пасат Б5.5 самоволно вадене тръбата на EGR-a

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
ka4o_pi4a
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ASV 2002

Re: пасат Б5.5 самоволно вадене тръбата на EGR-a

Мнениеот ka4o_pi4a » Пет 28 фев 2014 19:14

Извинете ме за некомпетентността, но ми се струва смешно да се прави така. В крайна сметка всеки сам решава как да си ремонтира колата. Успех с решаването на проблема.

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Пет 28 фев 2014 21:55

Като извадиш самото коляно, на часта която влиза в ЕГР има успоредно разположени 2 "уши" (именно тях законтря скобата отвън). Ако не са счупени или износени можеш внимателно с една отвертка да ги разтвориш.

vladoooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladoooo » Пон 03 мар 2014 19:16

ka4o_pi4a написа:Извинете ме за некомпетентността, но ми се струва смешно да се прави така. В крайна сметка всеки сам решава как да си ремонтира колата. Успех с решаването на проблема.

Тези маркучи струват една торба пари. Ако го направиш с черни опашки, почти не си личи и все пак имаш кора отгоре, която закрива. Варианта с ушите е точно 10000км пробвано.

Потребителски аватар
mircho82
Автомобил: Golf IV TDI GTI
Двигател: ARL 2001

Мнениеот mircho82 » Вто 04 мар 2014 10:31

Колеги тези проблеми се появяват рано или късно при всеки от нас със въпросните маркучи, особенно ако колата има чип. Пъпките на самия маркуч се изяждат и заоблят и затова се изваждат. Един такъв маркуч мисля, че струваше 110лв зависи от кода на двигателя. Това със свинските опашки и видиите не е добър вариянт, защото може да попаднат стружки не където трябва, а и е грозно. Единия вариянт е ако има начин да се препили самата пъпка за да и се направи ръб за скобата да се законтри. Ако пък е вече много изядена аз пробвах да я наваря малко и да я завиша, но рано или късно се отчупва понеже няма как да се нагрее идеално за да се захване метала. Та минавате на вариянт 3, а именно правене на скоби:
clamp2.jpg

turbclamp.jpg

Аз лично измислих още една скоба която е по прибрана, но ще снимам по късно и ще кача снимка.

dqvola_91
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dqvola_91 » Вто 04 мар 2014 11:00

Дам,както казва колегата mircho82.. тъкмо сега седнах на напиша какво видях и колегата ме е изпреварил с няколко минути. При мен я няма едната пъпка и затова се вади маркуча.

Потребителски аватар
mircho82

Мнениеот mircho82 » Вто 04 мар 2014 11:29

Мдаам, еми тогава директно минаваш на план 3, ако не ти се дават 110лв. По късно ще снимам и ще кача третия вид скоба която е при мен. Прави се на струг и ми струваше мисля около 20лв, че не си спомням.

Последна промяна от gr_kanev на Вто 04 мар 2014 16:39, променено общо 1 път.
Причина: Не е нужно да цитираш изцяло предходното мнение. Освен бутон "цитат", има и бутон "нов отговор" - използвай го !

dqvola_91
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dqvola_91 » Вто 04 мар 2014 16:02

а не може ли да му се направи някакво зъбче?

Потребителски аватар
mircho82

Мнениеот mircho82 » Вто 04 мар 2014 17:02

Ами аз не можах да измисля и затова, както казах се пробвахме да направим едно с аргон обаче поради това, че самия метален пръстен е набит и пресован върху гумения маркуч няма как да се нагрее на нужната температура без да се стопи нещо и от вибрациите зъбчето се откършва. Затова прибегнах до направата на тази скоба:
2014-03-04 16.18.13.jpg

2014-03-04 16.19.14.jpg

2014-03-04 16.21.03.jpg

Скобата е метална и се изработва на струг. Прави се под формата на пръстен с нужните размерите, които се взимат на място при мушнати маркучи. Отвътре се прави периферия, която да държи ръбовете на маркуча, след това се срязва на две за да може да се поставя и се стяга със скоба като на снимката( Може и по хубава от моята :11 ) Няма мърдане издишане ,а да не говорим за вадене. :th_up

vladoooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladoooo » Сря 05 мар 2014 9:53

mircho82 написа:Колеги тези проблеми се появяват рано или късно при всеки от нас със въпросните маркучи, особенно ако колата има чип. Пъпките на самия маркуч се изяждат и заоблят и затова се изваждат. Един такъв маркуч мисля, че струваше 110лв зависи от кода на двигателя. Това със свинските опашки и видиите не е добър вариянт, защото може да попаднат стружки не където трябва, а и е грозно. Единия вариянт е ако има начин да се препили самата пъпка за да и се направи ръб за скобата да се законтри. Ако пък е вече много изядена аз пробвах да я наваря малко и да я завиша, но рано или късно се отчупва понеже няма как да се нагрее идеално за да се захване метала. Та минавате на вариянт 3, а именно правене на скоби:
clamp2.jpg

turbclamp.jpg

Аз лично измислих още една скоба която е по прибрана, но ще снимам по късно и ще кача снимка.

Казваш струшки? От какво? А по-надолу говориш за счупване на наварен зъб :D
Та нямам време да се занимавам със скоби за водни съединения и излишно правене на нещо друго! Навързал съм всичко със свински опашки и пак няма вадене и издишане. Отгоре не се вижда, трябва да лягаш под колата за да видиш нещо ;) Този проблем се решава с изцяло нови турбопътища, ако търсиш естетика, кеф ти сини, черни, червени и тн...

Потребителски аватар
mircho82

Мнениеот mircho82 » Сря 05 мар 2014 23:25

vladoooo написа:Казваш струшки? От какво?

Ами ако се навият горе към EGR-а винтове от вибрацийте според мен ще се появяват стружки. Но както и да е всеки се оправя както може сам и с каквито иска идеи. Сега св опашки могат да държат и 5 магат и 5000км.....щом така ви по харесва!! Няма смисъл от нови сини тръби и шарении ако целия "сетъп" и замисъл за двигателя не е в насока, тунинг или завишаване значително KW-тите на колата. Според мен така е най-прибрано и здраво както аз съм го направил единственно трябва да си сменя скобата с по хубава и финна. Успех и на прав път. :th_up

Bobo quattro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobo quattro » Чет 06 мар 2014 3:32

При мен на туарега също се вадеше,взех и нова скоба но пак излизаше.Износили са се едни крачета и трябва да се смени цялата тръба.Проблема беше решен с 2 рапидки които завихме и вече 20000км е ок.

Потребителски аватар
ninja-3
Автомобил: vw passat b5.5 4 motion
Двигател: avf 2004

Мнениеот ninja-3 » Пет 07 мар 2014 23:52

Този въпросния маркуч след егр-а ,до колкото си спомням го платих 56лв. оригинален а може и по-малко да е бил.

Върни се в “Дизелови агрегати”