Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+ASR)

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Re: Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+ASR)

Мнениеот tih » Чет 20 дек 2012 21:19

icefire написа:Като нищо си е възможно... изчезва ли проблемът ако махнеш бутона от буксата?

Нямам ясен спомен, но мисля че не, т.е. лампата си свети, но в това положение не съм пробвал дали сработва ASR-а, ще пробвам.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пет 21 дек 2012 1:30

Ако свети лампата, едва ли ще сработи. Въпросът е дали проблемът идва от ключа. Ако го извадиш от буксата, ако той окъсява някъде, би трябвало да изгасне... А като свети някаква грешка запомня ли?

ПП. Още на девета страница както аз, така и tonyM сме ти насочили вниманието към бутона.. според мен опитай с друг бутон.. все в някоя морга ще имат да ти услужат..

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Пет 21 дек 2012 11:30

Грешки не набива, а за другото немога да кажа със сигурност, защото мина известно време от както последно се занимавах и не помня добре, но тия дни ще пробвам.

Потребителски аватар
policevidin
Автомобил: VW Golf 3 Modificated
Двигател: 1.9TDI 1z+ 1996

Мнениеот policevidin » Пет 21 дек 2012 13:17

tih написа:Грешки не набива, а за другото немога да кажа със сигурност, защото мина известно време от както последно се занимавах и не помня добре, но тия дни ще пробвам.

Провери в километража да не "набива" грешка или в някой от другите модули. Защото на един приятел като му извадя дебитомера и му светка ЕСП-то и гасне чак когато му изтрия грешката. Някъде из нета четох че модулите с ЕСП от последните поколения комуникират с SRS-Airbag системата (за което така и не разбрах защо).

ivako
Автомобил: mk4
Двигател:

Мнениеот ivako » Пон 24 дек 2012 1:09

Преди малко приключих успешно смяната на абс-а с такъв с АСР :) Golf IV 1.6 AKL мотор. Само бутона още не съм свързал,щото ми е малко тъмна Индия как точно да го свържа :D и само чакам да навали сняг и да има участъци с лед,да го пробвам. Не е нищо сложно,смяна на абс + обезвъздушаване на системата 2 до 3 часа работа за сам човек.

Потребителски аватар
delian1978
Автомобил: GOLF MK4 1.9 TDI R Line
Двигател: ALH 1999

Мнениеот delian1978 » Пон 24 дек 2012 9:44

То ако се пипа внимателно само новия модул трябва да се обезвъздуши и всичко приключва.Поне при мен стана така,защото тръбичките надолу си остават пълни.

ivako
Автомобил: mk4
Двигател:

Мнениеот ivako » Пон 24 дек 2012 16:06

искаш да кажеш,че има начин да се обезвъздуши само модула,без да има нужда да се отвиват пробките за обезвъздушаване на цилиндърчетата ли?

Потребителски аватар
delian1978
Автомобил: GOLF MK4 1.9 TDI R Line
Двигател: ALH 1999

Мнениеот delian1978 » Пон 24 дек 2012 16:48

ДА,като сваляш стария модул не навеждай тръбичките на долу,за да не изтече от тях течността.После като ги сложиш на новия модул даваш на контакт и натискаш педала на спирачката и отвиваш всяка една тръбичка докато почне да излиза течност откъм модула.На педала се помпи с единични дълги импулси.Така се пълни модула и се изкарва въздуха от него.Задължително на контакт,защото иначе не се отварят клапичките вътре в модула и има да помпиш до припадък.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 24 дек 2012 17:42

Всеки си има техника как да го прави. Важното е накрая на няма въздух. :да:

Аз примерно бих източил колкото може повече от предните две пробки преди да сваля стария модул, защото иначе става голамо мазало като се отвие... и цялата скоростна кутия се омазва със спирачна течност.. Но пък след това обезвъздушаването става по-кофти - най-добре с компресор (писал съм разни теми по въпроса), ама както вече казах - всеки си знае :beer

Ако наблизо има сервиз, където разполагат с машина, има и трети вариант - модулът се обезвъздушава "горе-долу", колкото да спира чат-пат колата и педалът да не потъва, и после бавно и внимателно - до сервиза. Доколкото знам за труд се взима съвсем малко за тая услуга, а резултатът е много добър - с машината изчезва гарантирано целият въздух.

swetlioo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот swetlioo » Вто 08 яну 2013 22:33

Привет колеги. Изчетох цялата тема, стана ми доста интересно, но имам няколко въпроса, които може и да са от не дочитане. Първо колата ми е Ауди А4 с AFN мотор, с обикновен ABS и нищо повече от 1996г. На нея има ли възможност да се сложи помпа с ASR и под какъв номер е? Прави ли се нещо допълнително за присаждането на такава помпа, в смисъл да се прекарва някаква инсталация или да се сменя шината която свързва ABS-а към ECU-то и такива неща. За бутона е ясно.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Сря 09 яну 2013 0:43

tih написа:Имам един въпрос(предположение) относно "работата" на моя ASR, само ще припомня на кратко за проблема ми, който все още си е налице - лампата за ASR на таблото свети нон-стоп, без значение дали подавам контакт, паля, шофирам, свети си постоянно, изгася единствено когато натисна и задържа бутона на таблото, пусна ли бутона и лампата пак светва, всичко по свързването е проверено многократно и всичко е както е описано не веднъж в тамата, модула е 100% изправен, тъй като самия ASR си сработваше преди да свържа бутона и да светна лампата на таблото, тия дни установих, че при сегашното положение (снежно) той не сработва и мога да въртя гуми на всяка скорост, та въпроса ми е следния: единственото нещо в цялата система, в което не съм сигурен, е самият бутон ASR, дали е възможно бутона да не е изряден и по описаният от мен проблем да се каже със сигурност дали той е причината системата да не работи?

