Узаконяване на търпим строеж

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
bmwww
Автомобил:
Двигател:

Re: Узаконяване на търпим строеж

Мнениеот bmwww » Сря 13 май 2015 17:08

И това съм го мислил като вариант ,но интересното е,че нямаш право да бутнеш къща и да я строиш същата къща на същото място - даже доколкото четох по въпроса винаги ти дават разрешение за строителство на друго място в имота ,но не и на същото дето са основите на старата - както и да е ,въпроса не е в това :biggrin Консултирах се с адвокат и се оказва,че макар да е търпим имота ,ако извадя разрешение за дострояване с проект както си му е реда имам право да си го надстроявам и пристроявам законно . Къщата е строена 1994 година . Не знам как се води тази конструкция - плоча с основи които обикалят къщата до височината на първи етаж,плоча,втори етаж тухли,плоча,трети етаж тухла,плоча,таван . :biggrin Дано съм описал разбираемо :biggrin

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Сря 13 май 2015 17:47

какво е привлекателното в този имот та желаете да си вкрате подобен трън в г....е
в българия няма невъзможни неща но както казаха колегите по долу всичко е въпрос на време и едни пари..

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Сря 13 май 2015 17:58

Спокойно място и 2 декара двор :mhihi

Потребителски аватар
Ivcho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivcho » Чет 14 май 2015 11:11

icoico написа:
Ivcho написа:...И за трети път пиша: архитекта който ти го прави знае как да го направи и да нямаш проблеми, но струва пари.

Добре де...не само архитектът, и други го знаят :mhihi Вкратце намираш печен архитект, който да ти проектира наново (вече)готовата къща, на хартия събаряш старата и построяваш новата и хоп, ставаш патрон с чисто нова законна постройка. Кво толкова, лекарите на хартия по два байпаса на пациент за три дни правят :mhihi :mhihi :mhihi Наистина обаче струва едни пари :mhihi :mhihi :mhihi

Мислиш си че си много добър суфльор или си много интересен, за съжаление не си ако имаш да кажеш нещо го кажи. Нито архитекта ще ти проектира вече готовата къща нито ще събаряш нещо на хартия но за това трябва малко мисъл а не :mhihi :mhihi :mhihi .

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 14 май 2015 13:21

Ivcho написа:Мислиш си че си много добър суфльор или си много интересен, за съжаление не си ако имаш да кажеш нещо го кажи...

Казвам на мушенгията мушенгия в прав текст, кое не ти изнася?

Ivcho написа:....се свържи с архитект който работи със съответната общинска администрация и той ще ти обясни...

Искаш ли да се пробваш да обясниш алтернативно за несведущите разликата между архитект, който работи със съответната общинска администрация и архитект, който НЕ работи със съответната общинска администрация?

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 14 май 2015 16:11

bmwww написа:И това съм го мислил като вариант ,но интересното е,че нямаш право да бутнеш къща и да я строиш същата къща на същото място - даже доколкото четох по въпроса винаги ти дават разрешение за строителство на друго място в имота ,но не и на същото дето са основите на старата - както и да е ,въпроса не е в това :biggrin Консултирах се с адвокат и се оказва,че макар да е търпим имота ,ако извадя разрешение за дострояване с проект както си му е реда имам право да си го надстроявам и пристроявам законно . Къщата е строена 1994 година . Не знам как се води тази конструкция - плоча с основи които обикалят къщата до височината на първи етаж,плоча,втори етаж тухли,плоча,трети етаж тухла,плоча,таван . :biggrin Дано съм описал разбираемо :biggrin

Не съм го срещал това правило в ЗУТ, по-скоро нямаш право да нарушаваш отстъпите от 3 метра откъм комшиите и 5 от улицата ОСВЕН ако нямаш документ за съгласие, с който да си се подсигурил да го правиш...
Само от интерес къщата измазана ли е? Ако не е - виждат ли се колони и шайби, с какви тухли е?
Ако все пак си се навил да купуваш огледай се много добре в покрива и подпокривното пространство. Ако там е имало течове има голяма вероятност да са поизгнили гредите и/или да протече надолу и да се наложи доста спешен ремонт, който не е никак евтин.

Потребителски аватар
Ivcho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivcho » Чет 14 май 2015 18:01

Искаш да правиш архитектурни промени в жилището си и трябва проект това ли е мушенгия? Архитекта който работи със съответната община е запознат с изискванията на хората работещи там, ако не знаеш във всяка община държат на различни неща което е абсурдно но е факт, за това е по добре да работиш със човек който знае какво искат и да ти го подготви.

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Чет 14 май 2015 19:05

Няма колони къщата . Иначе е измазана . С тухли 4ка е . Ама се отказах . Не обичам не уредени неща . Май ще почакам да събера пари още 1-2 години и ще си строя моя по моя идея !

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 14 май 2015 21:07

Ivcho написа:Искаш да правиш архитектурни промени в жилището си и трябва проект това ли е мушенгия?...

На търпима сграда- да. Можеш да извършваш само текущи ремонти, както би трябвало добре да знаеш, щом с това се занимаваш.
Ivcho написа:...за това е по добре да работиш със човек който знае какво искат и да ти го подготви.

Ами аз за какво говоря? Всеки знае какво искат, но туй, което искат не от всеки го приемат :mhihi

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 14 май 2015 22:51

bmwww написа:Няма колони къщата . Иначе е измазана . С тухли 4ка е . Ама се отказах . Не обичам не уредени неща . Май ще почакам да събера пари още 1-2 години и ще си строя моя по моя идея !

Колега, най-добре е така! Хем няма да преустройваш, хем всичко ще ти е ОК по документите и можеш да си правиш каквото си искаш. А и реално да ти кажа самия проект не е кой знае каква сума - може би 1/15-та от сумата за нова къща.
Само информативно ще ти кажа, че по последните разпоредби за уеднаквяване на стандартите с ЕС конструктивно по формулите се смята и сградата трябва да издържи 10 рихтер. Теоретично поне, дано да няма такова бедствие, че целите сгради ще станат рядкост на хоризонта :horror Само една груба сметка за къща 80 квадрата на два етажа - 13 колони и 4 земетръсни шайби. Това го няма или има нещо, което е на 10%. Не си струва да инвестираш освен ако цената не е близка до тази на земята. Тогава си струва да я вземеш за да я ползваш в бъдеще за къща по собствени идеи.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”