Търся съвети за Пасат б3

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Re: Търся съвети за Пасат б3

Мнениеот pe6kata » Нед 04 мар 2012 23:42

zfa159 написа:...защото тръгваш да изпреварваш камион и го изпреварваш 10 минути,а през това време 3 БМВ-та и 5 Мерцедес-а ти седят на бронята и те чакат,да изпревариш...иначе най-идеалния е 1.9 ТДИ 110 коня,ама при B3 го няма...).иначе ако харесвах В4 като дизайн,щях да карам В4-ка 1.9 ТДИ 110 коня и да си хвърча с нея безгрижно :)
:beer

Не не..
най-дорбия мотор за Б3 е VR6
има го оригинално, нямаш проблем с изпреварването...
Проблем обаче пак създават мерцедесите и бмв-тата, масовите... почват да ти се пречкат, седиш им на бронята и с досада чакаш да изпреварятт :lol:

Какво ти пречи да си качиш тди 110 на б3-ката ?

зачекнали сте кутиите, с нещо да помогна :mrgreen:

сложи ли се много дълга кутия, топ спиида пада на последната предавка понякога като мотора е по-слаб. Дори оригинално на доста фв от 90-те години дават макс. скорост да се достига при 4-та предавка, а не на 5-та.
Една от колите ми беше така оригинално- на 4-та и 5-та вървеше с едни километри. На колата почва да не и достига въртящ момент при дълги предавки (за последна предавка и макс скорост говоря) и по-късата е предимство, понеже мотора може да не е в състояние да генерира повече въртящ момент, но да направи обороти, които кутията да ги трансформира във въртящ момент към колелата и оттам да вдигне по-голяма скорост, ако при същите условия се сложи примерно чувствително по-дълга 5-та

нещата са сложни, зависи от разпределението на въртящия момент и какво точно се случва с него при тия високите обороти. общо взето една и съща кола би развивала близки максимални скорости независимо от кутията,(не визирам толкова къси, че да му свършат оборотите естествено)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 04 мар 2012 23:45

Пешка, благодаря ти за включването. В общи линии и аз като теб съм на мнение, че съществена разлика няма да има с различните кутии, ако те разбира се, са предвидени за тоя тип двигател. Още някой трябва ли да се включи или тези бяха достатъчни?
нещата са сложни, зависи от разпределението на въртящия момент и какво точно се случва с него при тия високите обороти. общо взето една и съща кола би развивала близки максимални скорости независимо от кутията,(не визирам толкова къси, че да му свършат оборотите естествено)

Това казвах и аз, ама явно пак не го обясних добре. Е, поне опитах. Който разбрал - разбрал :lol:

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Нед 04 мар 2012 23:56

и понеже съм джентълмен,абсолютно всичко изписано тук е вярно.въпреки че кутиите не се споменават и някой не иска да си признае,те участват активно в скоростното образуване и ускорение.Стефанчо го каня за приятел но искам да уточним нещо важно.Защо след като първо се показаха документи,че моя двигател го дават да върви с 173км и няма как да са повече,после ми се каза че не ми е в ред кутията видиш ли,щото вдигам 180?Има тук голямо противоречие...
Колкото до Б3 и Б4 съм забелязал големи разлики в отчитанията на таблото.Смея да твърдя,че б4 абсолютно точно отчита всичко,включая и гориво,докато на Б3 съм сменил 3 табла само заради разлика в скороста и трите лъжеха...
и да добавя,че отначалото на темата си визирам късите кутии естествено,няма да правя изключения за да доказвам нещо друго при положение че говоря за себе си.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 05 мар 2012 0:04

Iezekil написа:и понеже съм джентълмен,абсолютно всичко изписано тук е вярно.въпреки че кутиите не се споменават и някой не иска да си признае,те участват активно в скоростното образуване и ускорение.Стефанчо го каня за приятел но искам да уточним нещо важно.Защо след като първо се показаха документи,че моя двигател го дават да върви с 173км и няма как да са повече,после ми се каза че не ми е в ред кутията видиш ли,щото вдигам 180?Има тук голямо противоречие...
Колкото до Б3 и Б4 съм забелязал големи разлики в отчитанията на таблото.Смея да твърдя,че б4 абсолютно точно отчита всичко,включая и гориво,докато на Б3 съм сменил 3 табла само заради разлика в скороста и трите лъжеха...

