Смяна на заден тампон на носача голф 3 проблем

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
marea2.4
Автомобил:
Двигател:

Смяна на заден тампон на носача голф 3 проблем

Мнениеот marea2.4 » Съб 09 фев 2013 11:44

Здравейте колеги. преди 1 месец карах колата си на сервиз да ми сменят тампоните на носача от дясната страна ,смениха ги но след 500км пак почна леко полека да хлопа и докато не започна здраво да хлопа и реших аз да си го сменя .Като го разглобих беше скъсан целия избих го купих нов от голф 2-ка железните които са и го набих на същото място всичко стана както трябва но като тръгнах да го сглобявам забелязах че болта е много по тънак от вътрешният диаметър на тампона . Та въпросът ми към вас е следният колко мм трябва да е въпросният болт щото и втулката която ми дадоха не може да уплътни това огромно разтояние и възможно ли е болта да не пасва защото тампона не е за голф 3 а за голф 2 ?
Прикачени файлове
488.jpeg
Орденото с черно е въпросният тампон ,а с червеното е болтът който ми се разминава доста
488.jpeg (13.67 KиБ) Видяна 5944 пъти

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Смяна на заден тампон на носача голф 3 ПРОБЛЕМ!

Мнениеот zfa159 » Съб 09 фев 2013 13:26

Тампоните са три вида.Различават се по следните неща - вътрешен диаметър на дупката,според което са два вида - тънък и дебел и по това дали гумата е плътна или не е.При Ауди S3 и TT се ползва плътен тампон,който иначе е същия.Предимството му при монтаж на Голф 2 или 3 или Пасат-ите е,че колата става малко по-стабилна и най-вече - няма късане :mhihi .Принципно с какъв диаметър вътре е, няма никакво значение,защото тампона не се опира в болта.Обърни внимание на мястото,където влиза тампона.Ще забележиш,че в магарето има полукръгъл отвор,в който влиза плътно втулката на тампона (и отгоре и отдолу),реално болта само го стяга така,че да не може втулката да се движи смряло магарето.Самият болт не се опира във втулката на тампона и диаметъра затова е без значение,въшния е еднакъв за всички.
Причината да се скъса е,че не са му спазили посоката на набиване.Има си посока и е измислен така,че да поема натоварването при неравности.Завътиш ли го на някъде,къса се за нула време. Тампони за там слагай само Lemfiorder,другите не са особено качествени.Обикновения е 13лв ,плътния е 24лв (определено си заслужава да сложиш плътни и на двата носача).
:beer

marea2.4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот marea2.4 » Съб 09 фев 2013 13:54

това ме интересуваше болта има ли допир с вътрешният диаметър .Това го разбрах а как да определя посоката в която трябва да се набие ?

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Съб 09 фев 2013 13:56

И аз скоро сменях на моя голф. СЪщо ми направи впечатление - болта е 12мм, а оригиналните тампони са 15-16 мм вътрешно втулката. Идеята е, че не болта държи толкова здраво и плътно, а в гредата има един специфичен канал, в който влиза външния диаметър на тънката метална част от втулката (точно както ти го е описал и колегата zfa159). Моите са плътни от местен производител, но засега е много рано да дам мнение колко карат :)

Болтът няма допир, а за посоката е по-скоро стрелката на тампона - тя сочеше напред в посока предната броня по мои спомени

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Съб 09 фев 2013 13:56

marea2.4 написа:това ме интересуваше болта има ли допир с вътрешният диаметър .Това го разбрах а как да определя посоката в която трябва да се набие ?

на тампона и на носача има белези които трябва да съвпаднат :)

marea2.4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот marea2.4 » Съб 09 фев 2013 17:12

Аха ясно но на този който съм купил няма нищо нито стрелка нищо .Само да спомена купил съм от голф 2 тампон.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 09 фев 2013 17:14

marea2.4 написа:Аха ясно но на този който съм купил няма нищо нито стрелка нищо .Само да спомена купил съм от голф 2 тампон.

Интересно. Моите Лемфьордер като ги купих имаха някакви белязки, като стрелка доколкото помня.

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Съб 09 фев 2013 17:19

стрелката на тампона със точката на носача :k045

Изображение
Изображение

marea2.4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот marea2.4 » Съб 09 фев 2013 17:27

Значи този който съм купил няма нищо по него . Някой от вас колеги може ли да премери колко мм е външната страна на втулката (от страната която ляга в полукръга на магарето ) Надявам се ме разбрахте какво исках да кажа

marea2.4
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на заден тампон на носача голф 3 проблем

Мнениеот marea2.4 » Нед 10 фев 2013 14:58

Проблема е оправен .Причината да се разбива много бързо е била защото не е лягал както трябва в гнездото му .

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Вто 12 фев 2013 18:28

marea2.4 написа:Проблема е оправен .Причината да се разбива много бързо е била защото не е лягал както трябва в гнездото му .

Предполагам знаеш,че се стяга в работно положение(гумите стъпили напълно на земята)! :th_up

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 13 фев 2013 22:18

pas1.8mi написа:
marea2.4 написа:Проблема е оправен .Причината да се разбива много бързо е била защото не е лягал както трябва в гнездото му .

Предполагам знаеш,че се стяга в работно положение(гумите стъпили напълно на земята)! :th_up

Точно пък задния няма никакво значение кога ще го стегнеш,стига да си го нагласил добре :mhihi .Номера при задния тампон е,че като си свалил носача,леко разчекваш магарето преди да вкараш носача обратно с новия тампон.След това си слагаш носача на място,гласиш си първо задния тампон,да си легне на мястото в магарето и отгоре и отдолу и чак тогава си гласиш предния.Задния си го стягаш здраво преди да си пуснал колата, предния наистина е хубаво да се стяга в работно положение, макар че той е плътен и не му е чак толкова зор,ама все пак,така пише в книгите.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”