Акумулатори - колко им е животеца?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Kostiev
Автомобил: s shofior
Двигател:

Re: Акумулатори - колко им е животеца?

Мнениеот Kostiev » Съб 25 апр 2015 9:54

А осветлението на таблото и копчетата защо не ги смятате, там са десетки лампички от 0,5 до 3W според колата и екстрите?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 25 апр 2015 12:34

vladovelin написа:На нито една кола габаритните светлини не са по 21w...

Крушките при мен са комбинирани и са 21/5W. :biggrin От тук изходих, че тая крушка при пълна мощност работи на 21W, 5A са 60W на 2 лампи или 30W всяка, което превишава абсолютната консумация на самата крушка. :Mr Green Fun
Kostiev написа:А осветлението на таблото и копчетата защо не ги смятате...

Осветлението на таблото са ми 2-3 много дребни лампички, една в ключа на фаровете и една за врътките топло/студено на централната конзола. Имам и ел.стъкла - там мъждукат, но само като си на контакт. Не знам какво друго може да работи освен осветление на таблото, на централната конзола и общо взето - това е. Повечето консуматори колата ги изключва, като я изгасиш от контакт.

Потребителски аватар
Kostiev
Двигател:

Мнениеот Kostiev » Съб 25 апр 2015 14:26

Аз набързо ги изброих 20+ на Голф 3/Венто, ти половината си ги забравил. Вярно, слаби са, но са консуматори!

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 25 апр 2015 16:56

Kostiev написа:...и половината си ги забравил...

Къде са 20+? Смяташ да оставиш в колата включени всички плафони ли? Моята кола общо няма 20 лампи. :mhihi
п.п Може и да има, ако броиш всички мигачи, стопове, габарити, светлини в купето, светлини за задно виждане, светлини за мъгла, светлини за регистрационен номер, фаровете... Освен светлините на номера, габаритите, осветлението в централната конзола от 1 лампа със светловод, двете лампички в километража и лампичката в ключа за фаровете аз не виждам друго какво ще свети при изгасен автомобил. От тези лампи по-значителни са габаритите и регистрационният номер. Другите лампички са толкова малки и слаби, че не вдигат фундаментално консумацията.

Потребителски аватар
Kostiev
Двигател:

Мнениеот Kostiev » Съб 25 апр 2015 17:19

Явно нещо сме технически неграмотни (особено като ти чета мненията), та да броим заедно и да смятаме - примерно на Вентото ти - предполагам имаш ел. стъкла и огледала, климатик май нямаш, но ще го пиша и него, че повечето бели хора имат:
1. Копчета предни ел. стъкла - общо 3 крушки (2 на водача и 1 на пасажера);
2. Копче ел. огледала - май 1 крушка, забравил съм, може и повече да бяха;
3. Копче фарове - 5-6-7 крушки (на върха на копчето, за габарит, за димер на таблото, ако има ел. фарове и за тях и т.н.);
4. Копчета задни ел. стъкла - общо 3-4 крушки - на таблото и 2 на задните врати;
5. Копче реотани задно стъкло - 1 крушка;
6. Копчета климатик AC/MAX - 2 крушки, на климатроника са 3 на дисплея и много на копчетата;
7. Преден пепелник/запалка - 1 крушка;
8. Заден пепелник - 1 крушка;
9. Духалки Vento - 4 крушки;
10. Километраж - 4 или 5 крушки, по-мощни от гореизброените;
11. Радиото, ако ти е вързано на габаритите - няколко според модела. Заводският "касетник" долу също свети;
12. Ако има подгрев седалки - още 3 крушки;
13. Врътки парно (ако не е с климатроник) - 1 крушка;
14. Автоматиците имат още няколко крушки по лоста за смяна на скорости;

Та дали не ги докарахме до 30-тина или още смяташ с калкулатора? :mhihi :mhihi :mhihi Ама така е, като не си познаваш колата... :11
И това е на дърта щайга, съвременните имат няколко пъти повече. Някъде са диоди, но пак харчат ток, нали?
Ватовете не ги знам наизуст, на километража май 1,2 и 2W бяха, другите не помня. Ама 2-3А си заминават.

Последна промяна от Kostiev на Съб 25 апр 2015 18:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Съб 25 апр 2015 18:25

От всичките изброени половината за LED.

