С какво масло карате дизелите си?
- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
Re: С какво масло карате дизелите си?
Това за над 10 000 ,мисля ,че е автогол особено ако се кара градско и имайки в предвид колко се стои на място а мотора работи.Повече от 10 000 не бих карал ,ако ще да е не знам си каква синтетика.Ивекото го карам 20 000 ,но то е служебно и там думата нямам аз.
- juli76
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Stivi написа:juli76 написа:Напоследък ползвам за два TDI автомобила Repsol,Elite - 10w40....с Repsol няма такова нещо, до към 13-14хил.км. се държи добре,аз сменям маслото на 15хил.км.
Значи ако сложиш 15W40 спокойно може да откараш до 20 000км преди смяна щом полусинтетиката я караш до 15 000![]()
P.S Това е сарказъм,да не вземеш сега да ми обясняваш колко не ги разбирам нещата
Колега въпросните машини минават доста километри на месец че ти сигурно не навърташ толкова на година и ако смяташ че опита и наблюденията ми на база изминати 500 000км. само с тях за последните години не е достатъчен тогава не знам какви аргументи да изтъкна.При това не говорим за служебни автомобили а за собствени,работни тъй че голями компромиси с поддръжката и експлоатацията не се правят.Убеден съм че по навременна смяна на маслото е добро решение за мотора но и интервали от 15хил.км. между смените са не само икономически оправдани,особенно ако двигателя се експлоатира предимно на дълги разстояния и в средни обороти.При положение че се долива и по малко масло.И се използва такова с вискозитетен клас предписан от производителя на автомобила.Честно казано повечето масла в БГ са подчти с еднакво качество така че по важно по някога е начина на експлоатация,калпаво ли е задкормилното устройство и най доброто масло не може да спаси мотора от преждевременна гибел.

- okti_1
- Автомобил:
- Двигател:
juli76 написа:Stivi написа:juli76 написа:Напоследък ползвам за два TDI автомобила Repsol,Elite - 10w40....с Repsol няма такова нещо, до към 13-14хил.км. се държи добре,аз сменям маслото на 15хил.км.
Значи ако сложиш 15W40 спокойно може да откараш до 20 000км преди смяна щом полусинтетиката я караш до 15 000![]()
P.S Това е сарказъм,да не вземеш сега да ми обясняваш колко не ги разбирам нещата
Колега въпросните машини минават доста километри на месец че ти сигурно не навърташ толкова на година и ако смяташ че опита и наблюденията ми на база изминати 500 000км. само с тях за последните години не е достатъчен тогава не знам какви аргументи да изтъкна.При това не говорим за служебни автомобили а за собствени,работни тъй че голями компромиси с поддръжката и експлоатацията не се правят.Убеден съм че по навременна смяна на маслото е добро решение за мотора но и интервали от 15хил.км. между смените са не само икономически оправдани,особенно ако двигателя се експлоатира предимно на дълги разстояния и в средни обороти.При положение че се долива и по малко масло.И се използва такова с вискозитетен клас предписан от производителя на автомобила.Честно казано повечето масла в БГ са подчти с еднакво качество така че по важно по някога е начина на експлоатация,калпаво ли е задкормилното устройство и най доброто масло не може да спаси мотора от преждевременна гибел.
Да те питам и аз нещо
При тези км.на месец,защо не използваш синтетични масла който тяхната смяна е 30 000км. или 2год. ???
-
- Автомобил:
- Двигател:
juli76 написа:Stivi написа:juli76 написа:Напоследък ползвам за два TDI автомобила Repsol,Elite - 10w40....с Repsol няма такова нещо, до към 13-14хил.км. се държи добре,аз сменям маслото на 15хил.км.

Ако сте решили да карате с 10W40 полу-синтетика, препоръчителните смени са 10000км.
- juli76
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не виждам какъв е проблема маслото да се сменя на 15х.км. при положение че го дават с увеличен интервал между смените долива се около 1,5 - 2л. при този пробег и шофиране предимно на дълги разстояния с обороти около 2500.Няма нищо по хубаво маслото да се сменя и по често стига това да е посочено от производителя му.А и в крайна сметка някой ако е решил да векува с автомобила си може да го сменя и на 5000км. това вече е въпрос и на лична преценка. 

