Stoyanov_Vw написа:Здравейте, колеги! Търся съвет относно колата, която скоро закупих. Става въпрос за VW Vento 1.9 TDI края на 1997 с климатик. Климатика за сега не се използва тъй като има спукан маркуч и фреона е изтекъл, но въпреки това имам подозрения, че колата докарва разход от 6/7л. на 100км.Струва ми се прекалено много за това ако някой може да ме посъветва има ли начин и как може да се намали разхода? Благодаря предварително!
stefan4o написа:Stoyanov_Vw написа:Здравейте, колеги! Търся съвет относно колата, която скоро закупих. Става въпрос за VW Vento 1.9 TDI края на 1997 с климатик. Климатика за сега не се използва тъй като има спукан маркуч и фреона е изтекъл, но въпреки това имам подозрения, че колата докарва разход от 6/7л. на 100км.Струва ми се прекалено много за това ако някой може да ме посъветва има ли начин и как може да се намали разхода? Благодаря предварително!
А как реши, че гори толкова? Как го засече? Или на усет? Щото ако е последното - звучи абсурдно малко
Благовест написа:Не се ли научихте,че ТДИ НЕ гори 5/100 в града!
genata82 написа:Ами прави са колегите - така разход не се засича, пълниш резервоара до горе и минаваш даден пробег, после пълниш пак и смяташ. Даже за по-точно може да го направиш 2-3 пъти.
А функцията на интеркулера (междинен охладител за въздух) е да охлажда въздуха, който се е загрял при преминаване през турбото. А защо да го охлажда - ами защото охладения въздух има по-малък обем и от там имаш повече въздух в цилиндъра. А според дна формулка още от рускит учебници - повечето въздух, изисква повече гориво, т.е. реално погледнато порцията на гориво е по-голяма при тди в сравнение с чист дизел например. Идята е, че тук много по-бързо се постига зададения въртящ момент, а и има значение за по-добро изгаряне на горивото, оттам еконормите.
Ама темата е много широка, потърси с търсчаката и тук има писано
red.devilll написа:Благовест написа:Не се ли научихте,че ТДИ НЕ гори 5/100 в града!
Golf_Blade написа:Никое ТДИ не гори 5 в града.......само СДИ с 50 може да ти докара този разход,което малко ме съмнява...
Jetta Sport написа:карах леко с 90 понеже ми се спеше и ми харчеше 4/4.3л на 100.
Върни се в “Дизелови агрегати”
Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 25 госта