1. Копчета предни ел. стъкла - LED
2. Копче ел. огледала - LED
3. Копче фарове 1 крушка, другото е LED
4. Копчета задни LED
5. Копче реотани задно стъкло - 1 крушка + 1 LED;
6. Копчета климатик AC/MAX - нямам тази екстра но вероятно е като горното
7. Преден пепелник/запалка - 1 крушка;
8. Заден пепелник - 1 крушка, повечето нямат осветление там;
9. Духалки Vento - нямам идея
10. Километраж - 4 или 5 крушки, по-мощни от гореизброените;
11. Радиото, ако ти е вързано на габаритите - няколко според модела;
12. Ако има подгрев седалки - и тази екстра нямам но съм почти сигурен че е лед или най много 1 крушка
13. Врътки парно (ако не е с климатроник) - 1 крушка;

Потребителски аватар
Kostiev
Двигател:

Мнениеот Kostiev » Съб 25 апр 2015 18:30

Голф 3/Венто мисля няма с LED, тогава още не е бил изобретен :icon_lol Всички са с нажежаема жичка - може и да греша покажи ми оригинални, че не се сещам. НО и диодите дърпали ток май...
На всички Vento-та им свети заводско духалките (като на Бората) и задния пепелник (където е крушка - като на предния по спомени). На Голф 3 GL серийно, на CL май няма - за GT не зная.

Последна промяна от Kostiev на Съб 25 апр 2015 18:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Съб 25 апр 2015 18:34

Е как да няма :confused Всеки голф 3 които съм виждал е с лед на копчетата за ел. стъкла, копчето за огледалата, това за фаровете и това за подгрева.

Потребителски аватар
Kostiev
Двигател:

Мнениеот Kostiev » Съб 25 апр 2015 18:35

МОЖЕ, просто не съм отварял от години такива копчета, въпреки това и диодите харчат ток, нали? Като събереш интериорната консумация пак си отива към 2А.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 25 апр 2015 18:42

Kostiev написа:Като събереш интериорната консумация пак си отива към 2А.

Хубаво. Докарваш ги 1-2А, нищо че при мен, ако не е запалена колата, не светят копчетата на ел.стъклата отзад, а крушка на пепелника няма - свалял съм го. На километража се събират 5 лампи мизерни. Копчетата за духалките мисля, че нямат крушка на всяко, а са с обща. Щото като ми спря осветлението един път, всичко изгасна там. Не само едно от копчетата.
Спорим малко за глупости, човек. :smile

Потребителски аватар
Kostiev
Двигател:

Мнениеот Kostiev » Съб 25 апр 2015 18:48

Задните копчета за ел. стъкла не светят, когато са спряни да не работят от предното (средното) - защита за деца. Иначе с/без контакт все си светят. Духалките как да са с обща, като са 3 - лява, средна и дясна? :mhihi Бая крушка ще да е!
Не спорим, просто споменах, че има още примерно 2А интериорни светлини, които не слагате в сметките.
Крушката на задния пепелник (предполагам него визираш) - ако ти е CL има минимална вероятност да няма, но се съмнявам. Ако сваляш барчето някога - провери няма ли инсталация с букса и фасунка, паднали под него, че се държат на магия заводско. Имах снимки някъде, ако трябва ще ги намеря.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 25 апр 2015 19:30

Kostiev написа:Крушката на задния пепелник (предполагам него визираш) - ако ти е CL има минимална вероятност да няма, но се съмнявам.

Не съм с CL. С GL съм. Барчето, където е пепелника за пасажерите, което се намира между предните седалки и се издава назад не видях да има крушка. Нямаше кабели. Нали го свалях, за да мога да стигна жилата на ръчната. :Mr Green Fun А при мен никога не работят лампите на копчетата отзад, независимо защитата от деца на каква позиция е, ако колата не е на контакт.

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Съб 25 апр 2015 19:36

Моя е голф 3 CL и няма на пепелника нито пък някъде вътре.

А относно врътките на парното е само 1 крушка ако не вярваш свали и виж.
Има пластмаса като паяк която отвежда светлината към страничните 2 врътки.

Потребителски аватар
Kostiev
Двигател:

Мнениеот Kostiev » Съб 25 апр 2015 21:06

Добре де, изрових снимките - това е фасунката с крушката, кабела с буксата и бялото капаче - всичко по осветлението на задния пепелник на Венто (номерата се виждат, може да ги проверите). А за врътките на парното съм писал една крушка.
Идеята ми беше, че има още 2А примерно допълнителна консумация на габарити вътре в купето.
ОСВЕН ТОВА с течение на времето тези ампери нарастват, защото волтажът (при включени габарити без заряд) спада 14-13-12-11V-... 50W (габарити + интериор примерно) на 14V са 3,5А, ама след няколко часа като падне на 12V вече са 4А, а на 10W отиват 5А. Т.е. акумулаторът прогресивно се разрежда - съвсем условно първия час 3,5А, втория 4А, третия 5А и така все повече.
Прикачени файлове
1-big.jpg
2-big.jpg
3-big.jpg

Потребителски аватар
bahyr
Автомобил: LEON ST
Двигател: CXSA

Мнениеот bahyr » Нед 26 апр 2015 17:28

Нещо логиката ти куца.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”