С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот rokera671 » Нед 28 окт 2012 21:02

Това за над 10 000 ,мисля ,че е автогол особено ако се кара градско и имайки в предвид колко се стои на място а мотора работи.Повече от 10 000 не бих карал ,ако ще да е не знам си каква синтетика.Ивекото го карам 20 000 ,но то е служебно и там думата нямам аз.

Потребителски аватар
juli76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот juli76 » Нед 28 окт 2012 21:43

Stivi написа:
juli76 написа:Напоследък ползвам за два TDI автомобила Repsol,Elite - 10w40....с Repsol няма такова нещо, до към 13-14хил.км. се държи добре,аз сменям маслото на 15хил.км.

Значи ако сложиш 15W40 спокойно може да откараш до 20 000км преди смяна щом полусинтетиката я караш до 15 000 :shock
P.S Това е сарказъм,да не вземеш сега да ми обясняваш колко не ги разбирам нещата :idea:

Колега въпросните машини минават доста километри на месец че ти сигурно не навърташ толкова на година и ако смяташ че опита и наблюденията ми на база изминати 500 000км. само с тях за последните години не е достатъчен тогава не знам какви аргументи да изтъкна.При това не говорим за служебни автомобили а за собствени,работни тъй че голями компромиси с поддръжката и експлоатацията не се правят.Убеден съм че по навременна смяна на маслото е добро решение за мотора но и интервали от 15хил.км. между смените са не само икономически оправдани,особенно ако двигателя се експлоатира предимно на дълги разстояния и в средни обороти.При положение че се долива и по малко масло.И се използва такова с вискозитетен клас предписан от производителя на автомобила.Честно казано повечето масла в БГ са подчти с еднакво качество така че по важно по някога е начина на експлоатация,калпаво ли е задкормилното устройство и най доброто масло не може да спаси мотора от преждевременна гибел. :D

Потребителски аватар
okti_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okti_1 » Нед 28 окт 2012 23:00

juli76 написа:
Stivi написа:
juli76 написа:Напоследък ползвам за два TDI автомобила Repsol,Elite - 10w40....с Repsol няма такова нещо, до към 13-14хил.км. се държи добре,аз сменям маслото на 15хил.км.

Значи ако сложиш 15W40 спокойно може да откараш до 20 000км преди смяна щом полусинтетиката я караш до 15 000 :shock
P.S Това е сарказъм,да не вземеш сега да ми обясняваш колко не ги разбирам нещата :idea:

Колега въпросните машини минават доста километри на месец че ти сигурно не навърташ толкова на година и ако смяташ че опита и наблюденията ми на база изминати 500 000км. само с тях за последните години не е достатъчен тогава не знам какви аргументи да изтъкна.При това не говорим за служебни автомобили а за собствени,работни тъй че голями компромиси с поддръжката и експлоатацията не се правят.Убеден съм че по навременна смяна на маслото е добро решение за мотора но и интервали от 15хил.км. между смените са не само икономически оправдани,особенно ако двигателя се експлоатира предимно на дълги разстояния и в средни обороти.При положение че се долива и по малко масло.И се използва такова с вискозитетен клас предписан от производителя на автомобила.Честно казано повечето масла в БГ са подчти с еднакво качество така че по важно по някога е начина на експлоатация,калпаво ли е задкормилното устройство и най доброто масло не може да спаси мотора от преждевременна гибел. :D

Да те питам и аз нещо
При тези км.на месец,защо не използваш синтетични масла който тяхната смяна е 30 000км. или 2год. ???

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Пон 29 окт 2012 3:18

juli76 написа:
Stivi написа:

:Mr Green Fun Колега,няма значение кой колко минава на месец според мен за да знае как трябва да се поддържа един автомобил.А това че сменяш полусинтетика на 15000км да не кажем че със сигурност го сменяш и на повече,но това е друг въпрос.При положение че караш на всякакъв вид мизерии в резевоара вместо нафта-която е достатъчно тъпкана с мизерии за да си позволяваме да слагаме още допълнителни гадости,за мене лично не е добре поддържан мотор без никакви компромиси както ти се опитваш да ни убедиш.Ако си мислиш че съм в грешка приемам критики от твоя страна,но се замисли първо какво ще пишеш.Лека ти вечер от мен

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пон 29 окт 2012 3:47

Ако сте решили да карате с 10W40 полу-синтетика, препоръчителните смени са 10000км.

Потребителски аватар
juli76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот juli76 » Пон 29 окт 2012 6:56

Не виждам какъв е проблема маслото да се сменя на 15х.км. при положение че го дават с увеличен интервал между смените долива се около 1,5 - 2л. при този пробег и шофиране предимно на дълги разстояния с обороти около 2500.Няма нищо по хубаво маслото да се сменя и по често стига това да е посочено от производителя му.А и в крайна сметка някой ако е решил да векува с автомобила си може да го сменя и на 5000км. това вече е въпрос и на лична преценка. :)

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 29 окт 2012 10:20

juli76 написа:Не виждам какъв е проблема маслото да се сменя на 15х.км. при положение че го дават с увеличен интервал между смените долива се около 1,5 - 2л. при този пробег и шофиране предимно на дълги разстояния с обороти около 2500.Няма нищо по хубаво маслото да се сменя и по често стига това да е посочено от производителя му.А и в крайна сметка някой ако е решил да векува с автомобила си може да го сменя и на 5000км. това вече е въпрос и на лична преценка. :)

Опитай да намериш актуален каталог, в който препоръчват TDI да се кара с 10W40 при нашия климат. Пожелавам ти успех...

