Здравейте на всички. Дойде и моето време да сменям MAF датчик. Не разбирам много от автомобили, но пък от жички и електроника горе-долу поназнайвам

Цената на въпросния датчик за моя автомобил е над 500лв. Елемента който се "износва" е един обикновен терморезистор. Е може и да не е много обикновен, но реалната му цена е не повече от 20 стотинки във всеки магазин за радио електроника. Та сега да мина направо към въпроса. Някой има ли си на представа как точно да замеря оригиналния термистор, за да търся из магазините точно такъв? Никога не съм се занимавал с термо полупроводници и не съм наясно дори в какво се различават техните характеристики. Предполагам, че някои променят съпротивлението обратно пропорционално със температурата, а други правопропорционално. Вероятно има и разлика в стойностите на съпротивление, както и в линейността с която се променя то. Идеята ми беше ако има някакъв начин, който се надявам задружно да открием, да успеем да остановим точно от какъв вид и с какви характеристики е използвания в оригиналния hitachi MAF sensor терморезистор. След това ще си закупя същия от магазините за радио елементи(ако го намеря), ще го запоя на мястото на износения оригинален и ако тръгне, много, ама много ще се радвам

Естественно ако всичко мине добре и издържи достатъчно време, ще опиша модела и всички подробности, за да можем всички ние когато ни поискат 500лв за датчик да им покажем един голям, мазен среден пръст. Има опция при закупуването на нов датчик, да върнеш твоя и те да ти го заменят с рециклиран такъв след стабилно доплащане разбира се. Процедурата по рециклирането е точно гореописаната от мен. Само дето аз не знам какъв точно термистор да сложа там

Ако някой е по-запознат с термисторите, моля да даде малко светлина, как можем точно да определим стойностите на оригиналния. Благодаря предварително