Висок разход Vento 1.9 TDI

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Stoyanov_Vw
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: 1.9 TDI AHF

Висок разход Vento 1.9 TDI

Мнениеот Stoyanov_Vw » Чет 07 юни 2012 10:41

Здравейте, колеги! Търся съвет относно колата, която скоро закупих. Става въпрос за VW Vento 1.9 TDI края на 1997 с климатик. Климатика за сега не се използва тъй като има спукан маркуч и фреона е изтекъл, но въпреки това имам подозрения, че колата докарва разход от 6/7л. на 100км. scare Струва ми се прекалено много за това ако някой може да ме посъветва има ли начин и как може да се намали разхода? Благодаря предварително! :bowdown

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Re: Висок разход Vento 1.9 TDI

Мнениеот genata82 » Чет 07 юни 2012 12:31

Това разход къде колега - в града, извън или смесено? Ако е в града е повече от добре. Моето ТДИ гори между 8 и 8,5 градско (в зависимост от града mhihi ) с постоянно включен климатроник.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 07 юни 2012 12:34

Stoyanov_Vw написа:Здравейте, колеги! Търся съвет относно колата, която скоро закупих. Става въпрос за VW Vento 1.9 TDI края на 1997 с климатик. Климатика за сега не се използва тъй като има спукан маркуч и фреона е изтекъл, но въпреки това имам подозрения, че колата докарва разход от 6/7л. на 100км. scare Струва ми се прекалено много за това ако някой може да ме посъветва има ли начин и как може да се намали разхода? Благодаря предварително! :bowdown

А как реши, че гори толкова? Как го засече? Или на усет? Щото ако е последното - звучи абсурдно малко :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Чет 07 юни 2012 12:34

Не се ли научихте,че ТДИ НЕ гори 5/100 в града!

Потребителски аватар
Stoyanov_Vw

Мнениеот Stoyanov_Vw » Чет 07 юни 2012 13:21

stefan4o написа:
Stoyanov_Vw написа:Здравейте, колеги! Търся съвет относно колата, която скоро закупих. Става въпрос за VW Vento 1.9 TDI края на 1997 с климатик. Климатика за сега не се използва тъй като има спукан маркуч и фреона е изтекъл, но въпреки това имам подозрения, че колата докарва разход от 6/7л. на 100км. scare Струва ми се прекалено много за това ако някой може да ме посъветва има ли начин и как може да се намали разхода? Благодаря предварително! :bowdown

А как реши, че гори толкова? Как го засече? Или на усет? Щото ако е последното - звучи абсурдно малко :Mr Green Fun

Все още предполагам, не съм на 100% сигурен, но според стрелката на горивото е така.

Нали точно т'ва е една от функциите на интерколера.. Да намали разхода от турбото или аз се буркам много? Пояснете моля

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Пет 08 юни 2012 0:08

Научете се да засичате колите и тогава пускайте теми за разход.Разход се засича пълно пълно и не за 100 км ,а колкото може повече изминати километри за да бъде по-точен.По стрелка и по борд на дадени колеги им горят 3-3,4 на 100км

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Пет 08 юни 2012 0:08

Благовест написа:Не се ли научихте,че ТДИ НЕ гори 5/100 в града!

:да:

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот genata82 » Пет 08 юни 2012 6:30

Ами прави са колегите - така разход не се засича, пълниш резервоара до горе и минаваш даден пробег, после пълниш пак и смяташ. Даже за по-точно може да го направиш 2-3 пъти.
А функцията на интеркулера (междинен охладител за въздух) е да охлажда въздуха, който се е загрял при преминаване през турбото. А защо да го охлажда - ами защото охладения въздух има по-малък обем и от там имаш повече въздух в цилиндъра. А според дна формулка още от рускит учебници - повечето въздух, изисква повече гориво, т.е. реално погледнато порцията на гориво е по-голяма при тди в сравнение с чист дизел например. Идята е, че тук много по-бързо се постига зададения въртящ момент, а и има значение за по-добро изгаряне на горивото, оттам еконормите.

Ама темата е много широка, потърси с търсчаката и тук има писано :да:

Потребителски аватар
Stoyanov_Vw

Мнениеот Stoyanov_Vw » Пет 08 юни 2012 16:08

genata82 написа:Ами прави са колегите - така разход не се засича, пълниш резервоара до горе и минаваш даден пробег, после пълниш пак и смяташ. Даже за по-точно може да го направиш 2-3 пъти.
А функцията на интеркулера (междинен охладител за въздух) е да охлажда въздуха, който се е загрял при преминаване през турбото. А защо да го охлажда - ами защото охладения въздух има по-малък обем и от там имаш повече въздух в цилиндъра. А според дна формулка още от рускит учебници - повечето въздух, изисква повече гориво, т.е. реално погледнато порцията на гориво е по-голяма при тди в сравнение с чист дизел например. Идята е, че тук много по-бързо се постига зададения въртящ момент, а и има значение за по-добро изгаряне на горивото, оттам еконормите.

Ама темата е много широка, потърси с търсчаката и тук има писано :да:

Благодаря, че обясни, а не се нахвърли както другите :beer

Потребителски аватар
Golf_Blade
Автомобил: 1996- BMW 316 Compact
Двигател: M43B16

Мнениеот Golf_Blade » Нед 10 юни 2012 20:03

red.devilll написа:
Благовест написа:Не се ли научихте,че ТДИ НЕ гори 5/100 в града!

:да:

Ееее как бе....моята ибиза къде е 1060кг със 110коня мотор и дават 6.6 от завода...предполагам че ако влезе в ръцете на някой икономичен колега,ще подобри заводския гореж...да го свали до 5.5/5,че може и на 4 да падне градско...а извънградско да не говорим под 3 литра.

Никое ТДИ не гори 5 в града.......само СДИ с 50 може да ти докара този разход,което малко ме съмнява... :dummy:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 10 юни 2012 20:04

Golf_Blade написа:Никое ТДИ не гори 5 в града.......само СДИ с 50 може да ти докара този разход,което малко ме съмнява... :dummy:

А, бъркаш. Питай някой твой колега-дизелджия да ти каже mhihi Аз не съм чул на някой да му гори над 5.5 градско, били много икономични. Примерно питай joker колко му гори неговата Мк4 mhihi
Най-интересното е, че голяма част от потенциалните купувачи се връзват за тоя разход и после се започва с темите, особено като дойде зимата е голям фън да четеш дизеловия раздел :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Special mk3
Автомобил: Vw Golf Mk3
Двигател: TDI
Контакти:

Мнениеот Special mk3 » Нед 10 юни 2012 20:13

моето ТДИ харчи 5 или 5.5 градско като си я карам нормално когато съм изнервен макс 6 по борд компютър толкова показва и по горивото като зареждам е така.Май месец ходих до Враца карах леко с 90 понеже ми се спеше и ми харчеше 4/4.3л на 100.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 10 юни 2012 20:56

Jetta Sport написа:карах леко с 90 понеже ми се спеше и ми харчеше 4/4.3л на 100.

Викаш ако не ти се спеше, щеше да харчи 2 на 100 facepalm Майтапа на страна, но колегата пуснал темата, явно създава интриги само! Кола не се засича по стрелка, защото на горник стрелката показва по-малко гориво а на долник повече, и така неможеш да прецениш колко е изразходила! Колегите по-горе са ти казали как се засича, направи го и ще видиш че е по-икономична mhihi

Върни се в “Дизелови агрегати”