Смяна на заден тампон на носача голф 3 проблем
Смяна на заден тампон на носача голф 3 проблем
Здравейте колеги. преди 1 месец карах колата си на сервиз да ми сменят тампоните на носача от дясната страна ,смениха ги но след 500км пак почна леко полека да хлопа и докато не започна здраво да хлопа и реших аз да си го сменя .Като го разглобих беше скъсан целия избих го купих нов от голф 2-ка железните които са и го набих на същото място всичко стана както трябва но като тръгнах да го сглобявам забелязах че болта е много по тънак от вътрешният диаметър на тампона . Та въпросът ми към вас е следният колко мм трябва да е въпросният болт щото и втулката която ми дадоха не може да уплътни това огромно разтояние и възможно ли е болта да не пасва защото тампона не е за голф 3 а за голф 2 ?
- Прикачени файлове
-
- Орденото с черно е въпросният тампон ,а с червеното е болтът който ми се разминава доста
- 488.jpeg (13.67 KиБ) Видяна 5998 пъти
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Re: Смяна на заден тампон на носача голф 3 ПРОБЛЕМ!
Тампоните са три вида.Различават се по следните неща - вътрешен диаметър на дупката,според което са два вида - тънък и дебел и по това дали гумата е плътна или не е.При Ауди S3 и TT се ползва плътен тампон,който иначе е същия.Предимството му при монтаж на Голф 2 или 3 или Пасат-ите е,че колата става малко по-стабилна и най-вече - няма късане
.Принципно с какъв диаметър вътре е, няма никакво значение,защото тампона не се опира в болта.Обърни внимание на мястото,където влиза тампона.Ще забележиш,че в магарето има полукръгъл отвор,в който влиза плътно втулката на тампона (и отгоре и отдолу),реално болта само го стяга така,че да не може втулката да се движи смряло магарето.Самият болт не се опира във втулката на тампона и диаметъра затова е без значение,въшния е еднакъв за всички.
Причината да се скъса е,че не са му спазили посоката на набиване.Има си посока и е измислен така,че да поема натоварването при неравности.Завътиш ли го на някъде,къса се за нула време. Тампони за там слагай само Lemfiorder,другите не са особено качествени.Обикновения е 13лв ,плътния е 24лв (определено си заслужава да сложиш плътни и на двата носача).

.Принципно с какъв диаметър вътре е, няма никакво значение,защото тампона не се опира в болта.Обърни внимание на мястото,където влиза тампона.Ще забележиш,че в магарето има полукръгъл отвор,в който влиза плътно втулката на тампона (и отгоре и отдолу),реално болта само го стяга така,че да не може втулката да се движи смряло магарето.Самият болт не се опира във втулката на тампона и диаметъра затова е без значение,въшния е еднакъв за всички.Причината да се скъса е,че не са му спазили посоката на набиване.Има си посока и е измислен така,че да поема натоварването при неравности.Завътиш ли го на някъде,къса се за нула време. Тампони за там слагай само Lemfiorder,другите не са особено качествени.Обикновения е 13лв ,плътния е 24лв (определено си заслужава да сложиш плътни и на двата носача).

това ме интересуваше болта има ли допир с вътрешният диаметър .Това го разбрах а как да определя посоката в която трябва да се набие ?
-
azrod
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
И аз скоро сменях на моя голф. СЪщо ми направи впечатление - болта е 12мм, а оригиналните тампони са 15-16 мм вътрешно втулката. Идеята е, че не болта държи толкова здраво и плътно, а в гредата има един специфичен канал, в който влиза външния диаметър на тънката метална част от втулката (точно както ти го е описал и колегата zfa159). Моите са плътни от местен производител, но засега е много рано да дам мнение колко карат :)
Болтът няма допир, а за посоката е по-скоро стрелката на тампона - тя сочеше напред в посока предната броня по мои спомени
Болтът няма допир, а за посоката е по-скоро стрелката на тампона - тя сочеше напред в посока предната броня по мои спомени
- push
- Автомобил: mk2
- Двигател: 1.9 TD
marea2.4 написа:това ме интересуваше болта има ли допир с вътрешният диаметър .Това го разбрах а как да определя посоката в която трябва да се набие ?
на тампона и на носача има белези които трябва да съвпаднат :)
Аха ясно но на този който съм купил няма нищо нито стрелка нищо .Само да спомена купил съм от голф 2 тампон.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
marea2.4 написа:Аха ясно но на този който съм купил няма нищо нито стрелка нищо .Само да спомена купил съм от голф 2 тампон.
Интересно. Моите Лемфьордер като ги купих имаха някакви белязки, като стрелка доколкото помня.
- push
- Автомобил: mk2
- Двигател: 1.9 TD
стрелката на тампона със точката на носача

Значи този който съм купил няма нищо по него . Някой от вас колеги може ли да премери колко мм е външната страна на втулката (от страната която ляга в полукръга на магарето ) Надявам се ме разбрахте какво исках да кажа
Re: Смяна на заден тампон на носача голф 3 проблем
Проблема е оправен .Причината да се разбива много бързо е била защото не е лягал както трябва в гнездото му .
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
marea2.4 написа:Проблема е оправен .Причината да се разбива много бързо е била защото не е лягал както трябва в гнездото му .
Предполагам знаеш,че се стяга в работно положение(гумите стъпили напълно на земята)!

- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
pas1.8mi написа:marea2.4 написа:Проблема е оправен .Причината да се разбива много бързо е била защото не е лягал както трябва в гнездото му .
Предполагам знаеш,че се стяга в работно положение(гумите стъпили напълно на земята)!
Точно пък задния няма никакво значение кога ще го стегнеш,стига да си го нагласил добре
.Номера при задния тампон е,че като си свалил носача,леко разчекваш магарето преди да вкараш носача обратно с новия тампон.След това си слагаш носача на място,гласиш си първо задния тампон,да си легне на мястото в магарето и отгоре и отдолу и чак тогава си гласиш предния.Задния си го стягаш здраво преди да си пуснал колата, предния наистина е хубаво да се стяга в работно положение, макар че той е плътен и не му е чак толкова зор,ама все пак,така пише в книгите.Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”