Малко да си рефрешна вече баналния проблем :oops: След направените тестове тази вечер, установих че при това положение със светещата лампа ASR-а НЕ работи, което при нормални обстоятелства си е напълно в реда на нещата, а при натискане и задържане на бутона на таблото АSR-a РАБОТИ :) направо забива муцуната, особено на 2ра скорост, не забелязах лампата на таблото да премигва, но системата си работеше. При това положение, едно от простите решения, които мога да направя вместо тоя бутон да взема друг който да стои постоянно натиснат и съответно да включвам и изключвам системата. Все още незнам и дали е възможно този проблем да се дължи и на неизправен бутон, дайте някой коментар :roll:

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Чет 10 яну 2013 6:43

tih, бутона е с незадържащо действие, т.е. си е точно бутон, а не ключ- подава +12В само за времето на натискане. Забелязал съм, че това време трябва да не е по-малко от 0.5 сек, за да се деактивира/активира функцията (контролира се от светодиода в таблото). Т.е. бутона се използва само за задействане на АСР-модула с импулс, след това той преминава в друго състояние като вече той си подава постоянно напрежение към светодиода в таблото. И всичко продължава докато не върнеш от контакт или не натиснеш отново бутона, за да активираш отново АСР-функцията- при което АСР-модула спира напрежението към индикатора на таблото.
В този ред на мисли:
1. Имаше ли заводска връзка към маса пин Т32а/14 преди да инсталираш АСР? Ако ДА, ти прекъсна ли я? Заводски това се прави на автомобили без АСР но с табло в което има такъв индикатор, за да не свети той постоянно. Аз си патих от това (описал съм го подробно в някой от постовете), не е зле да провериш и ти. Един прост предварителен тест: вадиш бутона от цокъла, вадиш куплунга от АСР-модула, даваш на контакт и ако не светне АСР-индикатора на таблото, не си прекъснал въпросната заводска връзка на таблото при АСР-инсталацията.
2. Измери напрежението в тази обща точка: на пин Т32а/14 на таблото, пин Т25/15 на АСР-модула и пин Т6/5 на бутона. Измери го при подаден контакт, при задействан и при незадействан АСР.

swetlioo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот swetlioo » Нед 13 яну 2013 19:40

Колеги, нещо по моето питане? Помпата ми е с номер 8D0 614 111 и ел. управление, което се намира под задната седалка, с номер 4D0 907 379 D. Колата е А4 с AFN от 96г., запознатите могат ли да кажат, как мога да си монтирам ASR? Рових се из форумите и ЕТКА и по това което разбрах, трябва да монтирам помпа, която да има EDL, примерно тази с номер 4A0 614 111 H или 4A0 614 111 G, като и двете са с ел. управление, отделно от тях. За това ще ми трябва управление с номер 4D0 907 379 G за ABS+EDL или 4D0 907 379 N за ABS+EDL+ASR, като от управлението зависи дали помпата и колата ще имат или блокаж на диференциала, или блокаж на диференциала и спъване на мотора. Не съм сигурен, може ли и как става, да се сложи помпа с ел. управление, което си е на нея. Как се прекарва инсталацията от под седалката, до коша и как се преправя с една букса, и въобще ще бъде ли разпознато от колата и ще работи ли? Ако някой е в час нека пише. Нека пише и номерата на тези помпи, както и въобще, правилни ли са разсъжденията ми?

swetlioo
Автомобил:
Двигател:

Re: Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+

Мнениеот swetlioo » Сря 06 фев 2013 17:51

Колеги, знам, че съм с друга марка автомобил. Самите ABS-и са различни, но няма ли някой запознат с моят въпрос? Взех помпа и ел. управление, като написаните в горният ми пост. Работят, но трябва да прекарам допълнителни кабели за още 4 хидравлични клапана до помпата, кабел за индикацията на таблото и кабел до бутона. Това горе долу е лесно, поне има схеми в Аутодата, но трябва да прекарам и кабели до ECU-то на колата, знам от кои пинове на ел. управление трябва да ги изведа, но не знам къде да ги закарам и вържа. Колата ми е А4 АФН мотор, ръчка, 1996г. помпа и отделно ел. управление, намиращо се под задната седалка. Много ще съм благодарен на всякаква помощ. Разбрах, че и новата помпа трябва да се адаптира, защото таблото пищи, ако някой знае как се прави и дали старата ще работи след това, на същата кола, нека каже. Благодаря.

penko_pulev
Автомобил: Passat
Двигател: AFN

Re: Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+

Мнениеот penko_pulev » Пет 11 окт 2013 10:12

Моля да ме извините. Мисля , че си отговорих сам на това което питам по-долу.
Здравйте, интересуввам се от ASR на Пасат AFN. Попаднах на ето това http://www.maf-shop.com/product_info.php/info/p117_BOSCH-ABS-ASR-Steuergeraet-Audi-A4-A6-A8-VW-Passat-1273004285.html
и ще съм благодарен ако някой може с две думи да каже дали този ел. блок наистина става за АСР и АБС както са го написали немците. Честно казано не виждам разлика с обикновения който е само за АБС. Когато свалях моя за ремонт имам спомен, че беше същият ама.... В линка в таблицата е посочено на кои модели коли се монтира и като гледам отива от 97 до 05 година при Ауди и VW. Моля колегите да бутнат едно рамо понеже не съм добре с немския.
Поздрави

Върни се в “Направи си сам!”