Аз нещо може и да не съм разбрал, но ти твърдеше за 7000 оборота и 180 км/ч.
Ето как изглежда твоята кутия сметната с калкулатор от нета:

И на теория и на практика зависимоста е огромна.Моя АБС мотор с моята кутия вдига 180 и двигатела има тяга,но няма обороти за повече,на 180 -7000 об/мин.

Аз както и да смятах не успях да ги докарам 180 км/ч при тия обороти с никоя кутия, дори и с посочената от теб, като монтирана на колата ти.
Това за документите и 173 км/ч е теоритично при еди_си_какви_условия. Ако тези условия се спазят (което няма как да стане) може цифрата да е много близка до посочената от производителя без оглед дали кутията ти е с диференциал 3.94, 3.6х, 3.18 и т.н. Затова хората са ги драснали тези формулки, по които всеки може да добие представа на теория колко са възможностите на автомобила му. Това, че някой вдигнал по тахо 200 км/ч (а реално се е движил със 180) или друг не ги е постигнал не променя факта, че в колата има мотор с мощност 90 к.с. на вала, и еди си колко нютон метра.
Относно таблото на Б3 - е с жило аналоговия вариант. При Б4 не съм на 100% сигурен как се задвижва скоростомера при аналоговото табло, но ако е пак с жило можеш да си почти сигурен, че е толкоз вярно, колкото и на Б3. Ако си разглобявал такова табло и си виждал устройството му ще се съгласиш, че е възможно да дава доста големи отклонения, които се дължат на дългогодишната му работа (дори и като ново не е работило с голяма точност, междувпрочем).
Аз ти казвам и съм почти сигурен, че и да сложиш по-"дълга" кутия на колата си разликата в макс.скорост ще е толкоз минимална, че ще те хване яд дето си се блъскал да я сменяш. Ама не искаш да го сгрееш :banghead: Затова най-добре опитай - смени си СК вдигни пак 180-185 на 5-та и пак ела да си подраскаме mhihi
Ако имаш за цел икономия на извънградско - тогава съм съгласен за по-"дълга" кутия, въпреки, че пак е до стил на шофиране, но в общи линии на теория би следвало колата да е една идея по-икономична с малко по-дълги скорости.
Прикачени файлове
sss.jpg

Последна промяна от stefan4o на Пон 05 мар 2012 0:24, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Пон 05 мар 2012 0:10

1,8 има по-хубав данък и малко по изгодна ГО
2,0 има по-добър вървеж, малко по-добър разход извънградско.

Останалото е до състояние на конкретния екземпляр, критерии за търсене на автомобила.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 05 мар 2012 0:22

фактите са такива каквито ги изложих.Вярвам на таблото си/очите си/,по реално ми звучи моя котурник да е с 180 отколкото с 220,още повече че кутията наистина е по къса от останалите.Ти самия каза,че ще станш трамвай ако такъв мотор вдигне 220.Значи си прав,няма как да вдигне/въпреки снимковия материал/.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 05 мар 2012 0:25

Обаче продължаваш да упорстваш... оставям те, няма смисъл да се напъвам повече :beer
Ти освен снимковия материал чете ли текста? Нещо за вал от 2Е или засичане с ГПС и реални 201км/ч (но не се знае колко е било равно, Стефан няма закачен нивелир на колата си, за да е 100% сигурен) да ти се видя? :lol:

Последна промяна от stefan4o на Пон 05 мар 2012 0:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пон 05 мар 2012 0:26

не същесвтува предавателна кутия от 02а, която при нормалните гуми да прави 180 при 7000 на 5-та предавка.
дори най-късия диф 4.25 и най-късата 5-та 0.837 биха дали 217км/ч :!:

максималната скорост, когато колата е една и съща, за да повишиш максималната скорост с 10%, трябва да увеличиш мощността с 30%

към колегата, не вързвай макс спийда с обороти или ускорение. Мотора генеррира мощност, преодолява съпротивлението и ускорява, докато в един момент неможе повече и това е максимума му.

