То зависи и от релето, де, ама за целта по-правилно е да се ползва транзистор в 'ключов режим'
RPM - Jetta2 - Вдигане на оборотите.
- radotom
- Модератор

- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: RPM при студен двигател (Jetta2) тестване на байпаса?
Релетата са бавнички за подобни предназначения
То зависи и от релето, де, ама за целта по-правилно е да се ползва транзистор в 'ключов режим'
Релето е от евтините, а като го слушам байпаса, щрака доста на често. Може би 2-3 пъти в секунда?
Как изглежда този транзистор и как се връзва?
Как изглежда този транзистор и как се връзва?
Мога ли да сложа предпазител на байпаса и колко ампера трябва да е?
- radotom
- Модератор

x15 написа:Как изглежда този транзистор и как се връзва?
'ноо сорри, не съм видял въпроса
Би трябвало да изглежда така:

Транзистора 2N3055 задължително трябва да е на алуминиев или меден радиатор, по-далеч от изпускателния колектор и/или радиатора на охлаждането.
По принцип клапана го дават да е между 2 и 10 Ома, приел съм, че е 4
А сега моля някой да ме провери, че вече близо 10 години не съм хващал поялник от към правилния край!
Как точно се връзва този диод (не разбирам много-много от електроника)
освен 2N3055 гледам има и др елементи на схемата. Диода минусът ли къса или +сът?
- radotom
- Модератор

Изглежда някой ме е допълвал на ЛС, защото да - забравил съм диод в обратна посока на клапана
Там, където е "валве"-то трябва да има диод в обратна посока, който да гаси самоиндуцираното напрежение.
А иначе клапана се упрявлява спрямо минус. Има постоянен плюс и контролера реже масата. В случая това трябва да го прави мощния транзистор 2N3055.
Предходния транзистор BD140 служи да не се промени поляритета на сигнала - ако беше само 2N-а - когато контролера подаде сигнал за затваряне на клапана той щеше да отваря и обратно. За това е необходим втори транзистор.
Там, където е "валве"-то трябва да има диод в обратна посока, който да гаси самоиндуцираното напрежение.
А иначе клапана се упрявлява спрямо минус. Има постоянен плюс и контролера реже масата. В случая това трябва да го прави мощния транзистор 2N3055.
Предходния транзистор BD140 служи да не се промени поляритета на сигнала - ако беше само 2N-а - когато контролера подаде сигнал за затваряне на клапана той щеше да отваря и обратно. За това е необходим втори транзистор.
- radotom
- Модератор

Можеш, разбира се!
Не е глупава идеята, просто не е достатъчно сигурна.
Не е глупава идеята, просто не е достатъчно сигурна.
- radotom
- Модератор

Под 10А.
Пробвай първо с 5А, ако се окаже, че твоя клапан е по-нискоомен и гори - 7.5А (мисля - това бяха стандартните стойности
)
Пробвай първо с 5А, ако се окаже, че твоя клапан е по-нискоомен и гори - 7.5А (мисля - това бяха стандартните стойности
Благодаря,
тръгнах аз да махам релето и докато си играх с това се оказа че проблема не бил в него
Като откачих номер 4 на схемата по долу и оборотите се нормализираха??? което няма никакъв смисъл
защото номер 4 е просто маса, същата която идва и от компа и на която и опънах една допълнителна жичка (№4) хей така за всеки случай да се не претовари компа ????

тръгнах аз да махам релето и докато си играх с това се оказа че проблема не бил в него
Като откачих номер 4 на схемата по долу и оборотите се нормализираха??? което няма никакъв смисъл
защото номер 4 е просто маса, същата която идва и от компа и на която и опънах една допълнителна жичка (№4) хей така за всеки случай да се не претовари компа ????
Re: RPM при студен двигател (Jetta2) - Вибрации на светофар?
С релето оборотите се оправиха (стоят на 850-900),
Но все така вибрира силно когато е на светофар и пали трудно - с доста помпане на газта?
Какво друго да гледам?
Но все така вибрира силно когато е на светофар и пали трудно - с доста помпане на газта?
Какво друго да гледам?
Re: RPM при студен двигател (Jetta2) - Вибрации на светофар?
А забрвих да спомена че като паля все още излиза огромен облак черен дим от аспуха.
Какво друго регулира оборотите на скорост (колата е автоматик).
Ако трябва да раздробим процеса на колата и трябват бензин, въздух и искра.
- Свещите ги проверих и регулирах (надявам се тоците са добре и вадят добра искра) Това как се тества?
- Въздуха - смених филтъра, дросела го почистих, байпаса уж работи.
- Бензин - за него си нямам и на идея как е
филтъра го сменях преди 30тина хил. километъра.
Какво друго регулира оборотите на скорост (колата е автоматик).
Ако трябва да раздробим процеса на колата и трябват бензин, въздух и искра.
- Свещите ги проверих и регулирах (надявам се тоците са добре и вадят добра искра) Това как се тества?
- Въздуха - смених филтъра, дросела го почистих, байпаса уж работи.
- Бензин - за него си нямам и на идея как е
Re: RPM - Jetta2 - Вдигане на оборотите.
Сега като се загледах се оказа че всъщност оборотите на скоост са 750-800. Как да ги вдигна до 850-950? Оборотите на празен ход ги оправих.
Re: RPM - Jetta2 - Вдигане на оборотите.
Като се подава газ какво точно се случва?
Жилото на газта като отвори повече дросела само повече въздух ли влиза?
Екуто на колата ли решава колко бензин да пусне в зависимост от количеството въздух или има механична връзка с дросела и педала?
Жилото на газта като отвори повече дросела само повече въздух ли влиза?
Екуто на колата ли решава колко бензин да пусне в зависимост от количеството въздух или има механична връзка с дросела и педала?
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”