Има изписани 7 пълни страници, а вие виждате темата и без да поглеждате и ред започвате цялата дискусия водена с дни отначало!
Предимство при знак Б1 и Б2
- RANOPILE
- Автомобил: VW Polo 2F
- Двигател: AAU 1994
Re: Предимство при знак Б1 и Б2
ЧЕТЕТЕ!!!
Има изписани 7 пълни страници, а вие виждате темата и без да поглеждате и ред започвате цялата дискусия водена с дни отначало!
- Skruji
- Автомобил: Golf 6 Variant
- Двигател:
Barboukov написа:Skruji написа:steli написа:Правилото за дясностоящия не е ли при не регулирано кръстовище,а това е регулирано с пътни знаци
Понятие нерегулирано кръстовище на практика не съществува. Кръстовището винаги е регулирано, било то и по правилото на дясностоящия.
Я пак![]()
Е как не съществува бре? Щом е нерегулирано, значи не е регулирано с пътни знаци, светофари, досадни регулировчици и т.н. Затова са решили на такива кръстовища дясностоящият да е с предимство в определени ситуации.
Пак, не пак, това е положението, на практика няма нерегулирани кръстовища, думата на практика е много. Винаги е регулирано по някакво правило. Ако е нерегулирано всеки трябва да си минава, както си реши. Това е меко казано недопустимо. Знам правилника отлично и за разлика от много други водачи съм си взел листовките с 0 грешки, ходил съм на теория, също съм ходил и на възстановяване на точки, с което не се гордея (препоръчвам на всеки да отиде, научават се неща, каквито не сте и подозирали).
Отдавна казах, че темата е изчерпана и аз спирам до тук.
Поздрави на всички.

- RANOPILE
- Автомобил: VW Polo 2F
- Двигател: AAU 1994

Незнам как да го разбирам, но тези 72% изглежда, че са си купили книжките...
RANOPILE написа:
За това със сигурност, но автора продължава да има само едно мнение.
И е влязъл веднъж след пускането на темата

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
RANOPILE написа:
Преди 20 години търговията с книжки не беше толкова развита, освен това текста на знаците не беше толкова мъгляв и подобен спор щеше да е невъзможен. Щом имаш СТОП значи трябва да чакаш всички. Голяма част от тези 72% (и аз съм в тези проценти) са учили стария правилник, а той беше категоричен и ясен по този въпрос.
Единия знак беше: Спри! Осигури предимство! А другия просто предупреждаваше: Пресичане на път с предимство.
При такива текстове кой е с предимство според теб?
Правилото на дясностоящия важи само за нерегулирано кръстовище - такова на което няма регулировчик, светофар или пътни знаци.
ktamen написа:Правилото на дясностоящия важи само за нерегулирано кръстовище - такова на което няма регулировчик, светофар или пътни знаци.
Я вземи помисли пак, ако пътя с предимство си сменя направлението, и на другите две улици има знак стоп, дали пак не важи правилото за дясно стоящия! това не е нещо ново, аз съм взел книжка 96 г. и още тогава си го имаше правилото за дясно стоящия, при промяна на посоката на пътя с предимство, а да не говорим, че и тези които се движат по него също се ръководят от това правило!
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Правилото на дясностоящия вероятно го има от сто години.
Дай ми пример за реално кръстовище където пътя с предимство си сменя направлението, а другите имат СТОПове.
Дай ми пример за реално кръстовище където пътя с предимство си сменя направлението, а другите имат СТОПове.
ktamen написа:Правилото на дясностоящия вероятно го има от сто години.
Е сега буквално за СТОПовете ли ще се хващаш? Дали единия има знак Б1 а другия Б2 няма значение, пак се ръководят от правилото за дясно стоящия!
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
ivo_555 написа:ktamen написа:Правилото на дясностоящия вероятно го има от сто години.
Дали единия има знак Б1 а другия Б2 няма значение....
Щом така мислиш....
Дано да не се срещаме някаде, че може да решиш че си десностоящ със знам стоп, а аз съл ти в ляво със знак пропусни движещите се по пътя с предимство и да решиш че аз трябва да те чакам П.п А относно темата, СИНИЯТ автомобил е с предимство при тази ситуация!
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Тези, които решават къде какви знаци да има не могат да ги слагат както им кефне (въпреки, че в БГ има доста такива примери) затова не мисля, че ще намериш такова кръстовище с два СТОПа. Гласувах в самото начало на темата, тогава още не подозирах, че знак Номер 1 и знак Номер 36 са вече Б1 и Б2(все ми се струва, че става въпрос за пасати, а не за знаци
). След като разбрах за промените вече не съм толкова сигурен кой е с предимство и съм го написал в предишните си мнения.
Майка ми едно време беше "организатор движение" (тоест дето решава къде какъв знак трябва да има), аз изрично я питах за тази тема и тя незабавно каза, че този със СТОПа трябва да чака, тя обаче също като повечето шофьори все още си мисли, че знаците продължават да са Номер 1 и Номер 36.
Мисля, че новия правилник е неясен, иначе този спор нямаше да е възможен.
Сега видях, че сме градски. В Ямбол между болницата и поликлиниката има едно кръстовище само с един единствен Б1 и този знак е достатъчен за да е регулирано цялото кръстовище. Като карах курса инструкторът задължително прекарваше всички оттам за нагледен пример за регулирано кръстовище само с един знак.
). След като разбрах за промените вече не съм толкова сигурен кой е с предимство и съм го написал в предишните си мнения. Майка ми едно време беше "организатор движение" (тоест дето решава къде какъв знак трябва да има), аз изрично я питах за тази тема и тя незабавно каза, че този със СТОПа трябва да чака, тя обаче също като повечето шофьори все още си мисли, че знаците продължават да са Номер 1 и Номер 36.
Мисля, че новия правилник е неясен, иначе този спор нямаше да е възможен.
Сега видях, че сме градски. В Ямбол между болницата и поликлиниката има едно кръстовище само с един единствен Б1 и този знак е достатъчен за да е регулирано цялото кръстовище. Като карах курса инструкторът задължително прекарваше всички оттам за нагледен пример за регулирано кръстовище само с един знак.
my heart iS iCe написа:ivo_555 написа:ktamen написа:Правилото на дясностоящия вероятно го има от сто години.
Дали единия има знак Б1 а другия Б2 няма значение....
Щом така мислиш....Дано да не се срещаме някаде, че може да решиш че си десностоящ със знам стоп, а аз съл ти в ляво със знак пропусни движещите се по пътя с предимство и да решиш че аз трябва да те чакам
![]()
П.п А относно темата, СИНИЯТ автомобил е с предимство при тази ситуация!
Колега, да не се обидиш, ама и ти си от 72та %! Аз при тази ситуация се водя от този члем от правилника:
Чл. 50. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като
път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни
да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
(2) Когато на кръстовище е указано, че пътят с предимство променя
направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от
правилата на чл. 48. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на
превозните средства, които не се намират на пътя с предимство.
А ЧЛЕН 48 гласи:
Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно
средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или
приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е
длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от
местоположението и посоката им на движение.
Колко по категорично трябва да ви се каже за да го разберете! Не знам колега, но при описаната от теб ситуация, когато и двамата сме на път без предимство, независимо че аз имам стоп, а ти пропусни движещите се по пътя с предимство, но аз съм ти ДЯСНО стоящ, ми по ЗАКОН аз съм с предимство пред теб колега! Вече се чудя аз ли да взема да отида и да си върна книжката, не знам!
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Допускаме, че теоритично си прав иво_555. Но практиката показва съвсем други неща. Пожелавам ти да не се възползваш от предимството си, ако имаш знак СТОП пред теб и няма свидетели наоколо. Щото вероятно ще се наложи сам да оправяш ламарините на колата си, тъй като другата ще я поправи твоят застраховател... 