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
juli76 написа:Не виждам какъв е проблема маслото да се сменя на 15х.км. при положение че го дават с увеличен интервал между смените долива се около 1,5 - 2л. при този пробег и шофиране предимно на дълги разстояния с обороти около 2500.Няма нищо по хубаво маслото да се сменя и по често стига това да е посочено от производителя му.А и в крайна сметка някой ако е решил да векува с автомобила си може да го сменя и на 5000км. това вече е въпрос и на лична преценка.
Опитай да намериш актуален каталог, в който препоръчват TDI да се кара с 10W40 при нашия климат. Пожелавам ти успех...
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
radi_nrj написа:juli76 написа:Не виждам какъв е проблема маслото да се сменя на 15х.км. при положение че го дават с увеличен интервал между смените долива се около 1,5 - 2л. при този пробег и шофиране предимно на дълги разстояния с обороти около 2500.Няма нищо по хубаво маслото да се сменя и по често стига това да е посочено от производителя му.А и в крайна сметка някой ако е решил да векува с автомобила си може да го сменя и на 5000км. това вече е въпрос и на лична преценка.
Опитай да намериш актуален каталог, в който препоръчват TDI да се кара с 10W40 при нашия климат. Пожелавам ти успех...
За нашия климат незнам как да намеря масло, но мотул си препоръчва от край време 10/40 за 505.00. Аз лично карам с въпросното от 4 години.

- radi_nrj
hooligan_sk написа:За нашия климат незнам как да намеря масло, но мотул си препоръчва от край време 10/40 за 505.00. Аз лично карам с въпросното от 4 години.
Поразгледах каталога и съм потресен. Motul не е като да нямат разнообразие от модели масла, но тоя катоалог на писана така: Motul Specific 5W30 за PD и 6100/4100 за всички останали. Карай щом те кефи ама те съветвам една зима да пробваш с 5W40 и ако си фен на Motul даже ще ти препоръчам точния модел:
http://fanshop.vwclub.bg/motul-specific-vw-505-01-5w40-5l
Ще се учудиш колко голяма е разликата при студен мотор...
-
- Автомобил: audi a3
- Двигател: asz+brezel
radi_nrj написа:hooligan_sk написа:За нашия климат незнам как да намеря масло, но мотул си препоръчва от край време 10/40 за 505.00. Аз лично карам с въпросното от 4 години.
Поразгледах каталога и съм потресен. Motul не е като да нямат разнообразие от модели масла, но тоя катоалог на писана така: Motul Specific 5W30 за PD и 6100/4100 за всички останали. Карай щом те кефи ама те съветвам една зима да пробваш с 5W40 и ако си фен на Motul даже ще ти препоръчам точния модел:
И аз това разправям постоянно,че за турбо хората са казали пълна синтетика,ама хората използват някакъв смешен лаф-че било много рядко и предпочитат да сложат 10-40 че хем да не се минат да долеят малко от толкова скъпото 5-40 mhihi ....Майта кочина(афн) ще стана на 400хил и нещо но си просължавам да слагам 5-40 и да си го сменям на 10хил..Един път Тони-Келеша ми каза,ако ще и на 1милион да е,слагай си 5-40,а мисля че човека не е случаен...Имам един приятел с чисто нов бус рено който навъртя за няколко години 150-200хил и последните 50хил беше само доливал кот му скимне,двигателя на рено излезе успешен с това джалатско каране,щом не се счупи и с постоянно светеща лампа сервиз...Сега като го смени направо буса утихна... :D
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
radi_nrj написа:hooligan_sk написа:За нашия климат незнам как да намеря масло, но мотул си препоръчва от край време 10/40 за 505.00. Аз лично карам с въпросното от 4 години.
Всъщност съм 200% сигурен че няма да има абсолютно никаква разлика, просто защото мотора пали и работи перфектно при -18 градуса, сравнено дори с чисто нов 1,6ТДИ. Иначе за мен дилема няма, защото в гаража ми през зимата е + 16 градуса и сутрешното студено палене го нямам.

ПП: По същата логика, можеш ли да намериш каталог от 1992г който препоръчва за ауди 80 1з пълна синтетика 5/40,30

- radi_nrj
hooligan_sk написа:Всъщност съм 200% сигурен че няма да има абсолютно никаква разлика, просто защото мотора пали и работи перфектно при -18 градуса, сравнено дори с чисто нов 1,6ТДИ. Иначе за мен дилема няма, защото в гаража ми през зимата е + 16 градуса и сутрешното студено палене го нямам.
ПП: По същата логика, можеш ли да намериш каталог от 1992г който препоръчва за ауди 80 1з пълна синтетика 5/40,30
Ти тогава спокойно може да си караш и с 15W50 да си го караш

- IvanMan
- джедай
- Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
- Двигател: CRLB
Днес (31.10.) му сипах ето това:
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти: