Смяна на маншон на външно каре Голф2

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Смяна на маншон на външно каре Голф2

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 01 сеп 2025 6:24

Не се прави наклон щото ги мързи и нямат инструмент, просто със сходимостта обират разликата, само че така на моя пасат предницата за 2 години 4-5 реглажа и дясното колело се оказа извън калника, лявото вътре в калника. Дори, не се сещам как е точно при голф, мисля е същото, страничния наклон освен от шарнира се прави и от двата болта които държат амортисьора към шенкела. Трябва да се разхлаби, да се прибере максимално навътре и със специален инструмент между амортисьора и джантата се избутва навън докато дойде страничния наклон

Потребителски аватар
moreg
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: KR
Контакти:

Мнениеот moreg » Пон 01 сеп 2025 9:02

Колеги при мен се оказа че и шарнира е заминал и смених и него. Сега за по сигурно ще сменя и десния. Смяната им не е трудна. Развива се и се премахва един болт с ключ 17 и после шарнира излиза от шенкела с помощта на една щанга се натиска носача надолу и шарнира излиза от шенкела. Къде ще ми препоръчате да отида после на реглаж на предницата? За София става въпрос колата е Голф 2 KR мотор

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 01 сеп 2025 12:27

К.Одаджийски написа:Не се прави наклон щото ги мързи и нямат инструмент, просто със сходимостта обират разликата, само че така на моя пасат предницата за 2 години 4-5 реглажа и дясното колело се оказа извън калника, лявото вътре в калника. Дори, не се сещам как е точно при голф, мисля е същото, страничния наклон освен от шарнира се прави и от двата болта които държат амортисьора към шенкела. Трябва да се разхлаби, да се прибере максимално навътре и със специален инструмент между амортисьора и джантата се избутва навън докато дойде страничния наклон

Прав си, Ода, при Голф е същата хава. Може да се регулира от шарнира и от болтовете на амортисьора.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Пон 01 сеп 2025 18:05

К.Одаджийски написа:Не се прави наклон щото ги мързи и нямат инструмент, просто със сходимостта обират разликата, само че така на моя пасат предницата за 2 години 4-5 реглажа и дясното колело се оказа извън калника, лявото вътре в калника. Дори, не се сещам как е точно при голф, мисля е същото, страничния наклон освен от шарнира се прави и от двата болта които държат амортисьора към шенкела. Трябва да се разхлаби, да се прибере максимално навътре и със специален инструмент между амортисьора и джантата се избутва навън докато дойде страничния наклон
със сигурност повечето не го знаят щом наистина е така

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 02 сеп 2025 5:21

moreg написа:Къде ще ми препоръчате да отида после на реглаж на предницата? За София става въпрос колата е Голф 2 KR мотор

Експрес 2 сервиз в Дружба, записване на часове онлайн на сайта на сервиза

Потребителски аватар
moreg
Контакти:

Мнениеот moreg » Нед 07 сеп 2025 13:36

Колеги днес минах процедурата на реглаж в споменатия сервиз Експрес 2 и като цяло съм доволен. Човека ми центрира волана точно в средата и колата върви направо без да дърпа нито в ляво нито в дясно. Посъветва ме обаче да подменя вътрешните кормилни накрайници. Левия ми е леко крив а десния също не е е с добра резба от корозията там където се завива към външния и за да се прави по лесно реглаж занапред е хубаво да ги сменя и тях. Има ли разлика между ляв и десен вътрешен кормилен накрайник на Golf 2 или двата са еднакви? Някаква тема ако има или нещо важно при смяната има ли?

Потребителски аватар
moreg
Контакти:

Мнениеот moreg » Нед 07 сеп 2025 16:13

Някой който е сменял вътрешните кормилни накрайници може ли да ми потвърди на Golf 2 GTI 16V това ли е вътрешния кормилен накрайник?
https://www.autopower.bg/%D0%B2%D1%8A%D ... 31418.html
Кормилната рейка е без серво управление.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Нед 07 сеп 2025 18:22

На този пише "за автомобили със сервоуправление". За теб трябва да е този

Потребителски аватар
moreg
Контакти:

Мнениеот moreg » Нед 07 сеп 2025 18:39

Да така е. Впоследствие го видях че пише със серво управление. Сега въпросът е трябва ли ми и специалния инструмент за развиване на вътрешния кормилен накрайник? Някой развивал ли ги е тези накрайници без сваляне на рейката с обикновен гаечен ключ? Има два прореза на широката част след ябълката отвън, които са за гаечен ключ. Притеснява ме, че там е доста тясно и ще пречат и моста и носачите. Мястото е тясно и няма да мога май да вкарам гаечен ключ за да развия кормилния накрайник..... И май ще се наложи да купувам и специалния инструмент.
https://avto-instrumenti.com/Kliuch-za- ... nici-Magma

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Seat Alhambra
Двигател: CFFB

Мнениеот goppa » Нед 07 сеп 2025 22:13

moreg написа:. Мястото е тясно и няма да мога май да вкарам гаечен ключ за да развия кормилния накрайник..... И май ще се наложи да купувам и специалния инструмент.
https://avto-instrumenti.com/Kliuch-za- ... nici-Magma

Мдаа , без сваляме на рейката там нормален гаечен ключ не помага.

viewtopic.php?f=11&t=461832&hilit=%D0%98%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82

За механична рейка може и да става на място смяната на вътрешен накрайник. Но за хидравлична е по-добре тази смяна да става на тезгяха, защото всякаква неуплътненист на маншоните води до протичане на рейката.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 08 сеп 2025 6:20

Аз ползвам тръбен ключ с размер според мястото, малко на една страна, но се уверявам, че е стегнато щото иначе не е добре. Понякога е тегаво с маншоните, но те на почти всички рейки са заврени на майната си и там трябва яко импровизация включително опит и поне 4-5 различни видове клещи за скоби

Потребителски аватар
moreg
Контакти:

Мнениеот moreg » Пон 08 сеп 2025 7:44

При мен кормилната рейка е механична, което е по добре в случая. Явно ще трябва да купя и този инструмент за развиване на вътрешните кормилни накрайници за да нямам проблеми при демонтажа. Гледам, че гумените маншони са закрепени от вътрешната страна с П образна скоба, която е стегната с два болта през предния мост. А пък от другата страна е стоманизирана скобка подобна на тази на скобите за водните съединения, която се отваря при стискане на двете ушета. Не ми се вижда сложно за работа. Просто трябват правилни инструменти.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 08 сеп 2025 18:44

Преди време сменях вътрешен накрайник на мойта баба без хидравлика. Ползвах раздвижен ключ, много псувни изяде... Иначе има специализиран инструмент за развиване/стягане на накрайника.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 08 сеп 2025 20:14

Аз ползвах обикновен ключ отрязан през средата.

Потребителски аватар
moreg
Контакти:

Мнениеот moreg » Сря 10 сеп 2025 4:30

Ще си взема и а аз специализирания ключ и ще ги развия с него. Процедурата ми е ясна. Смяната ще стане без проблеми.

Върни се в “Направи си сам!”