Passat Б5.5 2004г. - дясна чистачка Champion опира в гредата

Техническа и сервизна информация за Passat
ecm
Автомобил:
Двигател:

Passat Б5.5 2004г. - дясна чистачка Champion опира в гредата

Мнениеот ecm » Вто 03 дек 2013 18:15

Купих си нови чистачки Champion Easy Vision за Пасата Б5.5 (комби, 2004 г.). Дясната чистачка обаче, когато е до долу, опира съвсем малко в гуменото уплътнение на дясната греда и в това положение краят и е леко повдигнат от стъклото, иначе като тръгне нагоре, мисля, че се лепи добре по стъклото и успява да чисти по цялата си дължина. Въпросът е това нормално ли е, или е някакъв проблем с тия чистачки? Чистачките са съответно: EF53 за лява (53 см.) и EF50 за дясна (50 см.) - така излизаха за Пасат от 2002 до 2005 г. в каталога на Champion, който гледа продавачът в магазина. Старите ми чистачки, с които купих колата, бяха и двете 53 см. като обаче имаше разлика в мястото, където е захващането, и съответно там, ако им се разменеха местата, дясната вече стъпваше сериозно върху гредата. Ето и снимки, на първата се вижда новата дясна чистачка как опира, и би трябвало да се види и че е малко задигната от стъклото, макар че това последното не е съвсем видно от снимката. На втората снимка са старите чистачки и се вижда как мястото за монтаж при двете е на различна локация по дължината на чистачката:

Изображение

Изображение

П.П. Сега, като гледам втората снимка, имам чувството, че старите чистачки не са били с еднаква дължина, въпреки, че продавачът в магазина уж ги мери еднакви..

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Re: Passat Б5.5 2004г. - дясна чистачка Champion опира в гре

Мнениеот Pet_rov » Вто 03 дек 2013 20:24

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=321400&hilit=%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%925

Дано ти е полезна темата. И пробвай с търсачката следващия път :beer

ecm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ecm » Вто 03 дек 2013 23:14

Благодаря за линка! За съжаление от него разбрах, само, че най-вероятно, за да избягат от различното място за захващане на двете иначе еднакво дълги оригинални чистачки, 3d-party-производителите правят дясната по-къса - 51 см. - нещо, което и аз предполагах. Защо обаче моята нова дясна чистачка, въпреки, че е 50 см. (може и 51 да е, не съм сигурен), пак опира леко, и това проблем ли ще е, при положение, че все пак чисти? Може ли някак да се регулират от рамото евентуално? Продавачът в магазина в началото понеже ми беше поръчал две еднакви по 53 см, се опитваше да ме убеди, че просто дясната ми чистачка не трябвало да слиза съвсем до капака и, че за това опирала, и трябвало да си регулирам рамото на чистачката - нещо, което ми се стори абсурдно. След като обаче си видя грешката и поръча по-късата дясна, сега ми казва, че и тя си е ок, но аз я виждам, че също опира, макар и по-малко от първата, която ми беше дал.. Иначе в темата от линка има съвет и за смяна само на гумичките - нещо, което бях чел още преди време и неотдавна звънях в Порше-Изток, но там провериха уж по VIN, и ми казаха, че за моя модел нямало само гумички - може и да са ме заблудили обаче, като чета, че други хора са си купували както от там, така и от Порше-Юг.. :banghead

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Сря 04 дек 2013 8:43

Не знам защо се набутвате по скъпите фирмени магазини. Аз си купувам обикновени чистачки - същия тип "банан" като твоята. Вярно, че моите са еднакви по размер, но двете струват 11 лв общо. Ако правилно виждам на снимката, опира около 1 см. Ако е 51 см, пробвай с 50. Продават всякакви размери :beer

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Сря 04 дек 2013 9:47

ecm написа:.. Иначе в темата от линка има съвет и за смяна само на гумичките - нещо, което бях чел още преди време и неотдавна звънях в Порше-Изток, но там провериха уж по VIN, и ми казаха, че за моя модел нямало само гумички - може и да са ме заблудили обаче, като чета, че други хора са си купували както от там, така и от Порше-Юг.. :banghead

Има известна заблуда. Първо няма нужда да се проверява по ВИН, гумичките не са някакви специални само за този автомобил, те са за всички видове безшарнирни чистачки, за това и ги дават дълги, пък после се режат по размер. Продавачите в някои случаи са доста неориентирани. За това казвате направо парт.номера. Освен това съм проверявал в порше запад, там също ми казаха че няма гумички, не знам как точно е организирана логистиката :gruebel

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Сря 04 дек 2013 9:51

Профила на гумичките за двата вида чистачки е различен

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Сря 04 дек 2013 11:42

Кои два вида?

IRRITATING

Мнениеот IRRITATING » Сря 04 дек 2013 11:52

Обикновена и безшарнирна

ecm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ecm » Сря 04 дек 2013 11:59

Е в крайна сметка говорим за безшарнирни в случая нали, и показаният парт номер в другата тема би трябвало да е за такъв тип гумички, че пак се надъхах да звъня в Порше Юг и Изток вече въоръжен с парт номер :mhihi Иначе, понеже снощи забелязах и две изгорели крушки отпред - една на къси и един габарит, та се захванах първо с тях и забравих да измеря дясната чистачка дали е 50 или 51 см, но се чудя, така или иначе съм я купил вече и дадох 17 лв., да опитам само да запиля пластмасата на капачката, защото тя реално опира с няколко милиметра в уплътнението, а не е цял сантиметър, както написа някой по-горе.. Освен това чистачката си чисти и така, та се чудя въобще дали да се занимавам - само да не прецака нещо моторчето на чистачката от по-голямото съпротивление.. :question

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Сря 04 дек 2013 12:04

Не вярвам да се натовари моторчето, но може да се протрие леко лайстната на стъклото.
IRRITATING написа:Обикновена и безшарнирна

Къде видяхте колегата dlug да писал за "обикновенни", т.е. шарнирни чистачки?
Идеята е, че явно има възможност да се закупят само гумените пера (без частта на която са захванати)за безшарнирни чистачки и ако на човек му се занимава да си ги изреже по размер и да си ги монтира на старите.

IRRITATING

Мнениеот IRRITATING » Сря 04 дек 2013 12:09

Перата който се продават са за обикновени-шарнирни чистачки и поради тази причина ви обясняват че няма

ecm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ecm » Сря 04 дек 2013 12:59

В темата, която беше линкната по-горе, има показани гумички и парт номер, но май не става ясно те за обикновени или за безшарнирни чистачки са?

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Сря 04 дек 2013 13:52

за безшарнирни твърдо, лично съм ги купувал

ecm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ecm » Сря 04 дек 2013 14:07