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 29 окт 2012 10:27

radi_nrj написа:
juli76 написа:Не виждам какъв е проблема маслото да се сменя на 15х.км. при положение че го дават с увеличен интервал между смените долива се около 1,5 - 2л. при този пробег и шофиране предимно на дълги разстояния с обороти около 2500.Няма нищо по хубаво маслото да се сменя и по често стига това да е посочено от производителя му.А и в крайна сметка някой ако е решил да векува с автомобила си може да го сменя и на 5000км. това вече е въпрос и на лична преценка. :)

Опитай да намериш актуален каталог, в който препоръчват TDI да се кара с 10W40 при нашия климат. Пожелавам ти успех...

За нашия климат незнам как да намеря масло, но мотул си препоръчва от край време 10/40 за 505.00. Аз лично карам с въпросното от 4 години.
Изображение

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 29 окт 2012 10:31

Изображение

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 29 окт 2012 11:48

hooligan_sk написа:За нашия климат незнам как да намеря масло, но мотул си препоръчва от край време 10/40 за 505.00. Аз лично карам с въпросното от 4 години.

Поразгледах каталога и съм потресен. Motul не е като да нямат разнообразие от модели масла, но тоя катоалог на писана така: Motul Specific 5W30 за PD и 6100/4100 за всички останали. Карай щом те кефи ама те съветвам една зима да пробваш с 5W40 и ако си фен на Motul даже ще ти препоръчам точния модел:
http://fanshop.vwclub.bg/motul-specific-vw-505-01-5w40-5l

Ще се учудиш колко голяма е разликата при студен мотор...

tdi_20yare
Автомобил: audi a3
Двигател: asz+brezel

Мнениеот tdi_20yare » Пон 29 окт 2012 12:05

radi_nrj написа:
hooligan_sk написа:За нашия климат незнам как да намеря масло, но мотул си препоръчва от край време 10/40 за 505.00. Аз лично карам с въпросното от 4 години.

Поразгледах каталога и съм потресен. Motul не е като да нямат разнообразие от модели масла, но тоя катоалог на писана така: Motul Specific 5W30 за PD и 6100/4100 за всички останали. Карай щом те кефи ама те съветвам една зима да пробваш с 5W40 и ако си фен на Motul даже ще ти препоръчам точния модел:

И аз това разправям постоянно,че за турбо хората са казали пълна синтетика,ама хората използват някакъв смешен лаф-че било много рядко и предпочитат да сложат 10-40 че хем да не се минат да долеят малко от толкова скъпото 5-40 mhihi ....Майта кочина(афн) ще стана на 400хил и нещо но си просължавам да слагам 5-40 и да си го сменям на 10хил..Един път Тони-Келеша ми каза,ако ще и на 1милион да е,слагай си 5-40,а мисля че човека не е случаен...Имам един приятел с чисто нов бус рено който навъртя за няколко години 150-200хил и последните 50хил беше само доливал кот му скимне,двигателя на рено излезе успешен с това джалатско каране,щом не се счупи и с постоянно светеща лампа сервиз...Сега като го смени направо буса утихна... :D

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 29 окт 2012 12:15

radi_nrj написа:

Всъщност съм 200% сигурен че няма да има абсолютно никаква разлика, просто защото мотора пали и работи перфектно при -18 градуса, сравнено дори с чисто нов 1,6ТДИ. Иначе за мен дилема няма, защото в гаража ми през зимата е + 16 градуса и сутрешното студено палене го нямам. :beer

ПП: По същата логика, можеш ли да намериш каталог от 1992г който препоръчва за ауди 80 1з пълна синтетика 5/40,30 :deal

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 29 окт 2012 15:38

hooligan_sk написа:Всъщност съм 200% сигурен че няма да има абсолютно никаква разлика, просто защото мотора пали и работи перфектно при -18 градуса, сравнено дори с чисто нов 1,6ТДИ. Иначе за мен дилема няма, защото в гаража ми през зимата е + 16 градуса и сутрешното студено палене го нямам. :beer

ПП: По същата логика, можеш ли да намериш каталог от 1992г който препоръчва за ауди 80 1з пълна синтетика 5/40,30 :deal

Ти тогава спокойно може да си караш и с 15W50 да си го караш :Mr Green Fun .

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Пон 29 окт 2012 18:55

Днес (31.10.) му сипах ето това:
Прикачени файлове
93.jpg

Ivelin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivelin » Пет 02 ное 2012 19:58

IvanMan написа:Днес (31.10.) му сипах ето това:

60 k km си карам моя АФН от 96-та година с това и за сега проблеми няма :). Не мисля за други масла щото про спида ми е близо до офиса, само дето малко солено излиза.

Върни се в “Дизелови агрегати”