направлението, а другите имат СТОПове.

Е сега буквално за СТОПовете ли ще се хващаш? Дали единия има знак Б1 а другия Б2 няма значение, пак се ръководят от правилото за дясно стоящия!

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 15 май 2011 15:10

ivo_555 написа:

Дали единия има знак Б1 а другия Б2 няма значение....

Щом така мислиш.... :bishop Дано да не се срещаме някаде, че може да решиш че си десностоящ със знам стоп, а аз съл ти в ляво със знак пропусни движещите се по пътя с предимство и да решиш че аз трябва да те чакам :|

П.п А относно темата, СИНИЯТ автомобил е с предимство при тази ситуация!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 15 май 2011 15:22

Тези, които решават къде какви знаци да има не могат да ги слагат както им кефне (въпреки, че в БГ има доста такива примери) затова не мисля, че ще намериш такова кръстовище с два СТОПа. Гласувах в самото начало на темата, тогава още не подозирах, че знак Номер 1 и знак Номер 36 са вече Б1 и Б2(все ми се струва, че става въпрос за пасати, а не за знаци :Mr Green Fun ). След като разбрах за промените вече не съм толкова сигурен кой е с предимство и съм го написал в предишните си мнения.
Майка ми едно време беше "организатор движение" (тоест дето решава къде какъв знак трябва да има), аз изрично я питах за тази тема и тя незабавно каза, че този със СТОПа трябва да чака, тя обаче също като повечето шофьори все още си мисли, че знаците продължават да са Номер 1 и Номер 36.
Мисля, че новия правилник е неясен, иначе този спор нямаше да е възможен.
Сега видях, че сме градски. В Ямбол между болницата и поликлиниката има едно кръстовище само с един единствен Б1 и този знак е достатъчен за да е регулирано цялото кръстовище. Като карах курса инструкторът задължително прекарваше всички оттам за нагледен пример за регулирано кръстовище само с един знак.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 15 май 2011 16:56

my heart iS iCe написа:
ivo_555 написа:

Дали единия има знак Б1 а другия Б2 няма значение....

Щом така мислиш.... :bishop Дано да не се срещаме някаде, че може да решиш че си десностоящ със знам стоп, а аз съл ти в ляво със знак пропусни движещите се по пътя с предимство и да решиш че аз трябва да те чакам :|

П.п А относно темата, СИНИЯТ автомобил е с предимство при тази ситуация!

Колега, да не се обидиш, ама и ти си от 72та %! Аз при тази ситуация се водя от този члем от правилника:

Чл. 50. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като
път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни
да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
(2) Когато на кръстовище е указано, че пътят с предимство променя
направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от
правилата на чл. 48. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на
превозните средства, които не се намират на пътя с предимство.

А ЧЛЕН 48 гласи:

Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно
средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или
приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е
длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от
местоположението и посоката им на движение.

Колко по категорично трябва да ви се каже за да го разберете! Не знам колега, но при описаната от теб ситуация, когато и двамата сме на път без предимство, независимо че аз имам стоп, а ти пропусни движещите се по пътя с предимство, но аз съм ти ДЯСНО стоящ, ми по ЗАКОН аз съм с предимство пред теб колега! Вече се чудя аз ли да взема да отида и да си върна книжката, не знам!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 15 май 2011 17:00

Допускаме, че теоритично си прав иво_555. Но практиката показва съвсем други неща. Пожелавам ти да не се възползваш от предимството си, ако имаш знак СТОП пред теб и няма свидетели наоколо. Щото вероятно ще се наложи сам да оправяш ламарините на колата си, тъй като другата ще я поправи твоят застраховател... :beer

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 15 май 2011 17:05

Да и ти си прав, на теория е едно, но практика друго, да приемем че аз нямам стоп, а другия има - пропусни движещите се по пътя с предимство, така както е на този линк ПОСЛЕДНАТА картинка

http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_2_11

има цифри за реда на преминаване, отговора е ясен и категоричен! Да само на теория, защото на практика се оказва че 72 процента биха ми взели предимството, ако аз съм червения автомобил, и случайно имам Стоп! А може именно за да няма такива тълкувания за "полу-предимство" на картинката червения няма знак!
Прикачени файлове
R11P5.jpg

Последна промяна от ivo_555 на Нед 15 май 2011 17:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 15 май 2011 17:08

Ivo_555 Приятел, аз не се сърдя, просто съм изкарал шофьорската си книжка чрез изпит, и пред изпитващ. Но не е там работата, и Нито ти нито който и да било може да каже кой си е купил книжката! И не бъди толкова сигурен в твърденията си! Къде прочете че важди десностоящият при реголирано кръстовище? Само това не разбрах, въЙйЙ, тая България нови знаци измислиха, дано някой чужденец да не я опари, че тряя учи наш правилник когато идва :063:
До горното си мнение мислех че се шегуваш, или че си се объркал, ма стоя си цитат че при знак стоп и се падаш от дясно си с предимство, опазил ни господ mhihi
Нищо лично, не се сърди, но явно сме учили различни правилници :|

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 15 май 2011 17:11

Точно три поста по нагоре ти цитирах два члена от правилника, точно за това което питаш, аз чета, ти май не искаш!

(2) Когато на кръстовище е УКАЗАНО, че пътят с предимство променя
направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от
правилата на чл. 48. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на
превозните средства, които не се намират на пътя с предимство.

Понятието "УКАЗАНО", вероятно значи че има знаци, и кръстовището е регулирано!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”