Да и ти си прав, на теория е едно, но практика друго, да приемем че аз нямам стоп, а другия има - пропусни движещите се по пътя с предимство, така както е на този линк ПОСЛЕДНАТА картинка
http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_2_11
има цифри за реда на преминаване, отговора е ясен и категоричен! Да само на теория, защото на практика се оказва че 72 процента биха ми взели предимството, ако аз съм червения автомобил, и случайно имам Стоп! А може именно за да няма такива тълкувания за "полу-предимство" на картинката червения няма знак!
http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_2_11
има цифри за реда на преминаване, отговора е ясен и категоричен! Да само на теория, защото на практика се оказва че 72 процента биха ми взели предимството, ако аз съм червения автомобил, и случайно имам Стоп! А може именно за да няма такива тълкувания за "полу-предимство" на картинката червения няма знак!
Последна промяна от ivo_555 на Нед 15 май 2011 17:09, променено общо 1 път.
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Ivo_555 Приятел, аз не се сърдя, просто съм изкарал шофьорската си книжка чрез изпит, и пред изпитващ. Но не е там работата, и Нито ти нито който и да било може да каже кой си е купил книжката! И не бъди толкова сигурен в твърденията си! Къде прочете че важди десностоящият при реголирано кръстовище? Само това не разбрах, въЙйЙ, тая България нови знаци измислиха, дано някой чужденец да не я опари, че тряя учи наш правилник когато идва
До горното си мнение мислех че се шегуваш, или че си се объркал, ма стоя си цитат че при знак стоп и се падаш от дясно си с предимство, опазил ни господ
Нищо лично, не се сърди, но явно сме учили различни правилници
До горното си мнение мислех че се шегуваш, или че си се объркал, ма стоя си цитат че при знак стоп и се падаш от дясно си с предимство, опазил ни господ
Нищо лично, не се сърди, но явно сме учили различни правилници
Точно три поста по нагоре ти цитирах два члена от правилника, точно за това което питаш, аз чета, ти май не искаш!
(2) Когато на кръстовище е УКАЗАНО, че пътят с предимство променя
направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от
Понятието "УКАЗАНО", вероятно значи че има знаци, и кръстовището е регулирано!
(2) Когато на кръстовище е УКАЗАНО, че пътят с предимство променя
Понятието "УКАЗАНО", вероятно значи че има знаци, и кръстовището е регулирано!
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”