Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот bnick » Пон 02 яну 2012 19:55

stefan4o написа:Да, ама затова се препоръчва всеки сезон да се въртят... Предните отиват отзад и така :wink:

По схемата, някои гуми не стават. Моите са от тях...

bnick

Мнениеот bnick » Пон 02 яну 2012 19:56

hooligan_sk написа:Това е едно старо битуващо правило тип СБА от времето на ладите със задно... не е правилно обаче, спирането е фактор номер 1 за безопасност през зимата.

:063: Вземи поне прочети малко по въпроса, вместо да се изказваш толкова смело и грешно...

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 02 яну 2012 20:01

bnick написа:
stefan4o написа:Да, ама затова се препоръчва всеки сезон да се въртят... Предните отиват отзад и така :wink:

Не разбрах, в какъв смисъл не стават твоите?
Относно
Това е едно старо битуващо правило тип СБА от времето на ладите със задно... не е правилно обаче, спирането е фактор номер 1 за безопасност през зимата.

Съм абсолютно съгласен с удебеленото. Всички други фактори - да ти поднесе задница/предница на завой с еди си колко км/ч и други такива са на по-заден план. Лично мнение.

bnick

Мнениеот bnick » Пон 02 яну 2012 20:03

stefan4o написа:
bnick написа:

Не разбрах, в какъв смисъл не стават твоите?

Асиметрични, или с посока на въртене.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 02 яну 2012 20:05

Задна лява не става ли на мястото на предна лява?? Нали посоката си е пак същата, просто я слагаш отпред, а не от другата страна на колата.

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Пон 02 яну 2012 20:09

ChimeyJimmey написа:A пък аз мисля, че правилото е:

4 (четири) броя еднакви гуми, от добра марка, с добър грайфер и в добро състояние
Какво има за обсъждане повече... ? mhihi

Това е факт, аз винаги карам с еднакви гуми до4г макс и то от топ марките, много пъти съм се лишавал от др. неща, но не правя компромис дори с нови и "някакви" гуми ....
И тук говорим за крайно компромисен вариант .... Две летни и две зимни гуми а самоубийство, но много хора карат с две нови зимни и две стари пак зимни, или същата схема, но летни ....

И да попитам хората, малко по олегналите, да не се обидят на възрастни :beer Аз съм на 29г и досега не съм чул или прочел нещо от СБА ....Този съюз какво прави ...Да провеждат тестове,на гуми ..автомобили, видове задвижвания ...и много др.Има някакви центрове на СБА дето освен да ти изкривят фаровете др. не знаят ...Или "от СБА препоръчват използването на зимни гуми",ми то дори няма закон за това ....смешна история ... Може в онези минали години да е било по-различно и затова питам :D

bnick

Мнениеот bnick » Пон 02 яну 2012 20:10

stefan4o написа:Задна лява не става ли на мястото на предна лява?? Нали посоката си е пак същата, просто я слагаш отпред, а не от другата страна на колата.

Така става, но схемата на смяна е друга. Затова написах по-схемата :beer

Quottzot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Quottzot » Пон 02 яну 2012 22:45

17" Dunlop WinterSport -този сезон им е първи- Не съм сигурен дали това е точното име, но гумите са върха, колата се държи стабилно и не поднася в завои с по-висока скорост. Спирачният път е добър и шума по-чист асфалт е нисък.
Много добри гуми. :applause:

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пон 02 яну 2012 23:57

правилото е 4 нови по възможност еднакви зимни гуми. Ако имаш 2х2 различни,по хубавите се слагат отзад! Защото като тръгнеш е важно да стигнеш и то с предницата напред.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 03 яну 2012 9:26

bnick написа:
hooligan_sk написа:Това е едно старо битуващо правило тип СБА от времето на ладите със задно... не е правилно обаче, спирането е фактор номер 1 за безопасност през зимата.

:063: Вземи поне прочети малко по въпроса, вместо да се изказваш толкова смело и грешно...

А ти и останалите... стига вярвахте на всичко от Ауто билд... имат си попадения, но имат и много глупости като тази :да:

