Ще закупите ли винетка 2016г на цена от 97лв?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Ще закупите ли винетка 2016г на цена от 97лв?

Анкетата завърши на Пет 05 фев 2016 11:45

Да
185
77%
Не
34
14%
Ще карам без винетка
22
9%

Общо гласове: 241
Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Re: Ще закупите ли винетка 2016г на цена от 97лв?

Мнениеот ssssl » Чет 14 яну 2016 20:10

Piqndurnik написа:
Във всеки случай, с енергията, нужна за онождане на дявола в полет, се печелят повече пари от тези за една винетка.

:biggrin Жив и здрав да си колега :th_up

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Чет 14 яну 2016 20:17

vasstop написа:А ако да речем си сменил предното стъкло и са ти унищожили винетния стикер, но пазиш касовата бележка и втория отрязък с баркода - пак ли се счита, че не си заплатил винетна такса, м?

ЗАКОН ЗА ПЪТИЩАТА

Чл. 10а.(5) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) При заплащане на винетната такса се издава ценна книга, наречена "винетка", която удостоверява правото на ползване на републиканските пътища, като:
1. винетката се състои от две части; първата част е оформена за еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство и е осигурена срещу фалшифициране със защитни знаци; тя има и предназначението да удостоверява плащането на винетната такса пред контролните органи; втората част във вид на талон се съхранява от водача на пътното превозно средство и служи за доказателство за платена винетна такса при издаване на безплатен винетен стикер в случаите на счупване или кражба на предното стъкло на автомобила, както и при производствен дефект на винетния стикер;

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 14 яну 2016 21:20

Т.е. купуваш си една винетка и караш с нея 2 автомобила? На единия я лепиш, а в другия носиш втората част и ако те питат казваш, че си сменил челното стъкло?

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пет 15 яну 2016 0:16

Т.е ако ти думнат винетката и инаш протокол от полицията, би трябвало да ти се издаде друг винетен стикер, или ако стария е на дроб и не си личат холограмите. По този начин с втората част удостоверяваш, че си платил.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 15 яну 2016 8:24

http://admincourtdobrich.org/re6enia/2014/009_2014.htm

едно от многото решения на съда, както писах по горе че глобата ако не е то след съдебно решение минава по чл.185.

п.с. а водете дела и плащайте после всички разноските по делото за глоба от 20лв

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пет 15 яну 2016 10:48

Плащането на изискуемата се винетна такса и залепването на винетния стикер на законовоопределеното място са две различни административни задължения, за нарушаването на които са предвидени отделни административни наказания. Задължението за залепване на валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл.10, ал.1, т.1 от ЗП в долния десен ъгъл на предното стъкло на МПС е уредено в чл.100, ал.2 от ЗДвП и нарушаването му е наказуемо по чл.185 от ЗДвП, докато задължението за плащане на винетна такса за ползване на републиканските пътища е регламентирано в чл.139, ал.5 от ЗДвП, във вр. чл.10, ал.1, т.1 от ЗП и нарушаването му е наказуемо по чл.179, ал.3, т.2 от ЗДвП. Липсата на залепен винетен стикер в изпълнение на задължението по чл.100, ал.2 от ЗДвП не винаги е равнозначно на неплащане на съответната винетна такса по чл.10, ал.1, т.1 от ЗП. Разбира се, незалепването на винетен стикер би могло да се приравни на липса на заплатена винетна такса, с оглед на удостоверителната функция на винетката по смисъла на чл.10а, ал.5, т.1 от ЗП, но само когато липсват доказателства за платена винетна такса, което в случая не е така. При наличие на безспорни писмени доказателства, че за автомобила е имало заплатена винетна такса, за която имало издадена винетка, то няма как да се приеме, че водачът го е управлявал без заплатена винетна такса.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 15 яну 2016 10:53

Което означава ... ?

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 15 яну 2016 11:07

Добре...
Спират ме за проверка
Има ли стикер?
Има
къде е стикета?
Бъркам в джабката и го показвам
Защо не е залепен?
Защото така съм си решил

И какво следва от тук нататък, има ли глоба, няма ли, колко е глобата...на какво основание и т.н.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пет 15 яну 2016 11:09

forski написа:Добре...
Спират ме за проверка
Има ли стикер?
Има
къде е стикета?
Бъркам в джабката и го показвам
Защо не е залепен?
Защото така съм си решил

И какво следва от тук нататък, има ли глоба, няма ли, колко е глобата...на какво основание и т.н.
Грешка:
Има ли стикер? - Не, смених предното стъкло, унищожиха го.
Имам касовата бележка и баркода, втората част от винетката, т.е. - платил съм.
Край.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 15 яну 2016 11:36

На теория е така, но на практика се съмнявам.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 15 яну 2016 11:45

vasstop написа:Писал съм го на няколко места в този форум, ще го напиша пак с риск да предизвикам още полемики:

Покажете ми къде в ЗДвП и ППЗДвП е упоменато наказание за "незалепен" винетен стикер.
Има глоба за залепен невалиден стикер, има глоба за незаплатена винетна такса, но ми покажете къде в закона пише каква е глобата за незалепен винетен стикер. :stumm :exclaim

Васко не е нужно да пишеш с ГОЛЕМИ букви за нещо което сам попита и получи точен отговор от мен. ЧЛЕН 185 от ЗДвП От там нататък не ти схванах постовете.

