Vlad777 написа:Бях в Германия тия дни и навъртях само там около 3000 км. Беше си направо маратон по шофиране. Карах където може 180-200 и нагоре колкото може в границите на разумното. Всички са си свикнали и си карат така безпроблемно. Странно защо в Германия се смята за разумно да се кара с 200 и отгоре, а в България е възприето, че не е разумно... Кога ли ще ги стигнем германците?
В Германия ограничение няма, общо взето, където магистралите са пригодени за високи скорости. Идеята е, че така се увеличава пропускливостта на магистралата. Естествено, на края на магистрала често се образуват огромни задръствания, но тях се опитват да ги решават по друг начин.
Аз обикновено, според настроението, слагам темпомата на 140 или на 160 км/ч, но, ако бързам и съм сам, минавам на 180-200 км/ч. Над 200 км/ч по принцип не вдигам - не се чувствам комфортно.
А от Германия до Германия има разлика. Примерно двете съседни държави - Bayern и Baden-Württemberg. В Baden-Württemberg на входа и изхода на всяко село има камери. Stuttgart се види за най-враждебния спрямо водачите град. Така тамошните общини си попълват бюджета. Естествено, там всички спазват ограниченията.
В Bayern, се снима значително по-малко и хората обикновено карат с 10-20 км/ч над ограничението, понеже до там е само глоба, без точки. Така настройват и камерите, понеже и без друго не им стигат ресурсите да обработват снимките. Чувал съм дори че в Мюнхен си избирали произволно един или два дена, които да обработят, а другите минавали метър. Не зная до колко е вярно, но няколко пъти ми се е случвало да ме снимат, а нищо да не дойде.