като се знае челното съпротивление, мощността и теглото, може да се каже приблизителата максимална скорост която би имал автомобила

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 05 мар 2012 0:52

stefan4o написа:Обаче продължаваш да упорстваш... оставям те, няма смисъл да се напъвам повече :beer
Ти освен снимковия материал чете ли текста? Нещо за вал от 2Е или засичане с ГПС и реални 201км/ч (но не се знае колко е било равно, Стефан няма закачен нивелир на колата си, за да е 100% сигурен) да ти се видя? :lol:

А ти за какво точно спориш че вече не знам?То ясно че по гръб не падаш,ама какво точно искаш да кажа?
Човека вдигнал 200 с вал от 2Е? Ами нормално е значи,аз вдигам 180
Нямало такава кутия,кужуха бил само...?Ми хубу,не е CGX, CEW е.
Прав си,при мен и съпротивлението е повече понеже съм квадратен.Спора го печелиш, :beer

Потребителски аватар
I4o_naskov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот I4o_naskov » Пон 05 мар 2012 7:41

Голям спор се заформи пак mhihi Да кажа и аз като карах моя б4 1.8 моно на газ и бензин колата вървеше и най-хубавото нещо и бяха късите скорости,можех на 5-та да карам с 50-60км/ч.Като максимална скорост съм вдигъл 170км на около 4800об. не ми се натискаше повече че знам ли :screwy ,но пък що да не дигне и повече,зависи от надолнището :mrgreen: Според мен този мотор не е направен за такива скорости,ако искаш да караш с 200 си вземи 2.8 ВР6 :horror:

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Пон 05 мар 2012 10:24

Стандартен завършек на тема, касаеща сравнение на автомобили :012:

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пон 05 мар 2012 11:06

Iezekil написа:фактите са такива каквито ги изложих.Вярвам на таблото си/очите си/...

там е проблема.
сметките са ти верни, но анализите грешни. И незнам що търсиш грешка в смектите си, в моите, както и в готовите калкулатори, при положение че излиза едно и също, вместо да помислиш, дали аджеба това което виждаш трябва да му вярваш.

Ако при 100км/ч оборотомера показва 3000, за да "сметнеш" при 200, просто умножаваш всичко по 2, демек 200-> 6000
за 50км/ч делиш на 2 -> 1500об

Логиката си се губи, там е проблема, както и че отказваш да приемеш това което ти се обяснява, а в същото време и питаш.

както в няколко лични ти писах, просто таблото/оборотомера те лъже.

има два варианта, щото сега въобще не се знае каква е реалната скорост и няма как да се знае

1- гпс
2- измерване на реалните обороти

имаш ли едната стойност, ще се сметне и другата, необходима е една от двете

petiop
Автомобил: Пасат
Двигател: AVF 2003г 4х4

Мнениеот petiop » Пон 05 мар 2012 17:00

Аз карам В4 седан 1,8 ABS и тегля каравана /1150кг/ и лодка на багажника и смея да твърдя че колата се справя,да няма спор че 2Е върви повече но за нормално каране и 1,8 е добре. Според мен избери по-запазената :beer

Потребителски аватар
djfunnyman
Автомобил: passat 1.8i 79kw
Двигател: PF 1988

Мнениеот djfunnyman » Сря 15 авг 2012 2:38

аз карам б3 седан 1.8i 107коня и е стрела когато съм сам в колата но ако се натовари и 4 човека и се усеща че се пъни по баирите според мен за това купе трябва да е 2000 кубика поне 115 коня дали е верен моя километраж не знам но при 3000 оборота съм на 130 на 5-та предавка километража ми е до 240 и стрелката на километража сочи право нагоре и си мисля че трябва да е изчислена така да е права стрелката и да е на 3000 оборота до колкото знам за бензинов двигател най добре работи на 3000 оборота

Последна промяна от djfunnyman на Чет 16 авг 2012 17:21, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 16 авг 2012 9:17

djfunnyman написа:аз карам б3 седан 1.8i 107коня и е стрела когато съм сам в колата но ако се натовари и 4 човека и се усеща че се пъни по баирите според мен за това купе трябва да е 2000 кубика поне 115 коня дали е верен моя километраж не знам но при 3000 оборота съм на 130 на 5-та предавка километража ми е до 240 и си мисля че трябва да е изчислена така да е права стрелката и да е на 3000 оборота до колкото знам за бензинов двигател най добре работи на 3000 оборота

За 4 човека и баири най-добре ще е ВР6, но затова инженерите са предвидили ГАМА от двигатели, за да може ПЪРВИЯТ собственик да избере точно това, от което има нужда (дали ще вози пълна кола с хора по баири или ще ходи често до някаква дестинация сам в колата на сравнително равни участъци). Това за стрелката ми звучи като легенда, но е възможно да има доза истина в нея. А бензинови двигатели има много чешити и не може да се обобщи, че за всички е добре на 3000 оборота. Примерно японските там ги няма никакви :wink:

Върни се в “Passat”