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Вто 03 яну 2012 12:18

Съжелявам, че и аз ще допринеса за отклонението от основната тема, но реших да споделя и моето мнение по горезаформилият се дебат.
Аз не съм чел и не знам какво пише в "авторитетните" западни издания, но не мога да се съглася, че зимните или просто по-читавите гуми трябва да се слагат на задният мост, незвисимо от задвижването на колата. Това ми мнение не е просто ей така, да си чеша пръстите по клавиатурата, а е на базата на натрупан опит (само 12 години е, но пак е нещо). За мен е по важно да можеш да спираш, да насочваш колата при влизане в завй, а пък и да тръгваш, по един сигурен начин. Стабилността на задницата се осигурява, чрез по-внимателно влизнае в завоя, чрез редуциране на скорост и подходяща треактория, но за да постигнеш това ти трябва стабилна предница. Предишната ми кола (опел кадет), я карах няколко години с някакви полски четирисезонни гуми - пълни пласмасатри (и това ако е гума, аз съм трамвай), за тези годин ми се е случвало само веднъж да ми тръгне задицата и макар да беше с 60 км/ч. и колата да занесе доста здраво (тръгна с вратите на пред) успях доста бързо и лено да я овладея и да си прогължа по пътя. За сметка на това ми се е случвало 2-3 пъти, да ми изтървът предните гуми и то при скорости 25-30 км/ч. и въпреки ниската скорос, колата няма овладяване, каквото и да првиш просто си безпомощен като пътник на задната седала, седиш и се чудиш каде (в какво/в кой) ще се спреш. За това ако трябва да избирам, предпочитам да съм със стабилна предница (при автомобил с предно задвижване де), пък за задната ос ако си с кофити гуми просто трябва да си по - внимателен, а не да караш като камикадзе.
Сори за ужасно дългият пост :oops:

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Вто 03 яну 2012 19:59

Това отклонение е добра добавка в тема за гуми според мен!
Аз също имам опит с различни коли, повечето дори 4х4 + джипове и офроуд, напрактика съм никой за да заявявам каквото и да било, но практиката ми е показала, че задните гуми са много важни като сцепление ....Дори в гората ....
А и издания като Топ Гиър, Ауто билд,Пета предавка, тестовете ADAC , мнения на рали пилоти, и ред още извания и авторитети ...еми не мога да кажа не, те лъжат ....Ние в БГ сме много прецакани откъм народопсихология, дори и за това...Да не навлизаме че наистина сме за др. форум...
Най простото нещо, ако се интересувате по-издълбоко от F1, спорт, в който сцеплението е всичко +аеродинамика, но ви насочвам вниманието върху сцеплението, ще видите че си позволяват да слагат карани предни гуми+нови задни, защото презавиването е огромен проблем.Те дори имат задни аеродинамични елемнти, с които си помагат да увеличат сцеплението, а ни е и това нямаме.Укротяването на задната ос е проблем за всеки авто производител.Не случайно споменах за всеизвестният Лосов тест...А F1 е спорт на космически години от нашите каляски..некои маркови хах :beer

Нека модераторите направят такава тема, ако искат, не само за пръскалки и техните снимки ....

Потребителски аватар
markovgolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот markovgolf » Вто 03 яну 2012 20:15

Здравейте и Честита Нова Година

Първо за спора къде да се сложат по хубавите гуми моето мнение НЕ Е МИРОДАВНО е ,че незвисимо дали колата е с предно предаване или със задно хубавите независимо зимата или лятото трябва да са отпред.Може да попитате и най - добре ще ви отговорят в BMV форума .Защото ако ви поднесе предницата или презвие ,недозавие да не говорим ако не спре :banghead: .МАМАТА СИ Е ....

А сега по същество.Имам два автомобила ,единият с (предно предаване) ползвам само за да ходя на работа по четири километра и осесем светофара в едната посока .Не съм състезател и карам разумно (ЗИМАТА ) :lol: .
От пред е с две нови LASSA SNOWAYS ERA 185/65/14 -100лв. за брой .Не мога да ги похваля кой знае колко но за парите си и за моите нужди съм доволен.
+ Много здрава гума с изключително здрав борд.
+ За човек който не кара много може да ги ползва като всесезонни.
- На мокро сутрин превъртат.
- Доста са тежки и корави.
От зад е с две летни :oops:
Не си мислете че съм стиснат за летните гуми дадох над 800 лв.просто няма смисъл от този разход в моя случай.

На другата която ползваме за семейна и жената ходи на работа с нея (на година навъртаме около 30000км.от които около 10000км.през зимата).
Vredestein Snowtrac 3 - Втора зима им е на колата.
+ Доста добра гума на мокро и в киша.
+ На дълбок сняг се справят доста добре.
- При по топло време при току що завалял дъжд трябва да се внимава или да разчитате на АВS при спиране.

bnick

Мнениеот bnick » Вто 03 яну 2012 20:37

На мен ми се е въртяла задницата на една трамвайна линия, оттогава и аз съм на мнение, че задните са по-важни. Особено на по лека кола или такава с доста по-голямо тегло на предната ос :beer

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Вто 03 яну 2012 20:44

А не мислите ли, че при кола с предно задвижване евентуално леко по-износени гуми отпред в сравнение с задните, се компенсира от тежестта на двигателя!Т.е. където е по-лека колата гумите да са по-нови.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”