Дано на всички колеги им е станало ясно (предполагам и на теб вече) колко е глобата за незалепен стикер :banghead

Последна промяна от Andonov на Пет 15 яну 2016 11:52, променено общо 1 път.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 15 яну 2016 11:45

hooligans написа:На теория е така, но на практика се съмнявам.

:th_up
Точно!
С ония момчета трудно може да излезеш победител в спора.
А от началото на следващия месец проверката за винетките ще бъде масова.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Пет 15 яну 2016 11:59

Пътувам много из страната и няма как... искам не искам, има път, няма път, винетка си требе.. А такива неща като да си купя и да не я залепя... и да ме спират на всяка карулка и да се разправям, че в закона не пишело, че трябва да е залепена, тва за мене треа си мазохист, на всякъде ще те спират като видят, че нямаш винетен стикер и какво печелиш? Загуба на време и нерви, а може и да си изкараш някоя др глоба, да си забравил да си платиш я ГО, я технически и като те спрът, установят и освен всичко, ще излезе, че сам си се нахендрил, щот се правиш на селски тарикат, да не си лепиш винетката и да си я сменяш на 5те коли, извинявайте ама тва са селски тарикатлъци :mhihi Имаш пари и караш 2-3-5 коли, ама нямаш пари за винетка :banghead Eдинственото за което не съм съгласен с увеличението е процента на увеличение, защо когато цените на някой продукт или услуга намаляват, са с 2-3-5%, а когато има увеличение, то е с 50% :gruebel само това не мога да го разбера, инак 97/12=8.08лв за месец, което реално са никакви пари за човек като мен които пътува редовно. Друг въпрос е че доста години тези цени за винетки не бяха вдигнати и с 1стотинка, което също за годините назад ме е узадачавало, но ето, изведнъж 50% увеличение, надявам се да има подобрение в републиканските пътища след зимата, тогава може да се каже дали парите са открадени или не. Имам и свое виждане за зимата и за зимните пътища които така хората хулят, според мен няма държава в която като вали 3 дена сняг, без спирка, ще имат перфектни пътища, искам които може да ме убори и да ми покаже магистрала след 3дена НЕСПИРЕН сняг, или дори м/уградски път в същите условия! Значи с/у природата няма снегорини, когато неспира да вали, снегорина като мине, квото и да пръска, като неспира да вали и духа вятър (т.е. навява сняг от извън пътя) няма как пътя да е сух и незаснежен. Просто българина е вечно недоволен и винаги гледа в чуждата паница, може да е празна, но според него ще е по-пълна. Нека всеки се замисли, а иначе че не сме светя за мирисане, всички си го знаем, но се прекалява с негативите! А тези път които си купуват нередовни винетки, нека се замислят колко са прости.... дават пари на някой и то за нищо, значи тез чиляци, нямат право да се оплакват от пътища щом не са дали 1 стотинка на държавата за тях.

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Пет 15 яну 2016 12:17

Както писа един колега по-горе, парите за пътя е най-справедливо да влязат в литър гориво. Караш - плащаш, не караш - не плащаш. чисто и ясно. Рано или късно и тук ще стане така. Иначе европейската комисия е започнала процедура по въвеждане на единна ТОЛ такса за цяла Европа, както писах по-горе. Това ще е за магистралите. Това с винетките в момента е неква недокатена работа, нито е справедливо, нито надеждно, нито законно напълно уредено. Освен това плащането на винетна такса за второкласни и третокласни пътища тук май в България е прецедент и може да се сезира европейски арбитър.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Re: RE: Re: Ще закупите ли винетка 2016г на цена от 97лв?

Мнениеот ivo_555 » Пет 15 яну 2016 12:54

Mihailov78 написа:Както писа един колега по-горе, парите за пътя е най-справедливо да влязат в литър гориво. Караш - плащаш, не караш - не плащаш. чисто и ясно.

Ми, не, не е най справедливо, какво правим тия които караме най вече градско, нали си плащам местния данък на автомобила, да ми го слагат още веднъж ли?
Да, най справедливо е колкото караш, толкова плащаш, но не е това схемата за реализацията!

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”